Најава: Креће најјача лига на свијету - Премијер лига!

Његово височанство Премијер лига! Ново лице на премијерлигашким теренима - Александар Митровић. Одоше легенде - Дрогба, Џерард, Лампард...

Фудбал 08.08.2015 | 00:00
Најава: Креће најјача лига на свијету - Премијер лига!

Прослављајући титулу шампиона Енглеске, Жозе Мурињо је на духовит начин прокоментарисао како су играли највећи ривали Челсија, а како његов тим. Ипак, на крају говора је уозбиљио причу и рекао: "Наши ривали ће се појачавати и биће нам тешко да одбранимо титулу".

Да ли су се ривали Челсија добро и квалитетно појачали? И да ли је Челси слабији или јачи? Иако је прелазни рок још отворен, већ за викенд нас очекује почетак Премијер лиге у којем плавци бране титулу и то без неколико играча који су били део шампионског тима. Између осталих и без Петра Чеха који је прешао у северни део Лондона - у Арсенал.

У предсезонској утакмици, првој са такмичарским значајем, Арсенал је победио Челси или боље рећи Арсен Венгер је ПРВИ ПУТ у каријери нашао начин да надмудри Муриња. То је улило наду Арсеналу да би ове године... Видећемо, уосталом. Сезона је дуга.

Апстиненцији од најбољег лигашког фудбала која је трејала равно 76 дана дошао је крај!

Овог викенда поново почиње Његово краљевско височанство Премијер лига!

У 380 утакмица снаге ће одмерити 19 најбољих клубова из Енглеске и један из Велса.

Ко ће освојити 24. трофеј Премијер лиге? Неко од претходних освајача или је коначно дошао ред на Ливерпул?

Да ли ће Венгер коначно надмудрити Муриња?

Да ли су стотине милиона биле довољне Лују ван Галу да направи екипу за наслов првака?

Ко је спреман за Чемпионшип? Да ли су Астон Вила и Сандерленд потрошили све кредите?

Може ли Хари Кејн да понови прошлу сезону, да ли ће Агуеро бити здрав и да ли је Дијего Коста научио да се контролише?

Колико дуго ће контроверзни газда Вотфорда издржати да не отпусти менаџера?

Ко ће својим потезима ућуткати оне који говоре да Премијер лига није најбоља лига на свету?

Ово је последња сезона у којој ћемо гледати "сиромашну" Премијер лигу. Трогодишњи уговор за ТВ права истиче на крају наредне сезоне, а онда тек почиње лудило. Премијер лига је толико гледана и популарна да ће већ у следећој сезони последњепласирани тим зарадити колико и првопласирани ове сезоне. Тако да нас очекује луда сезона у којој ће се сви борити до задње капи зноја како би њихов тим дочекао ту сезону у највећем и најбогатијем такмичењу!

Овосезонска Премијер лиге биће сиромашнија бар са једног аспекта. Нећемо гледати неколико легенди премијерлигашког и светског фудбала - Дидије Дрогба, Стивена Џерарда, Френка Лампарда...

Али хоћемо нека нова лица, пре свих Александра Митровића, момка око којег се Њукасла борио и изборио и у кога полаже велике наде.

Пре него што прочитате ко су највећи фаворити, које ћемо све српске фудбалере гледати, прочитајте и овај податак: до сада су премијерлигашки клубови у текућем прелазном року већ потрошили 500 милиона фунти!!!

ФАВОРИТИ ЗА ТИТУЛУ

Годинама смо у Премијер лиги говорили о великој четворци - Арсенал, Манчестер јунајтед, Челси и Ливерпул. Та стандардна постава је променила облик када је арапски новац "ушао" у Манчестер сити и када је Ливерпулова агонија са сезонама без првака прославила пунолетство. Без обзира на то што је од тада та агонија достигла и 25 година, било би лудо отписати клуб са таквом историјом, навијачима и пре свега новцем, пре првог судијског звиждука нове сезоне.

Реалност је мало другачија. Од "четири + један" у августу већ до Божића останемо на она "реална три".

Да ли ове сезоне можемо да видимо нешто другачије? Можда и можемо...

ЧЕЛСИ

Челси ће покушати да одбрани прелако освојену титулу претходне сезоне. Мурињо улази у трећу узастопну сезону као менаџер "плаваца" и за сада је урадио све што је обећао. У првој је замолио за стрпљење како би "саставио тим по свом укусу". То се убрзо и догодило. Продавао је и куповао и можда је једини од великих клубова коме тај однос од прихода и расхода од трансфера у балансу. Енглески новинари су га критиковали претходне сезоне због неатрактивног фудбала, док им је он одговарао да је Челси играо сјајан фудбал до повреде кључних играча, па је због тога морао да се прилагођава. Трансфер политика је била једноставна - за сваки одлазак играч, потребна је боља или подједнако добра замена. Тако је ветерана Дрогбу заменио Фалкаом, кога жели да врати у стару форму, потом фудбала жељног Чеха је заменио Беговићем, а повратак у Атлетико Филипеа Луиса ће надоместити Баба Рахман. Од Муриња пре свега треба очекивати неку нову лудост, док се конфликти са Арсеном Венгером подразумевају.

Његова екипа одиграла је врло лоше припреме на којима су углавном губили. Играчи су деловали тромо и незаинтересовано, али пре свега неспремно за озбиљан фудбал. То се најбоље видело у Комјунити шилду против Арсенала у којем је Арсен Венгер по први пут победио Муриња. Али и физичку спрему и све остало треба ставити у страну, јер ако неко зна како да се носи са притиском онда је то Португалац.

МАНЧЕСТЕР СИТИ

Богати власници оценили су да екипа Мануела Пелегринија није имала среће 2014/15 и дали су му нову шансу... Чилеанац је на поклон добио најбољег младог фудбалера Енглеске, и за то су морали скупо да плате. Чак 44 милиона фунти вредан Стерлинг мораће у овој сезони да буде човек који решава утакмице у којима Ситију не иде све од руке. Показао је већ на припремним утакмицама да ће, са квалитетнијим и луциднијим саиграчима, бити права опасност за противничке одбрамбене играче. Његови дриблинзи и брзина свакако су у рангу најбољих играча Премијер лиге, али, да ли заиста толико кошта, остаће питање до самог краја ове сезоне.

Друго појачање Мануела Пелегринија, на које ће рачунати за разлику од доведених тинејџера, јесте Вилин Фабијан Делф. Повремени репрезентативац Енглеске делује више као спас за несташицу домаћих играча у Манчестер ситију, на шта ће тимови Премијер лиге тек морати да обрате пажњу у наредним сезонама. Делиће минутажу са Фернандом и Фернандињом, а због несташице нападача (Сити је остао само на Агуеру и Бонију. Един Џекоје отишао у Рому) вероватно ћемо их гледати и у пару на средини, па ће у том случају Јаја Туре одлазити напред, а Рахим Стерлинг у напад.

Лоше партије најбољих играча су Сити коштале прошлогодишње титуле, тако да ће поново све очи бити упрте у Венсана Компанија и Јају Туреа. И колено Серхија Агуера.

С обзиром на приказаном у припремним утакмицама, "грађанима" се не пише добро. Али, не прејудицирајмо.

АРСЕНАЛ

Шаљивџије ће рећи да откако је Арсенал претходни пут освојио титулу Цукенберг је измислио Фејсбук, Стив Џобс Ајфон, а Арсен Венгер зарадио више од 60 милиона фунти. Реалиста ће пак рећи да је од те последње титуле прошло 11 сезона, а навијач Арсенала ће дванаести пут узвикнути: "Ово је наша сезона!". У лето 2014. године Венгер је коначно "разбио касу" и довео Алексиса, Чемберса, Дебишија, Габријела Силву... И када су се навијачи коначно понадали да ће такву праксу наставити и овог лета, Венгер је поново затајио. Џаба наслови да има десетине милиона фунти за појачања, Венгер поново пажљиво "пребира" по тржишту и чека оно право појачање, по обичају, на крају прелазног рока. Тако да није немогуће да ћемо поново видети лош старт, а потом жестоко заукавање када су већ сви добро "побегли".

Венгер, је међутим, добио озбиљно појачање међу стативама. Годинама је вребао врхунског голмана, а то свакако јесте Петр Чех. За голмана жестоког ривала морао је добро да плати, па макар се радило од 33-годишњаку. Арсенал је остао без Лукаса Подолског и Шчесног, продужио уговоре са Казорлом и Волкотом, али се још увек чека то појачање. Највероватније ће то бити један нападач и централни везни фудбалер. Ако Венгер не дозволи да се Мурињо поиграва са њим у медијима и не буде "стипса", а Арсенал настави да играо добро као овог пролећа, ко зна, можда се навијачи буду радовали нечему другом осим Купа?

Велики ветар у леђа биће и освајање Комјунити шилда у којемје Арсенал другу годину заредом шампион. Важније од тога јесте да је екипа Арсена Венгера коначно победила Муриња. То ће свакако бити психолошки плус, а Арсенал је у тој утакмици показао да ће у утакмицама када доминира и води, окренути тактици чуванај резултата. Што до сада није био случај. Да ли су зрели за титулу?

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

Када неко за два летња прелазна рока потроши 230 милиона фунти, како да не буде фаворит за титулу? И поред те невероватне суме коју су Глејзери можда и олако спискали, менаџер Јунајтеда Луј ван Гал и даље тврди да - то није то. Да му треба још. Девет играча који су доведени за тај новац играју само на три позиције - бек, централни везни и крило. Ако на тај начин настави да купује газде ће банкротирати.

Овогодишња појачања су Матео Дармијан, Бастијан Швајнштајгер, Мемфис Депај и Морган Шнајдерлин и још увек није сасвим јасно како ће холандски стручњак све ове играче уклопити у првих 11. Гледајући само индивидуални квалитет играча које трофејнији Манчестер има делују као први фаворит за титулу, уколико пронађу још једног нападача. Уиграност и прилагођавање толико нових играча ће сигурно представљати проблем, али ситуација би могла да буде боља уколико не буде било толико повреда као претходне сезоне.

Јунајтед ће ове године играти и Лигу шампиона што није био случај у сезони 2014/15, када уопште нису играли у Европи. Очекивања су велика, а ако их Луј ван Гал не испуни и ове сезоне, тешко да ће се задржати на клупи. И ова сезона је на кредит.

ПОТЕНЦИЈАЛНА ИЗНЕНАЂЕЊА И НОВАЈЛИЈЕ

Ливерпул не спада у први ред фаворита за титулу, чак и кладионице дају пет пута већу квоту на њих него на четвртог фаворита Манчестер јунајтед. Црта је ту повучена, али екипа Брендана Роџерса има велике планове. Четврта сезона откако је на челу клуба можда ће бити и преломна. Ливерпул има невероватно тежак распоред на старту сезоне и зато је Роџерс пожурио приликом куповина. Доведени су Џејмс Милнер, Дани Ингс, Натанијел Клајн, Адам Богдан, Џо Гомез, Роберто Фирмино и на крају Бентеке. Откако је он на клупи Ливерпула клуб је довео 32 играча и потрошио 300 милиона фунти. После одласка Стивена Џерарда биће јасно да ли је последњих неколико сезона он у ствари био "терет" или је држао тим да се потпуно не распадне.

У сваком случају, феномен Брендана Роџерса и његовог останка у Ливерпулу и поверења које ужива у управи су за... изучавање!

У тимове које ће бити занимљиво пратити ове сезоне спадају Свонси и Саутемптон. Екипа Герија Монка, можда и најбољег менаџера прошле сезоне, игра јако лепо и купује паметно. Довођењем Андреа Ајуа и Френка Табануа екипа је постала само јача, док је сумњив квалитет Португалца Едера.

Саутемптон Роналда Кумана ни распродаје не могу да зауставе. Одлазак Шнајдерлина, Алдервирелда и Клајна је био очекиван, а Холанђанин је у тефтеру имао спремне замене. Њих ће заменити Спортингов Седрик Соареш, КПР-ов Стивен Кокер и Фајнордов Јорди Класи. Ту су наравно и чувени Саутемптонови "клинци", па само чекамо ко је следећа велика звезда коју ће њихова академија "избацити"?

Када су у питању новајлије у Премијер лиги, факат је да су доста слабији од екипа које имају бар годину дана у овом такмичењу. Највеће изненађење Чемпионшипа, екипа Бурнмута, није се много потрошила ове сезоне због страха од повратак у други ранг такмичења, што би аутоматски значило велике дугове. Тако нешто су осетиле многе екипе у прошлости. Долазак Силвана Дистана, Артура Боруца, Кристијана Атсуа је био бесплатан, док су се само за Тајрона Мингса "отворили" са 9 милиона фунти. Играли су јак леп фудбал у Чемпионшипу, али ће то бити тешко поновити против ових највећих. Од екипе перспективног тренера Едија Хоуа, коју предводи Мет Ричи, очекујемо бар велику борбу.

Интернационалну екипу Вотфорда очекује тешка сезона. Без обзира на голгетерске способности екипа Кике Санчеза Флореса, за Премијер лигу је неопходна и добра одбрана. Ни ако Трој Дини, Матеж Видра и Одион Игало буду ефикасни како су били под Славишом Јокановићем, премијерлигашки статус није сигуран за наредну сезону.

Слично важи и за Норич. Појачани Мулумбуом, Дорансом и Брејдијем, уз које су задржали Басонга, Рудија и Редмонда делују много јаче од "новопридошлих" прволигаша. На страну им иде искуство играња у овом такмичењу, али често се такви тимови лако понесу што смо видели неколико пута са КПР-ом.

СРБИ У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ
Каква је то лига у којој нема наших играча? Од када Премијер лига постоји под тим именом (1992. године) у њој се опробало чак 26 српских фудбалера. Неки мање, а неки више успешно. Све је почело 1995. године доласком невероватног двојца Партизана - Саше Ћурчића у Болтон и Саве Милошевића у Астон Вилу. На зиму им се придружио још један голгетер, али из табора вечитог ривала. Дарко Ковачевић је појачао Шефилд Венздеј. Управо у оним „неутралним“ утакмицама српски фудбалер на терену може да преломи за кога ћемо навијати, па чак и да заволимо неку екипу.

Армија српских фудбалера је већа из сезоне у сезону, пре свега захваљујући играчима који су својим добрим партијама дали препоруку за играче исте националности, па кога ћемо од наших ове сезоне гледати у Премијер лиги? И, што је још важније, колико често ће бити у игри?

У Челсију је ту већ годинама Бранислав Ивановић. Упркос годинама и појачањима које су доводили менаџери Челсија, што на позицији десног бека тако и штопера, нико није успео да га „избаци“ из стартне поставе. Чврстина у одбрани и голови после прекида су постали његова специјалност коју посебно цени Жозе Мурињо. Пракса Абрамовичевог тима је била да играчима старијим од тридесет година не нуде уговоре дуже од годину дана, а показало се да су баш они, како головима тако и одбраном, Челсију донели четврти трофеј Премијер лиге. После одлазака Лампарда, Кола, а овог лета и Дрогбе и Чеха, Ивановић је уз капитена Џона Терија најискуснији у екипи. То нарочито зна да цени Жозе Мурињо који је Банета одредио за „првог иза Терија“. Пре пет сезоне младић са Уба му је само правио друштво у Челсију, а у последњих годину дана постао је можда и најважнији шраф у машинерији из Лондона. „Џин“, како га од миља зове Мурињо, Енглезима се представио на најбољи могући начин још откако је физички и играчки понизио Јају Туреа, а то тамошњи навијачи никада нису имали прилике да виде, нити је ко могао помислити да неко тако може да игра против таквог фудбалера. Био је сјајан нарочито у првом делу сезоне, али повреде и контроверзне суспензије су га избациле из ритма. Ипак, попут Банета, и Немања је уврштен у најбољи тим Премијер лиге претходне сезоне. И ништа мање Мурињо неће очекивати од човека који „чува леђа“ Сеску Фабрегасу да може да се шепури са десетинама асистенција. Треба ли додати да је Челси изгубио само две утакмице са њим у тиму прошле сезоне?

У Манчестеру ћемо гледати само једног нашег играча. Пре годину дана из Јунајтеда је отишао Немања Видић, на зиму су се у другом крају града опростили од Матије Настасића, па је једини представник „града текстила“ остао Александар Коларов. И не само то, можда ће до краја прелазног рока бити једини који представља Балкан... С обзиром на то да му је конкуренција Гаел Клиши и у овој сезони се очекује „подела минутаже“. Пелегринијева идеја са „играш две, паузираш три“ ће бити популарна и ове сезоне, све у зависности да ли му је потребан дефанзивнији или офанзивнији играч. Ми се ипак надамо да ћемо Коларова у Ситију ове сезоне више памтити по утакмицама и головима него по новогодишњој честитки.

Највећи број конкурената на својој позицији добио је Лазар Марковић, али је клуб напустио и Рахим Стерлинг, па ће у овој сезони ипак све бити до Лазара и његове форме. Претпоставићемо да је прва сезона, пре свега за једног 20-годишњака, била сезона прилагођавања на острвски фудбал и да у овој очекујемо играча који је „протутњао“ Португалом и залудео скауте Ливерпула. Спомињала се чак и позајмица, али с обзиром на то да остаје у клубу и да Брендан Роџерс рачуна на њега, можемо се надати бар сличној минутажи као претходне сезоне. Уз више голова и асистенција... Само да игра на његовој позицији.

Попут Марковића и Душан Тадић је био дебитант у најјачој енглеској лиги. У мањем тиму, са више простора за игру, одмах је преузео улогу креатора и надоместио одлазак Адама Лалане. Ненавикнут на темпо утакмица пао је у форми, баш негде око Нове године. Сада, када је годину дана искуснији и припремљенији на сурови енглески фудбал, такав пад не сме да се деси. Екипа Роналда Кумана је мимо сваких очекивања, после распродаје најбољих играча пронашла фантастичне замене и играла још боље. Слична ситуација се десила и овог лета када су клуб пустили Шнајдерлин и Клајн, па да видимо могу ли два пута за редом да буду „цареви прелазног рока“? У овој сезони очекујемо константнијег Душана, са још више асистенција, као и да обори свој рекорд од четири асистенције на једном мечу! Скромно од нас.

Појачање „српске колоније“ на Острву долази у лику Александра Митровића. 13, ваљда није баксузних, милиона фунти платио је за њега Њукасл. По доласку у клуб само је рекао: "Желим да играм као Ширер“ и тако јасно показао жељу да буде нови лидер клуба „на Тајну“. Јесте да је показао велику жељу и тиме купио навијаче Њукасла, али сада ће морати да понови сезоне из Андерлехта, у којима је постизао солидан број голова. Британски „Гардијан“ за њега тврди да је „небрушени дијамант“, тако да тренеру Стиву Мекларену остаје само да га исполира и од њега направи нападача од 20 голова.

Мало је фалило и да видимо два српска тренера у Премијер лиги. Славиша Јокановић се није договорио са Вотфордом, а Лестер је одабрао Клаудија Ранијерија уместо Прекија Радосављевића. Поред ове „шесторке“ остаје да се види да ли ће неки од премијерлигашких клубова „зајмити“ Филипа Ђуричића из Бенфике, да ли ће Милош Вељковић остати у првом тиму Тотенхема и где ће завршити Манчестеров Вања Милинковић-Савић... На крају крајева, не мора се ту завршити српско-енглеска љубав. До краја прелазног рока има још мнооого времена.

Када се у обзир узме квалитет сваког од ових тимова чини се да нас очекује прилично уједначена сезона у врху и дну табеле. Ниједна утакмица неће бити лака и унапред добијена.

Нека се лопта закотрља!

Коментари / 0

Оставите коментар