САД наредиле да Хаг ослободи Готовину

Судија Федерик Хархоф признао је да је Анте Готовина ослобођен кривице за злочине у "Олуји" под притиском судије Мерона из САД.

Свијет 07.08.2015 | 11:50
САД наредиле да Хаг ослободи Готовину

Судија Хашког трибунала Федерик Хархоф признао је да су САД натерале тај суд да хрватског генерала Анте Готовину ослободи оптужби за зверске злочине над Србима у "Олуји", преноси Информер.

У отвореном писму послатом на адресе 56 пријатеља и сарадника, Хархоф је истакао да је први човек Трибунала, Американац - Теодор Мерон, као председник судског већа, вршио огроман притисак на све остале судије да Готовину и Младена Маркача не прогласе кривим.

"Американац Мерон је вршио притисак на судије да ослободе Готовину. Било му је много стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успео да наговори остарелог 77-годишњег турског судију Мехмета Гунеја да промени мишљење. То је против сваке врсте правде! Хашки суд не дели правду, већ спроводи политичке одлуке", написао је Хархоф у драматичном писму пре две године, алудирајући на чињеницу да је Готовина ослобођен тесном већином гласова судског већа.

Анте "добио" 3:2

До ослобађајуће пресуде Готовини дошло се прегласавањем три према два. Судије Фаусто Покар и Кармел Агијус гласали су да је крив, али су превагнули гласови Теодора Мерона и Мехмета Гунеја.

Хархоф, међутим, истовремено тврди да је сличан притисак Мерон извршио и у случају ослобађајућих пресуда бившим функционерима Државне безбедности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, као и бившем начелнику генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу. Дански судија признаје да су све те пресуде код њега изазвале дубоку професионалну и моралну дилему.

Да ли су израелски или амерички званичници извршили притисак на америчког председника суда да промени ток судских поступака?

"Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД и Израела уплашио да се Хаг превише приближава највише рангираним војним званичницима. Да ли су израелски или амерички званичници извршили притисак на америчког председника суда да промени ток судских поступака", пита се Хархоф.

Бивши хашки адвокат Драгослав Миша Огњановић тврди да му све Хархофове тврдње делују потпуно вероватно.

"Уверен сам да су САД утицале на Хаг да ослободи Готовину јер, подсетићу вас, реч је о савезницима. Америка је активно подржала "Олују". Преко Мерона су вршили притисак на остале судије... С друге стране, то никако не важи за Станишића, Симатовића и Перишића", сматра Огњановић.

И Тапушковић убеђен

Адвокат Бранислав Тапушковић је убеђен да је политика ослободила Готовину.

"Лично сам, приликом испитивања америчког амбасадора Питера Галбрајта, увео "Брионске записнике као доказни материјал. Ту се наводи да је Туђман рекао да има одобрење САД, Немачке и Ватикана да крене у акцију "чишћења Срба". Ни у једном предмету није било таквих доказа за злочиначки подухват као против Готовине, а он је ипак ослобођен. Јасно је да је све било договорено", закључује Тапушковић.

Извор: Србија данас

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

судија

07.08.2015 10:08

Па то је познато свима, одавно. Тзв. лоби је то одредио!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

07.08.2015 10:51

Овде се поставља питању након ове потврде И изјаве КарлеДелПнте уопстено постојање суда уХагу???

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

07.08.2015 11:28

Па јос ове да осуди и свакако је готово,кљуц у браву.

Name

Рус

07.08.2015 11:50

Тразицемо преко савјета безбедности и УНа да се све судске пресуде преиспитају након ове изјаве и изјаве Карле Дел понте јер постоје основане сумње у незаконит рад и поступање и кредибилитет суда.Ове тврдње су изнијеле управо судије истог суда у Хагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

07.08.2015 12:20

Тај суд је требало унистити давно

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

07.08.2015 12:21

Полако један по један судија признаје греске,да ли им је теско заспати ил је несто друго у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

бумеранг

07.08.2015 12:56

САД чекају догадјаји слични оним у вези са ратом у Вијетнаму. Интернет и остали електронски медији су незгодна ствар. Увијек се зло на крају врати као бумеранг. А просјечан Американац је уствари осјетљив на зло. То зло проводе неформални центри моћи који владају САД-ом а и многим другим државама. Ти центри моћи су власници најкрупнијег свјетског капитала. Они кувају и Балкан и блиски исток. Прије тога су кували на другим мјестима. Ничија није до зоре горила...Ако се у САДу не деси побуна десиће се нешто много горе. Могућ је трећи велики сукоб. Најгори до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црно бијело

07.08.2015 13:00

То је спрдачина од суда. Могао бих схватити да су се судије спорјечкале око тога да ли готовина треба добити доживотну или нпр 30 година али да једне судије хоће да га затворе а друге хоће да га потпуно ослободе то је смијешно. Није дошло дотле да судије толико не разумију право. Наравно да су ту умијешани нечији прсти а зна се ко ведри и облачи. Естонија, наравно.

ОДГОВОРИТЕ