Najava: Kreće najjača liga na svijetu - Premijer liga!

Njegovo visočanstvo Premijer liga! Novo lice na premijerligaškim terenima - Aleksandar Mitrović. Odoše legende - Drogba, Džerard, Lampard...

Fudbal 08.08.2015 | 00:00
Najava: Kreće najjača liga na svijetu - Premijer liga!

Proslavljajući titulu šampiona Engleske, Žoze Murinjo je na duhovit način prokomentarisao kako su igrali najveći rivali Čelsija, a kako njegov tim. Ipak, na kraju govora je uozbiljio priču i rekao: "Naši rivali će se pojačavati i biće nam teško da odbranimo titulu".

Da li su se rivali Čelsija dobro i kvalitetno pojačali? I da li je Čelsi slabiji ili jači? Iako je prelazni rok još otvoren, već za vikend nas očekuje početak Premijer lige u kojem plavci brane titulu i to bez nekoliko igrača koji su bili deo šampionskog tima. Između ostalih i bez Petra Čeha koji je prešao u severni deo Londona - u Arsenal.

U predsezonskoj utakmici, prvoj sa takmičarskim značajem, Arsenal je pobedio Čelsi ili bolje reći Arsen Venger je PRVI PUT u karijeri našao način da nadmudri Murinja. To je ulilo nadu Arsenalu da bi ove godine... Videćemo, uostalom. Sezona je duga.

Apstinenciji od najboljeg ligaškog fudbala koja je trejala ravno 76 dana došao je kraj!

Ovog vikenda ponovo počinje Njegovo kraljevsko visočanstvo Premijer liga!

U 380 utakmica snage će odmeriti 19 najboljih klubova iz Engleske i jedan iz Velsa.

Ko će osvojiti 24. trofej Premijer lige? Neko od prethodnih osvajača ili je konačno došao red na Liverpul?

Da li će Venger konačno nadmudriti Murinja?

Da li su stotine miliona bile dovoljne Luju van Galu da napravi ekipu za naslov prvaka?

Ko je spreman za Čempionšip? Da li su Aston Vila i Sanderlend potrošili sve kredite?

Može li Hari Kejn da ponovi prošlu sezonu, da li će Aguero biti zdrav i da li je Dijego Kosta naučio da se kontroliše?

Koliko dugo će kontroverzni gazda Votforda izdržati da ne otpusti menadžera?

Ko će svojim potezima ućutkati one koji govore da Premijer liga nije najbolja liga na svetu?

Ovo je poslednja sezona u kojoj ćemo gledati "siromašnu" Premijer ligu. Trogodišnji ugovor za TV prava ističe na kraju naredne sezone, a onda tek počinje ludilo. Premijer liga je toliko gledana i popularna da će već u sledećoj sezoni poslednjeplasirani tim zaraditi koliko i prvoplasirani ove sezone. Tako da nas očekuje luda sezona u kojoj će se svi boriti do zadnje kapi znoja kako bi njihov tim dočekao tu sezonu u najvećem i najbogatijem takmičenju!

Ovosezonska Premijer lige biće siromašnija bar sa jednog aspekta. Nećemo gledati nekoliko legendi premijerligaškog i svetskog fudbala - Didije Drogba, Stivena Džerarda, Frenka Lamparda...

Ali hoćemo neka nova lica, pre svih Aleksandra Mitrovića, momka oko kojeg se Njukasla borio i izborio i u koga polaže velike nade.

Pre nego što pročitate ko su najveći favoriti, koje ćemo sve srpske fudbalere gledati, pročitajte i ovaj podatak: do sada su premijerligaški klubovi u tekućem prelaznom roku već potrošili 500 miliona funti!!!

FAVORITI ZA TITULU

Godinama smo u Premijer ligi govorili o velikoj četvorci - Arsenal, Mančester junajted, Čelsi i Liverpul. Ta standardna postava je promenila oblik kada je arapski novac "ušao" u Mančester siti i kada je Liverpulova agonija sa sezonama bez prvaka proslavila punoletstvo. Bez obzira na to što je od tada ta agonija dostigla i 25 godina, bilo bi ludo otpisati klub sa takvom istorijom, navijačima i pre svega novcem, pre prvog sudijskog zvižduka nove sezone.

Realnost je malo drugačija. Od "četiri + jedan" u avgustu već do Božića ostanemo na ona "realna tri".

Da li ove sezone možemo da vidimo nešto drugačije? Možda i možemo...

ČELSI

Čelsi će pokušati da odbrani prelako osvojenu titulu prethodne sezone. Murinjo ulazi u treću uzastopnu sezonu kao menadžer "plavaca" i za sada je uradio sve što je obećao. U prvoj je zamolio za strpljenje kako bi "sastavio tim po svom ukusu". To se ubrzo i dogodilo. Prodavao je i kupovao i možda je jedini od velikih klubova kome taj odnos od prihoda i rashoda od transfera u balansu. Engleski novinari su ga kritikovali prethodne sezone zbog neatraktivnog fudbala, dok im je on odgovarao da je Čelsi igrao sjajan fudbal do povrede ključnih igrača, pa je zbog toga morao da se prilagođava. Transfer politika je bila jednostavna - za svaki odlazak igrač, potrebna je bolja ili podjednako dobra zamena. Tako je veterana Drogbu zamenio Falkaom, koga želi da vrati u staru formu, potom fudbala željnog Čeha je zamenio Begovićem, a povratak u Atletiko Filipea Luisa će nadomestiti Baba Rahman. Od Murinja pre svega treba očekivati neku novu ludost, dok se konflikti sa Arsenom Vengerom podrazumevaju.

Njegova ekipa odigrala je vrlo loše pripreme na kojima su uglavnom gubili. Igrači su delovali tromo i nezainteresovano, ali pre svega nespremno za ozbiljan fudbal. To se najbolje videlo u Komjuniti šildu protiv Arsenala u kojem je Arsen Venger po prvi put pobedio Murinja. Ali i fizičku spremu i sve ostalo treba staviti u stranu, jer ako neko zna kako da se nosi sa pritiskom onda je to Portugalac.

MANČESTER SITI

Bogati vlasnici ocenili su da ekipa Manuela Pelegrinija nije imala sreće 2014/15 i dali su mu novu šansu... Čileanac je na poklon dobio najboljeg mladog fudbalera Engleske, i za to su morali skupo da plate. Čak 44 miliona funti vredan Sterling moraće u ovoj sezoni da bude čovek koji rešava utakmice u kojima Sitiju ne ide sve od ruke. Pokazao je već na pripremnim utakmicama da će, sa kvalitetnijim i lucidnijim saigračima, biti prava opasnost za protivničke odbrambene igrače. Njegovi driblinzi i brzina svakako su u rangu najboljih igrača Premijer lige, ali, da li zaista toliko košta, ostaće pitanje do samog kraja ove sezone.

Drugo pojačanje Manuela Pelegrinija, na koje će računati za razliku od dovedenih tinejdžera, jeste Vilin Fabijan Delf. Povremeni reprezentativac Engleske deluje više kao spas za nestašicu domaćih igrača u Mančester sitiju, na šta će timovi Premijer lige tek morati da obrate pažnju u narednim sezonama. Deliće minutažu sa Fernandom i Fernandinjom, a zbog nestašice napadača (Siti je ostao samo na Agueru i Boniju. Edin Džekoje otišao u Romu) verovatno ćemo ih gledati i u paru na sredini, pa će u tom slučaju Jaja Ture odlaziti napred, a Rahim Sterling u napad.

Loše partije najboljih igrača su Siti koštale prošlogodišnje titule, tako da će ponovo sve oči biti uprte u Vensana Kompanija i Jaju Turea. I koleno Serhija Aguera.

S obzirom na prikazanom u pripremnim utakmicama, "građanima" se ne piše dobro. Ali, ne prejudicirajmo.

ARSENAL

Šaljivdžije će reći da otkako je Arsenal prethodni put osvojio titulu Cukenberg je izmislio Fejsbuk, Stiv Džobs Ajfon, a Arsen Venger zaradio više od 60 miliona funti. Realista će pak reći da je od te poslednje titule prošlo 11 sezona, a navijač Arsenala će dvanaesti put uzviknuti: "Ovo je naša sezona!". U leto 2014. godine Venger je konačno "razbio kasu" i doveo Aleksisa, Čembersa, Debišija, Gabrijela Silvu... I kada su se navijači konačno ponadali da će takvu praksu nastaviti i ovog leta, Venger je ponovo zatajio. Džaba naslovi da ima desetine miliona funti za pojačanja, Venger ponovo pažljivo "prebira" po tržištu i čeka ono pravo pojačanje, po običaju, na kraju prelaznog roka. Tako da nije nemoguće da ćemo ponovo videti loš start, a potom žestoko zaukavanje kada su već svi dobro "pobegli".

Venger, je međutim, dobio ozbiljno pojačanje među stativama. Godinama je vrebao vrhunskog golmana, a to svakako jeste Petr Čeh. Za golmana žestokog rivala morao je dobro da plati, pa makar se radilo od 33-godišnjaku. Arsenal je ostao bez Lukasa Podolskog i Ščesnog, produžio ugovore sa Kazorlom i Volkotom, ali se još uvek čeka to pojačanje. Najverovatnije će to biti jedan napadač i centralni vezni fudbaler. Ako Venger ne dozvoli da se Murinjo poigrava sa njim u medijima i ne bude "stipsa", a Arsenal nastavi da igrao dobro kao ovog proleća, ko zna, možda se navijači budu radovali nečemu drugom osim Kupa?

Veliki vetar u leđa biće i osvajanje Komjuniti šilda u kojemje Arsenal drugu godinu zaredom šampion. Važnije od toga jeste da je ekipa Arsena Vengera konačno pobedila Murinja. To će svakako biti psihološki plus, a Arsenal je u toj utakmici pokazao da će u utakmicama kada dominira i vodi, okrenuti taktici čuvanaj rezultata. Što do sada nije bio slučaj. Da li su zreli za titulu?

MANČESTER JUNAJTED

Kada neko za dva letnja prelazna roka potroši 230 miliona funti, kako da ne bude favorit za titulu? I pored te neverovatne sume koju su Glejzeri možda i olako spiskali, menadžer Junajteda Luj van Gal i dalje tvrdi da - to nije to. Da mu treba još. Devet igrača koji su dovedeni za taj novac igraju samo na tri pozicije - bek, centralni vezni i krilo. Ako na taj način nastavi da kupuje gazde će bankrotirati.

Ovogodišnja pojačanja su Mateo Darmijan, Bastijan Švajnštajger, Memfis Depaj i Morgan Šnajderlin i još uvek nije sasvim jasno kako će holandski stručnjak sve ove igrače uklopiti u prvih 11. Gledajući samo individualni kvalitet igrača koje trofejniji Mančester ima deluju kao prvi favorit za titulu, ukoliko pronađu još jednog napadača. Uigranost i prilagođavanje toliko novih igrača će sigurno predstavljati problem, ali situacija bi mogla da bude bolja ukoliko ne bude bilo toliko povreda kao prethodne sezone.

Junajted će ove godine igrati i Ligu šampiona što nije bio slučaj u sezoni 2014/15, kada uopšte nisu igrali u Evropi. Očekivanja su velika, a ako ih Luj van Gal ne ispuni i ove sezone, teško da će se zadržati na klupi. I ova sezona je na kredit.

POTENCIJALNA IZNENAĐENJA I NOVAJLIJE

Liverpul ne spada u prvi red favorita za titulu, čak i kladionice daju pet puta veću kvotu na njih nego na četvrtog favorita Mančester junajted. Crta je tu povučena, ali ekipa Brendana Rodžersa ima velike planove. Četvrta sezona otkako je na čelu kluba možda će biti i prelomna. Liverpul ima neverovatno težak raspored na startu sezone i zato je Rodžers požurio prilikom kupovina. Dovedeni su Džejms Milner, Dani Ings, Natanijel Klajn, Adam Bogdan, Džo Gomez, Roberto Firmino i na kraju Benteke. Otkako je on na klupi Liverpula klub je doveo 32 igrača i potrošio 300 miliona funti. Posle odlaska Stivena Džerarda biće jasno da li je poslednjih nekoliko sezona on u stvari bio "teret" ili je držao tim da se potpuno ne raspadne.

U svakom slučaju, fenomen Brendana Rodžersa i njegovog ostanka u Liverpulu i poverenja koje uživa u upravi su za... izučavanje!

U timove koje će biti zanimljivo pratiti ove sezone spadaju Svonsi i Sautempton. Ekipa Gerija Monka, možda i najboljeg menadžera prošle sezone, igra jako lepo i kupuje pametno. Dovođenjem Andrea Ajua i Frenka Tabanua ekipa je postala samo jača, dok je sumnjiv kvalitet Portugalca Edera.

Sautempton Ronalda Kumana ni rasprodaje ne mogu da zaustave. Odlazak Šnajderlina, Aldervirelda i Klajna je bio očekivan, a Holanđanin je u tefteru imao spremne zamene. Njih će zameniti Sportingov Sedrik Soareš, KPR-ov Stiven Koker i Fajnordov Jordi Klasi. Tu su naravno i čuveni Sautemptonovi "klinci", pa samo čekamo ko je sledeća velika zvezda koju će njihova akademija "izbaciti"?

Kada su u pitanju novajlije u Premijer ligi, fakat je da su dosta slabiji od ekipa koje imaju bar godinu dana u ovom takmičenju. Najveće iznenađenje Čempionšipa, ekipa Burnmuta, nije se mnogo potrošila ove sezone zbog straha od povratak u drugi rang takmičenja, što bi automatski značilo velike dugove. Tako nešto su osetile mnoge ekipe u prošlosti. Dolazak Silvana Distana, Artura Boruca, Kristijana Atsua je bio besplatan, dok su se samo za Tajrona Mingsa "otvorili" sa 9 miliona funti. Igrali su jak lep fudbal u Čempionšipu, ali će to biti teško ponoviti protiv ovih najvećih. Od ekipe perspektivnog trenera Edija Houa, koju predvodi Met Riči, očekujemo bar veliku borbu.

Internacionalnu ekipu Votforda očekuje teška sezona. Bez obzira na golgeterske sposobnosti ekipa Kike Sančeza Floresa, za Premijer ligu je neophodna i dobra odbrana. Ni ako Troj Dini, Matež Vidra i Odion Igalo budu efikasni kako su bili pod Slavišom Jokanovićem, premijerligaški status nije siguran za narednu sezonu.

Slično važi i za Norič. Pojačani Mulumbuom, Doransom i Brejdijem, uz koje su zadržali Basonga, Rudija i Redmonda deluju mnogo jače od "novopridošlih" prvoligaša. Na stranu im ide iskustvo igranja u ovom takmičenju, ali često se takvi timovi lako ponesu što smo videli nekoliko puta sa KPR-om.

SRBI U PREMIJER LIGI
Kakva je to liga u kojoj nema naših igrača? Od kada Premijer liga postoji pod tim imenom (1992. godine) u njoj se oprobalo čak 26 srpskih fudbalera. Neki manje, a neki više uspešno. Sve je počelo 1995. godine dolaskom neverovatnog dvojca Partizana - Saše Ćurčića u Bolton i Save Miloševića u Aston Vilu. Na zimu im se pridružio još jedan golgeter, ali iz tabora večitog rivala. Darko Kovačević je pojačao Šefild Venzdej. Upravo u onim „neutralnim“ utakmicama srpski fudbaler na terenu može da prelomi za koga ćemo navijati, pa čak i da zavolimo neku ekipu.

Armija srpskih fudbalera je veća iz sezone u sezonu, pre svega zahvaljujući igračima koji su svojim dobrim partijama dali preporuku za igrače iste nacionalnosti, pa koga ćemo od naših ove sezone gledati u Premijer ligi? I, što je još važnije, koliko često će biti u igri?

U Čelsiju je tu već godinama Branislav Ivanović. Uprkos godinama i pojačanjima koje su dovodili menadžeri Čelsija, što na poziciji desnog beka tako i štopera, niko nije uspeo da ga „izbaci“ iz startne postave. Čvrstina u odbrani i golovi posle prekida su postali njegova specijalnost koju posebno ceni Žoze Murinjo. Praksa Abramovičevog tima je bila da igračima starijim od trideset godina ne nude ugovore duže od godinu dana, a pokazalo se da su baš oni, kako golovima tako i odbranom, Čelsiju doneli četvrti trofej Premijer lige. Posle odlazaka Lamparda, Kola, a ovog leta i Drogbe i Čeha, Ivanović je uz kapitena Džona Terija najiskusniji u ekipi. To naročito zna da ceni Žoze Murinjo koji je Baneta odredio za „prvog iza Terija“. Pre pet sezone mladić sa Uba mu je samo pravio društvo u Čelsiju, a u poslednjih godinu dana postao je možda i najvažniji šraf u mašineriji iz Londona. „Džin“, kako ga od milja zove Murinjo, Englezima se predstavio na najbolji mogući način još otkako je fizički i igrački ponizio Jaju Turea, a to tamošnji navijači nikada nisu imali prilike da vide, niti je ko mogao pomisliti da neko tako može da igra protiv takvog fudbalera. Bio je sjajan naročito u prvom delu sezone, ali povrede i kontroverzne suspenzije su ga izbacile iz ritma. Ipak, poput Baneta, i Nemanja je uvršten u najbolji tim Premijer lige prethodne sezone. I ništa manje Murinjo neće očekivati od čoveka koji „čuva leđa“ Sesku Fabregasu da može da se šepuri sa desetinama asistencija. Treba li dodati da je Čelsi izgubio samo dve utakmice sa njim u timu prošle sezone?

U Mančesteru ćemo gledati samo jednog našeg igrača. Pre godinu dana iz Junajteda je otišao Nemanja Vidić, na zimu su se u drugom kraju grada oprostili od Matije Nastasića, pa je jedini predstavnik „grada tekstila“ ostao Aleksandar Kolarov. I ne samo to, možda će do kraja prelaznog roka biti jedini koji predstavlja Balkan... S obzirom na to da mu je konkurencija Gael Kliši i u ovoj sezoni se očekuje „podela minutaže“. Pelegrinijeva ideja sa „igraš dve, pauziraš tri“ će biti popularna i ove sezone, sve u zavisnosti da li mu je potreban defanzivniji ili ofanzivniji igrač. Mi se ipak nadamo da ćemo Kolarova u Sitiju ove sezone više pamtiti po utakmicama i golovima nego po novogodišnjoj čestitki.

Najveći broj konkurenata na svojoj poziciji dobio je Lazar Marković, ali je klub napustio i Rahim Sterling, pa će u ovoj sezoni ipak sve biti do Lazara i njegove forme. Pretpostavićemo da je prva sezona, pre svega za jednog 20-godišnjaka, bila sezona prilagođavanja na ostrvski fudbal i da u ovoj očekujemo igrača koji je „protutnjao“ Portugalom i zaludeo skaute Liverpula. Spominjala se čak i pozajmica, ali s obzirom na to da ostaje u klubu i da Brendan Rodžers računa na njega, možemo se nadati bar sličnoj minutaži kao prethodne sezone. Uz više golova i asistencija... Samo da igra na njegovoj poziciji.

Poput Markovića i Dušan Tadić je bio debitant u najjačoj engleskoj ligi. U manjem timu, sa više prostora za igru, odmah je preuzeo ulogu kreatora i nadomestio odlazak Adama Lalane. Nenaviknut na tempo utakmica pao je u formi, baš negde oko Nove godine. Sada, kada je godinu dana iskusniji i pripremljeniji na surovi engleski fudbal, takav pad ne sme da se desi. Ekipa Ronalda Kumana je mimo svakih očekivanja, posle rasprodaje najboljih igrača pronašla fantastične zamene i igrala još bolje. Slična situacija se desila i ovog leta kada su klub pustili Šnajderlin i Klajn, pa da vidimo mogu li dva puta za redom da budu „carevi prelaznog roka“? U ovoj sezoni očekujemo konstantnijeg Dušana, sa još više asistencija, kao i da obori svoj rekord od četiri asistencije na jednom meču! Skromno od nas.

Pojačanje „srpske kolonije“ na Ostrvu dolazi u liku Aleksandra Mitrovića. 13, valjda nije baksuznih, miliona funti platio je za njega Njukasl. Po dolasku u klub samo je rekao: "Želim da igram kao Širer“ i tako jasno pokazao želju da bude novi lider kluba „na Tajnu“. Jeste da je pokazao veliku želju i time kupio navijače Njukasla, ali sada će morati da ponovi sezone iz Anderlehta, u kojima je postizao solidan broj golova. Britanski „Gardijan“ za njega tvrdi da je „nebrušeni dijamant“, tako da treneru Stivu Meklarenu ostaje samo da ga ispolira i od njega napravi napadača od 20 golova.

Malo je falilo i da vidimo dva srpska trenera u Premijer ligi. Slaviša Jokanović se nije dogovorio sa Votfordom, a Lester je odabrao Klaudija Ranijerija umesto Prekija Radosavljevića. Pored ove „šestorke“ ostaje da se vidi da li će neki od premijerligaških klubova „zajmiti“ Filipa Đuričića iz Benfike, da li će Miloš Veljković ostati u prvom timu Totenhema i gde će završiti Mančesterov Vanja Milinković-Savić... Na kraju krajeva, ne mora se tu završiti srpsko-engleska ljubav. Do kraja prelaznog roka ima još mnooogo vremena.

Kada se u obzir uzme kvalitet svakog od ovih timova čini se da nas očekuje prilično ujednačena sezona u vrhu i dnu tabele. Nijedna utakmica neće biti laka i unapred dobijena.

Neka se lopta zakotrlja!

Komentari / 0

Ostavite komentar