Стока у кланицу јер нема шта да једе

Пољопривреда у Босни и Херцеговини је на кољенима и уколико се у наредних мјесец дана нешто озбиљно не предузме, биће неопходно преполовити сточни фонд, што ће се значајно одразити и на цијене хране, поручили су јуче за "Независне" пољопривредници БиХ.

Босна и Херцеговина 07.08.2015 | 19:15
Стока у кланицу јер нема шта да једе

Миро Пејић, предсједник Удружења пољопривредника БиХ, изјавио је за "Независне" да у Федерацији БиХ нису исплаћене ни надокнаде за штету насталу на сточном фонду у поплавама прошле године.

"Стање с усјевима је хаотично. Тренутно сам у Херцеговини и могу потврдити да, кад је кукуруз у питању, са њива се неће имати шта сабирати. У задње двије године већ имамо смањен сточни фонд за око 20 одсто и с обзиром на посљедице суше и евидентне недостатке хране, очекујем да ће на нивоу БиХ он бити преполовљен, посебно када су у питању грла, односно говеда и музне краве, којих имамо око 50.000", напомиње Пејић.

Сматра да могу опстати само мала породична газдинства, али да то не игра већу улогу у општем стању бх. пољопривреде.

"Када од 50.000 музних крава њих пола мора на откуп у кланице, јер немају шта да једу, јасно вам је да ће цијена откупа тог меса бити нижа, а затим на тржишту цијена млијечних и месних производа виша. Мислим да је једно круцијално питање по економски систем државе у стању колапса као никада до сада", забринут је Пејић.

Иза нас су, додаје Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредника Републике Српске - мљекара, тешке године у континуитету.

"То је десет поплавних година, три године суша, затим опет поплавна година и сада суша. Тешко да ко може то да издржи, а озбиљну интервенцију државе не видимо. У РС је у задње двије године сточни фонд такође смањен за око 10 одсто, а претпоставка је да располажемо са укупно 30.000 музних крава", додаје Усорац.

Напомиње да када су у питању исплате пољопривредницима у Републици Српској, ситуација је боља и од ФБиХ, као и Хрватске и Србије.

"Међутим, веома је тешко пратити стање које је јако тешко изнова и изнова, као сада суша, а претходно поплаве. Могу се надати и апеловати на државу да по хитном поступку интервенише на овом питању јер је ријеч о важном сектору с обзиром на то да привреде и немамо. Пољопривредна производња у БиХ је велика, то је храна чија је вриједност око пет до шест милијарди марака, а пријети нам опасност да останемо на двије милијарде КМ. И на то додајте губитке на нафти, резервним дијеловима, те читавом ланцу који такође чини пољопривредни сектор", напомиње Усорац.

Остоја Николић, предсједник Удружења пољопривредника "Сточар" из Бијељине, каже за "Независне" да је суша уништила усјеве кукуруза 100 одсто у овом дијелу земље.

Пољопривредници БиХ од надлежних институција затражиће да се системски и кроз робне резерве омогући регресирана храна, односно куповина јефтиније сточне прехране, субвенције за кукуруз који ће коштати око 0,50 фенинга по килограму, те повољне кредите за пољопривреднике и сточаре.

Више од 156 милиона КМ штете у Српској

Влада Српске усвојила је јуче Информацију о утицају суше на пољопривредну производњу у 2015. години, у којој се закључује да ће се посљедице временских неприлика манифестовати у аграрном сектору у цјелини, док су најугроженије Семберија, Посавина и Лијевче поље, а прве процјене губитака више су од 156 милиона КМ.

"Временске прилике негативно утичу и на сточарску производњу, посебно у сектору мљекарства, перадарства и свињарства. Значајну штету причинило је и олујно невријеме и град који је нанио штету од 14.641.320 КМ", закључила је Влада РС, уз оцјену да ће се неповољни временски услови наставити те да ресорне институције чине све како би спријечиле посљедице.

Задужено је Министарство индустрије, енергетике и рударства да код Министарства спољне трговине и економских односа БиХ поднесе иницијативу за измјену Закона о спољнотрговинској политици БиХ, с циљем стварања правног основа да самостални предузетници могу директно обављати спољнотрговинско пословање у оквиру својих регистрованих дјелатности.

Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирко Брдар

07.08.2015 11:02

Владимир Усорац нема право да говори о мљекарима у РС јер је он и неколико тајкуна око њега висе стете нанио пољопривреди него све ел.непогоде заједно. А сто да се он сикира, када мозе добити увијек који милион КМ од Владе РС. Он не представља 95% мљекара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

07.08.2015 18:04

Усорац,Фармланд и јос пар говедара...20 милиона субвеција за производју млијека наплате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметан

07.08.2015 20:11

Ову сусу је донијела корумпирана ,пљацкашка и неспособна власт!

ОДГОВОРИТЕ