Фасада мора да чека

На Саборном храму Светог архангела Гаврила на Палама, који је у изградњи, тренутно се поставља бакарни лим на кров, за шта су обезбеђена средства, изјавио је архијерејски намесник сарајевски и старешина Храма Успенија Пресвете Богородице протојереј-ставрофор Миомир Зекић.

Република Српска 06.08.2015 | 15:50
Фасада мора да чека

Радове изводе чувени Хрваћани из Приједора који су специјализовани за прекривање цркава бакарним лимом.

- Хрваћани су се већ доказали у тим пословима, покрили су једну трећину храмова у Епархији бањалучкој, Храм Светог Саве у Фочи, наше цркве у Канади - нагласио је Зекић.

Он је истакао да је остало још да се уради фасада и постави столарија, али за то сада немају средстава. Зекић је нагласио да у унутрашњости цркве још ништа није урађено, а динамика радова зависи од прилива средстава.

- Колико будемо имали пара, толико ћемо и радити, а кад нестане, наставићемо онда кад прикупимо нова средства - рекао је он, нагласивши да је, уз благослов његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја, обављено освештање крстова на Саборном храму.

Изградња Саборног храма на Палама почела је 2008. године, а средства којима се гради овај храм највећим делом обезбеђена су или обећана на донаторској вечери којој је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик 28. августа 2011. године на Палама. Градњу храма помажу и Скупштина града Источно Сарајево, општина Пале, као и одређени број приватних и јавних предузећа са ових простора, од којих је највише средстава дала и највише разумевања показала фирма "Милкус" у власништу Миломира Кусмука.

У новом Саборном храму, који је у изградњи од марта, редовно се служе свете литургије недељом и празником. Саборни храм Светог архангела Гаврила је 26. јула прославио своју крсну славу.

ОПШТИНА КУПИЛА ЗВОНО

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић рекао је да је општина за Саборни храм обезбедила око 60.000 КМ за набавку звона, изградњу фекалне и кишне канализације и топловода.

- У наредној години ћемо издвојити 70.000 КМ за спољно уређење порте цркве која се наслања на градски трг - казао је Ковачевић.

(Новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВАСКЕ БАЊАЛУКА

06.08.2015 14:10

Са срецом брацо,а за Хрвацанина и његовог сина капа доле.То је цувен крај село Градина код Омарске,гдје се радјају све бољи од бољег мајстора.Неце се мајстор Драгоја наљутит јос један,за нијансу има бољи,а то је Цуњак Момир масина а не цовјек,такодје из Градине,назалост сада је јако теско болестан.Велки поздравг за свестеника из јунацке фамилије Зекица и мајсторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјакон

06.08.2015 14:16

Слава Богу на небесима и цркви на земљи.. Цитам пре неког времена на Палама о стању Болнице о здравству..неимастини зао ми је ал морам примјетити..када има здравља и здравства и посла и културе онда се и видљива црква гради..питам се каква нам је духовност када око себе немамо ниста сто би олаксало том напаценом народу..сиротињи како се богати могу осјецати богатим када је око њих све сиромасно ни посла ни здравства ни културе (градске) немојте богати бити без Бога .

ОДГОВОРИТЕ