Preminula glumica Đurđija Cvetić

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Đurđija Cvetić preminula je sinoć u 73. godini, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Srbija 07.08.2015 | 16:10
Preminula glumica Đurđija Cvetić

Odigrala je na sceni svog matičnog teatra desetine uloga. Pripadala je generaciji „Bojanovih beba“, grupe mladih glumica i glumaca koje je Bojan Stupica pozvao u Jugoslovensko dramsko, u vrijeme njegove generacijske obnove. Poslije uloge Pem u „Spasenima“ Edvarda Bonda, u tom trenutku jednom od najznačajnijih pozorišnih komada svjetskog repertoara, svojom pojavom, ljepotom i scenskom snagom, Đurđija Cvetić stupiće i u veliki, klasični repertoar, kao Šekspirova Regana u „Liru“, Dezdemona u „Otelu“, Olivija u „Bogojavljenskoj noći“.

Njen u isti mah moderan i klasičan scenski izraz došao je do punog izražaja u velikim, ikoničkim predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta poput Simovićevog „Putujućeg pozorišta Šopalović“, u režiji Dejana Mijača, gde je igrala Jelisavetu Protić, potom Brehtovom „Baalu“ kao Emilija, u Vedekindovom „Buđenju proleća“ kao Fani Gabor.

Poslednjih godina angažmana u JDP-u, igrala je sa velikim uspjehom Ranjevsku u Čehovljevom „Višnjiku“, Lagarsovim „Pravilima ponašanja u modernom društvu“, a naročito u naslovnoj ulozi Držićevog „Skupa“, režija Jagoša Markovića, u kojoj je, tumačeći mušku ulogu, ostvarila teatarsko čudo, višestruko vrednovano i nagrađivano na domaćim i regionalnim festivalima.

Đurđija Cvetić gostovala je u svim beogradskim pozorištima, posljednjih godina najviše na sceni Beogradskog dramskog, kao i u Crnogorskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu Sombor, NP Banja Luka i drugima.

Ostaje upamćena kao Seka u televizijskoj seriji „Grlom u jagode“, Srđana Karanovića, kao i po ulogama u „Sivom domu“, „Početnom udarcu“ i „Zaboravljenima“ Darka Bajić, u filmu „Oktoberfest“ Dragana Kresoje, TV seriji „Ulica lipa“.

Dramski program Radio Beograda čuva sjećanje na njen osoben glas i glumačku ekspresiju u desetinama radio-drama.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Batan

07.08.2015 16:58

Pokoj joj duši.

ODGOVORITE
Name

Bilja

07.08.2015 16:59

Neka joj je laka zemlja

ODGOVORITE
Name

Bilja

07.08.2015 17:04

Nek joj je laka zemlja

ODGOVORITE
Name

snouden

07.08.2015 22:57

Neka joj je vječna slava i pokoj duši.

ODGOVORITE