Анализа: ЛШ - жреб! Шта је најбоље за Партизан?!

Нови сусрети са Селтиком или Динамом, снажни Базел, непредвидиви АПОЕЛ или редовни учесник европских такмичења БАТЕ? Сазнаћемо у подне…

Фудбал 07.08.2015 | 11:20
Анализа: ЛШ - жреб! Шта је најбоље за Партизан?!

Њукасл се 2003. чинио непремостивом препреком, па је срушен. Са 11 метара. Андерлехт је лета 2010. био фаворит само на основу имена, па је пао. Опет са 11 метара. Зато пред завршну рунду квалификација за Лигу шампиона не може се са сигурношћу тврдити да је Партизан само 180 минута дели од славе и милиона. Можда исцрпљујућа борба потраје мало дуже, али сигурно да у Хумској 1 не би имали ништа против ако би поново на пенал лутрији извукли џек-пот.

Ко ће стати преко пута Парног ваљка на последњој етапи трке за награду УЕФА у виду 14.000.000 евра и дружења са великанима европског фудбала знаће се тик иза поднева, за кад је у Ниону заказан жреб бараж фазе квалификација за Лигу шампиона. Црно-бели ће извлачење куглица сачекати у групи неповлашћених тимова, а потенцијални ривали су им боље рангирани Базел (Швајцарска), Селтик (Шкотска), АПОЕЛ (Кипар), БАТЕ Борисов (Белорусија) и Динамо Загреб (Хрватска).

БАЗЕЛ

Сигурно најгора могућа опција за црно-беле. Клуб са стадиона Сент Јакоб парк шест година влада швајцарским фудбалом, у међувремену је сваки пут играо групну фазу Лиге шампиона (што директним пласманом, што кроз квалификације) у којој је прошле године, на пример, тукао Ливерпул код куће и извукао реми на Енфилду и тако прошао у осмину финала, где га је зауставио Порто.

Ове сезоне екипа Урса Фишера игра као швајцарски сат. У три првенствена кола остварила је максималан бодовни учнак (гол разлика 8:2), на супериоран начин избацила пољски Лех (3:1 у Познању, 1:0 на свом терену) и показала да је нису пореметиле летње промене играчког кадра.

Клуб су напустили Дерлис Гонзалес (Динамо Кијев, 9.500.000 евра), Фабијан Шар (Хофенхајм, 4.000.000) и Фабијан Фреј (Мајнц, 3.600.000), док су од звучнијих имена стигли Жан Пол Ботијус (Фајенорд, 2.000.000) и наш Здравко Кузмановић (Интер, 2.000.000), као и проверени голгетер Марк Јанко (Сиднеј, слободан играч).

СЕЛТИК

Најзвучније и највеће име са списка потенцијалниј ривала. Првак Европе из 1967. годинама нема одговарајућу конкуренцију у Премијер лиге Шкотске, у одсуству финансијски угроженог Ренџерса ниже титуле (четири везане, укупно 46), а бележи импресиван континуитет на међународној сцени, пошто је у последње три сезоне двапут учестовао у групној фази Лиге шампиона и једном у Лиги Ецропе.

Евентуални двомеч са Партизаном освежио би сећање навијача на дуеле из јесени 1989. кад је у првом колу тадањег Купа победника купова наш тим прошао даље после епских дуела у Мостару (славио 2:1) и Глазгову (пораз 4:5) и гола Слађана Шћеповића у последњем минуту реванша за пролаз заснова на већем броју датих голова у гостима.

Управо Шћеповићев старији син Стефан сада води напад Селтика који је у трећем квалификационом колу избацио Карабаг (1:0, 0:0), а између утакмица са прваком Азербејџана успешно започео одбрану титуле рутинском победом над Рос Каунтијем (2:0). Током лета Селтик је продао десног бека Адама Метјуса Сандерленду за око 3.000.000 евра, а од звучнијих имена довео штопера Манчестер Ситија Дедрика Бојату (2.000.000) и нападача Данди јунајтеда, Надира Кифтчија (2.100.000).

АПОЕЛ

Клуб који је у размаку од годину дана најпре елиминисао Црвену звезду (2008), затим и Партизан (2009) почео је да расте у европским оквирима управо после подвига против вечитих ривала српског фудбала. У последњих шест година чак три пута је екипа из Никозије играла групну фазу Лиге шампиона (једном стигла чак до четвртфинала) и једном Лигу Европе.

Састав јој чине махом странци (пет Бразилаца, три Шпанца, два Португалца...), који нису квалитет првог реда, нити су Бог зна како плаћени, али АПОЕЛ-у завршавају посао, па су га водили до три везане титуле. Уклико извуче Кипране Партизан би требало да буде у предности кад је реч о уиграности, јер њихово првенство почиње тек 22. августа, тачно између два меча последњег квалификационог кола за Лигу шампиона.

У претходном је АПОЕЛ елиминиао дански Мидтјилланд после праве драме (2:1 у гостима, 0:1 на ГСП стадиону).

БАТЕ БОРИСОВ

Апсолутни владар белоруског фудбала. Од распада СССР-а освојио је 11 титула, од тога девет узастопних и на добром је путу да подигне јубиларну десету, пошто тачно на половини шампионата већ има осам бодова више од Динама из Минска. Успут, БАТЕ углавном лако нађе начин да се пласира у групе Лиге шампиона, то му је успело у три од последња четири покушаја. На путу ка новом успеху овог лета елиминисао је ирски Дандак (2:1, 0:0) и мађарски Видеотон (1:1, 1:0).

БАТЕ на располагању има тројицу играча са ових простора. Некадашњи леви бек Црвене звезде Филип Младеновић стигао је пре годину и по дана, Немања Милуновић из лучанске Младости почетком 2015, док је прошлог месеца потписао и црногорски везиста Немања Николић, иначе стрелац у реваншу са Мађарима.

Бивши фудбалер Динама из Минска уједно је и једини новајлија БАТЕ Борисова овог лета.

ДИНАМО ЗАГРЕБ

Дефинитивно, дуел који би привукао највећу пажњу. Најмање због спорта, углавном због политике. Била би то на неки начин реприза двомеча из квалификација за исто такмичење 1997. године, кад је тадашња Кроација избацила црно-беле, који су добили први дуел у Хумској 1, а онда на Максимиру претрпели катастрофу (0:5).

За разлику од тадашњег састава, који је био крцат хрватским репрезентативцима, садашњи тим Динама се мучи на почетку сезоне да пронађе форму, па је у четири првенствена кола већ двапут играо нерешено, а у квалификацијама за Лигу шампиона пролазио даље упркос чињеници да је и против Фоле Еш (Луксембург) и Молдеа (Норвешка) разочаравао своје навијаче у првим мечевима, на којима је био домаћин – 1:1.

Криза у руковођењу, оличена у хапшењима браће Здравка и Зорана Мамића вероватно утиче на нешто тромији почетак сезоне у којој су Модри вратили искусног штопера Гордона Шниденфелда, али и искеширали чак 5.000.000 евра за рекордни трансфер у хравтском фудбалу, како би из Сплита довели офанзивног везисту Марка Рога.

Осим квалификација за Лигу шампиона у стази прваци, у Ниону ће од 12 часова бити жребани и парови из стазе такозваних пратилаца. У њој су носиоци Манчестер јунајтед (Енглеска), Валенсија (Шпанија), Леверкузен (Немачка), Шахтјор Доњецк (Украјина), Спортинг (Португал), а њихови могући такмаци ЦСКА Москва (Русија), Лацио (Италија), Клуб Бриж (Белгија), Монако (Француска) и бечки Рапид (Аустрија).

Прве утакмице баража за пласман у Лигу шампиона на програму су 18. и 19, реванши су 25. и 25. августа, а победници ће директно у групну фазу где их чекају 22 клуба Европе.

Коментари / 0

Оставите коментар