Analiza: LŠ - žreb! Šta je najbolje za Partizan?!

Novi susreti sa Seltikom ili Dinamom, snažni Bazel, nepredvidivi APOEL ili redovni učesnik evropskih takmičenja BATE? Saznaćemo u podne…

Fudbal 07.08.2015 | 11:20
Analiza: LŠ - žreb! Šta je najbolje za Partizan?!

Njukasl se 2003. činio nepremostivom preprekom, pa je srušen. Sa 11 metara. Anderleht je leta 2010. bio favorit samo na osnovu imena, pa je pao. Opet sa 11 metara. Zato pred završnu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona ne može se sa sigurnošću tvrditi da je Partizan samo 180 minuta deli od slave i miliona. Možda iscrpljujuća borba potraje malo duže, ali sigurno da u Humskoj 1 ne bi imali ništa protiv ako bi ponovo na penal lutriji izvukli džek-pot.

Ko će stati preko puta Parnog valjka na poslednjoj etapi trke za nagradu UEFA u vidu 14.000.000 evra i druženja sa velikanima evropskog fudbala znaće se tik iza podneva, za kad je u Nionu zakazan žreb baraž faze kvalifikacija za Ligu šampiona. Crno-beli će izvlačenje kuglica sačekati u grupi nepovlašćenih timova, a potencijalni rivali su im bolje rangirani Bazel (Švajcarska), Seltik (Škotska), APOEL (Kipar), BATE Borisov (Belorusija) i Dinamo Zagreb (Hrvatska).

BAZEL

Sigurno najgora moguća opcija za crno-bele. Klub sa stadiona Sent Jakob park šest godina vlada švajcarskim fudbalom, u međuvremenu je svaki put igrao grupnu fazu Lige šampiona (što direktnim plasmanom, što kroz kvalifikacije) u kojoj je prošle godine, na primer, tukao Liverpul kod kuće i izvukao remi na Enfildu i tako prošao u osminu finala, gde ga je zaustavio Porto.

Ove sezone ekipa Ursa Fišera igra kao švajcarski sat. U tri prvenstvena kola ostvarila je maksimalan bodovni učnak (gol razlika 8:2), na superioran način izbacila poljski Leh (3:1 u Poznanju, 1:0 na svom terenu) i pokazala da je nisu poremetile letnje promene igračkog kadra.

Klub su napustili Derlis Gonzales (Dinamo Kijev, 9.500.000 evra), Fabijan Šar (Hofenhajm, 4.000.000) i Fabijan Frej (Majnc, 3.600.000), dok su od zvučnijih imena stigli Žan Pol Botijus (Fajenord, 2.000.000) i naš Zdravko Kuzmanović (Inter, 2.000.000), kao i provereni golgeter Mark Janko (Sidnej, slobodan igrač).

SELTIK

Najzvučnije i najveće ime sa spiska potencijalnij rivala. Prvak Evrope iz 1967. godinama nema odgovarajuću konkurenciju u Premijer lige Škotske, u odsustvu finansijski ugroženog Rendžersa niže titule (četiri vezane, ukupno 46), a beleži impresivan kontinuitet na međunarodnoj sceni, pošto je u poslednje tri sezone dvaput učestovao u grupnoj fazi Lige šampiona i jednom u Ligi Ecrope.

Eventualni dvomeč sa Partizanom osvežio bi sećanje navijača na duele iz jeseni 1989. kad je u prvom kolu tadanjeg Kupa pobednika kupova naš tim prošao dalje posle epskih duela u Mostaru (slavio 2:1) i Glazgovu (poraz 4:5) i gola Slađana Šćepovića u poslednjem minutu revanša za prolaz zasnova na većem broju datih golova u gostima.

Upravo Šćepovićev stariji sin Stefan sada vodi napad Seltika koji je u trećem kvalifikacionom kolu izbacio Karabag (1:0, 0:0), a između utakmica sa prvakom Azerbejdžana uspešno započeo odbranu titule rutinskom pobedom nad Ros Kauntijem (2:0). Tokom leta Seltik je prodao desnog beka Adama Metjusa Sanderlendu za oko 3.000.000 evra, a od zvučnijih imena doveo štopera Mančester Sitija Dedrika Bojatu (2.000.000) i napadača Dandi junajteda, Nadira Kiftčija (2.100.000).

APOEL

Klub koji je u razmaku od godinu dana najpre eliminisao Crvenu zvezdu (2008), zatim i Partizan (2009) počeo je da raste u evropskim okvirima upravo posle podviga protiv večitih rivala srpskog fudbala. U poslednjih šest godina čak tri puta je ekipa iz Nikozije igrala grupnu fazu Lige šampiona (jednom stigla čak do četvrtfinala) i jednom Ligu Evrope.

Sastav joj čine mahom stranci (pet Brazilaca, tri Španca, dva Portugalca...), koji nisu kvalitet prvog reda, niti su Bog zna kako plaćeni, ali APOEL-u završavaju posao, pa su ga vodili do tri vezane titule. Ukliko izvuče Kiprane Partizan bi trebalo da bude u prednosti kad je reč o uigranosti, jer njihovo prvenstvo počinje tek 22. avgusta, tačno između dva meča poslednjeg kvalifikacionog kola za Ligu šampiona.

U prethodnom je APOEL eliminiao danski Midtjilland posle prave drame (2:1 u gostima, 0:1 na GSP stadionu).

BATE BORISOV

Apsolutni vladar beloruskog fudbala. Od raspada SSSR-a osvojio je 11 titula, od toga devet uzastopnih i na dobrom je putu da podigne jubilarnu desetu, pošto tačno na polovini šampionata već ima osam bodova više od Dinama iz Minska. Usput, BATE uglavnom lako nađe način da se plasira u grupe Lige šampiona, to mu je uspelo u tri od poslednja četiri pokušaja. Na putu ka novom uspehu ovog leta eliminisao je irski Dandak (2:1, 0:0) i mađarski Videoton (1:1, 1:0).

BATE na raspolaganju ima trojicu igrača sa ovih prostora. Nekadašnji levi bek Crvene zvezde Filip Mladenović stigao je pre godinu i po dana, Nemanja Milunović iz lučanske Mladosti početkom 2015, dok je prošlog meseca potpisao i crnogorski vezista Nemanja Nikolić, inače strelac u revanšu sa Mađarima.

Bivši fudbaler Dinama iz Minska ujedno je i jedini novajlija BATE Borisova ovog leta.

DINAMO ZAGREB

Definitivno, duel koji bi privukao najveću pažnju. Najmanje zbog sporta, uglavnom zbog politike. Bila bi to na neki način repriza dvomeča iz kvalifikacija za isto takmičenje 1997. godine, kad je tadašnja Kroacija izbacila crno-bele, koji su dobili prvi duel u Humskoj 1, a onda na Maksimiru pretrpeli katastrofu (0:5).

Za razliku od tadašnjeg sastava, koji je bio krcat hrvatskim reprezentativcima, sadašnji tim Dinama se muči na početku sezone da pronađe formu, pa je u četiri prvenstvena kola već dvaput igrao nerešeno, a u kvalifikacijama za Ligu šampiona prolazio dalje uprkos činjenici da je i protiv Fole Eš (Luksemburg) i Moldea (Norveška) razočaravao svoje navijače u prvim mečevima, na kojima je bio domaćin – 1:1.

Kriza u rukovođenju, oličena u hapšenjima braće Zdravka i Zorana Mamića verovatno utiče na nešto tromiji početak sezone u kojoj su Modri vratili iskusnog štopera Gordona Šnidenfelda, ali i iskeširali čak 5.000.000 evra za rekordni transfer u hravtskom fudbalu, kako bi iz Splita doveli ofanzivnog vezistu Marka Roga.

Osim kvalifikacija za Ligu šampiona u stazi prvaci, u Nionu će od 12 časova biti žrebani i parovi iz staze takozvanih pratilaca. U njoj su nosioci Mančester junajted (Engleska), Valensija (Španija), Leverkuzen (Nemačka), Šahtjor Donjeck (Ukrajina), Sporting (Portugal), a njihovi mogući takmaci CSKA Moskva (Rusija), Lacio (Italija), Klub Briž (Belgija), Monako (Francuska) i bečki Rapid (Austrija).

Prve utakmice baraža za plasman u Ligu šampiona na programu su 18. i 19, revanši su 25. i 25. avgusta, a pobednici će direktno u grupnu fazu gde ih čekaju 22 kluba Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar