Fasada mora da čeka

Na Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila na Palama, koji je u izgradnji, trenutno se postavlja bakarni lim na krov, za šta su obezbeđena sredstva, izjavio je arhijerejski namesnik sarajevski i starešina Hrama Uspenija Presvete Bogorodice protojerej-stavrofor Miomir Zekić.

Republika Srpska 06.08.2015 | 15:50
Fasada mora da čeka

Radove izvode čuveni Hrvaćani iz Prijedora koji su specijalizovani za prekrivanje crkava bakarnim limom.

- Hrvaćani su se već dokazali u tim poslovima, pokrili su jednu trećinu hramova u Eparhiji banjalučkoj, Hram Svetog Save u Foči, naše crkve u Kanadi - naglasio je Zekić.

On je istakao da je ostalo još da se uradi fasada i postavi stolarija, ali za to sada nemaju sredstava. Zekić je naglasio da u unutrašnjosti crkve još ništa nije urađeno, a dinamika radova zavisi od priliva sredstava.

- Koliko budemo imali para, toliko ćemo i raditi, a kad nestane, nastavićemo onda kad prikupimo nova sredstva - rekao je on, naglasivši da je, uz blagoslov njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, obavljeno osveštanje krstova na Sabornom hramu.

Izgradnja Sabornog hrama na Palama počela je 2008. godine, a sredstva kojima se gradi ovaj hram najvećim delom obezbeđena su ili obećana na donatorskoj večeri kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik 28. avgusta 2011. godine na Palama. Gradnju hrama pomažu i Skupština grada Istočno Sarajevo, opština Pale, kao i određeni broj privatnih i javnih preduzeća sa ovih prostora, od kojih je najviše sredstava dala i najviše razumevanja pokazala firma "Milkus" u vlasništu Milomira Kusmuka.

U novom Sabornom hramu, koji je u izgradnji od marta, redovno se služe svete liturgije nedeljom i praznikom. Saborni hram Svetog arhangela Gavrila je 26. jula proslavio svoju krsnu slavu.

OPŠTINA KUPILA ZVONO

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je opština za Saborni hram obezbedila oko 60.000 KM za nabavku zvona, izgradnju fekalne i kišne kanalizacije i toplovoda.

- U narednoj godini ćemo izdvojiti 70.000 KM za spoljno uređenje porte crkve koja se naslanja na gradski trg - kazao je Kovačević.

(Novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VASKE BANJALUKA

06.08.2015 14:10

Sa srecom braco,a za Hrvacanina i njegovog sina kapa dole.To je cuven kraj selo Gradina kod Omarske,gdje se radjaju sve bolji od boljeg majstora.Nece se majstor Dragoja naljutit jos jedan,za nijansu ima bolji,a to je Cunjak Momir masina a ne covjek,takodje iz Gradine,nazalost sada je jako tesko bolestan.Velki pozdravg za svestenika iz junacke familije Zekica i majstore.

ODGOVORITE
Name

djakon

06.08.2015 14:16

Slava Bogu na nebesima i crkvi na zemlji.. Citam pre nekog vremena na Palama o stanju Bolnice o zdravstvu..neimastini zao mi je al moram primjetiti..kada ima zdravlja i zdravstva i posla i kulture onda se i vidljiva crkva gradi..pitam se kakva nam je duhovnost kada oko sebe nemamo nista sto bi olaksalo tom napacenom narodu..sirotinji kako se bogati mogu osjecati bogatim kada je oko njih sve siromasno ni posla ni zdravstva ni kulture (gradske) nemojte bogati biti bez Boga .

ODGOVORITE