SAD naredile da Hag oslobodi Gotovinu

Sudija Federik Harhof priznao je da je Ante Gotovina oslobođen krivice za zločine u "Oluji" pod pritiskom sudije Merona iz SAD.

Svijet 07.08.2015 | 11:50
SAD naredile da Hag oslobodi Gotovinu

Sudija Haškog tribunala Federik Harhof priznao je da su SAD naterale taj sud da hrvatskog generala Ante Gotovinu oslobodi optužbi za zverske zločine nad Srbima u "Oluji", prenosi Informer.

U otvorenom pismu poslatom na adrese 56 prijatelja i saradnika, Harhof je istakao da je prvi čovek Tribunala, Amerikanac - Teodor Meron, kao predsednik sudskog veća, vršio ogroman pritisak na sve ostale sudije da Gotovinu i Mladena Markača ne proglase krivim.

"Amerikanac Meron je vršio pritisak na sudije da oslobode Gotovinu. Bilo mu je mnogo stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kada je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog 77-godišnjeg turskog sudiju Mehmeta Guneja da promeni mišljenje. To je protiv svake vrste pravde! Haški sud ne deli pravdu, već sprovodi političke odluke", napisao je Harhof u dramatičnom pismu pre dve godine, aludirajući na činjenicu da je Gotovina oslobođen tesnom većinom glasova sudskog veća.

Ante "dobio" 3:2

Do oslobađajuće presude Gotovini došlo se preglasavanjem tri prema dva. Sudije Fausto Pokar i Karmel Agijus glasali su da je kriv, ali su prevagnuli glasovi Teodora Merona i Mehmeta Guneja.

Harhof, međutim, istovremeno tvrdi da je sličan pritisak Meron izvršio i u slučaju oslobađajućih presuda bivšim funkcionerima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, kao i bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću. Danski sudija priznaje da su sve te presude kod njega izazvale duboku profesionalnu i moralnu dilemu.

Da li su izraelski ili američki zvaničnici izvršili pritisak na američkog predsednika suda da promeni tok sudskih postupaka?

"Čini se da se vojni establišment u moćnim državama poput SAD i Izraela uplašio da se Hag previše približava najviše rangiranim vojnim zvaničnicima. Da li su izraelski ili američki zvaničnici izvršili pritisak na američkog predsednika suda da promeni tok sudskih postupaka", pita se Harhof.

Bivši haški advokat Dragoslav Miša Ognjanović tvrdi da mu sve Harhofove tvrdnje deluju potpuno verovatno.

"Uveren sam da su SAD uticale na Hag da oslobodi Gotovinu jer, podsetiću vas, reč je o saveznicima. Amerika je aktivno podržala "Oluju". Preko Merona su vršili pritisak na ostale sudije... S druge strane, to nikako ne važi za Stanišića, Simatovića i Perišića", smatra Ognjanović.

I Tapušković ubeđen

Advokat Branislav Tapušković je ubeđen da je politika oslobodila Gotovinu.

"Lično sam, prilikom ispitivanja američkog ambasadora Pitera Galbrajta, uveo "Brionske zapisnike kao dokazni materijal. Tu se navodi da je Tuđman rekao da ima odobrenje SAD, Nemačke i Vatikana da krene u akciju "čišćenja Srba". Ni u jednom predmetu nije bilo takvih dokaza za zločinački poduhvat kao protiv Gotovine, a on je ipak oslobođen. Jasno je da je sve bilo dogovoreno", zaključuje Tapušković.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

sudija

07.08.2015 10:08

Pa to je poznato svima, odavno. Tzv. lobi je to odredio!?

ODGOVORITE
Name

snouden

07.08.2015 10:51

Ovde se postavlja pitanju nakon ove potvrde I izjave KarleDelPnte uopsteno postojanje suda uHagu???

ODGOVORITE
Name

zero

07.08.2015 11:28

Pa jos ove da osudi i svakako je gotovo,kljuc u bravu.

Name

Rus

07.08.2015 11:50

Trazicemo preko savjeta bezbednosti i UNa da se sve sudske presude preispitaju nakon ove izjave i izjave Karle Del ponte jer postoje osnovane sumnje u nezakonit rad i postupanje i kredibilitet suda.Ove tvrdnje su iznijele upravo sudije istog suda u Hagu.

ODGOVORITE
Name

yu

07.08.2015 12:20

Taj sud je trebalo unistiti davno

ODGOVORITE
Name

cris

07.08.2015 12:21

Polako jedan po jedan sudija priznaje greske,da li im je tesko zaspati il je nesto drugo u pitanju

ODGOVORITE
Name

bumerang

07.08.2015 12:56

SAD čekaju dogadjaji slični onim u vezi sa ratom u Vijetnamu. Internet i ostali elektronski mediji su nezgodna stvar. Uvijek se zlo na kraju vrati kao bumerang. A prosječan Amerikanac je ustvari osjetljiv na zlo. To zlo provode neformalni centri moći koji vladaju SAD-om a i mnogim drugim državama. Ti centri moći su vlasnici najkrupnijeg svjetskog kapitala. Oni kuvaju i Balkan i bliski istok. Prije toga su kuvali na drugim mjestima. Ničija nije do zore gorila...Ako se u SADu ne desi pobuna desiće se nešto mnogo gore. Moguć je treći veliki sukob. Najgori do sad.

ODGOVORITE
Name

crno bijelo

07.08.2015 13:00

To je sprdačina od suda. Mogao bih shvatiti da su se sudije sporječkale oko toga da li gotovina treba dobiti doživotnu ili npr 30 godina ali da jedne sudije hoće da ga zatvore a druge hoće da ga potpuno oslobode to je smiješno. Nije došlo dotle da sudije toliko ne razumiju pravo. Naravno da su tu umiješani nečiji prsti a zna se ko vedri i oblači. Estonija, naravno.

ODGOVORITE