Анализа: Европски успони и падови Жељезничара!

Фудбалери Жељезничара приликом досадашњих излазака на европску сцену знали су елиминисати веома квалитетне клубове, али и губити од далеко слабијих ривала.

Фудбал 06.08.2015 | 18:00
Анализа: Европски успони и падови Жељезничара!

Жељезничар, који вечерас игра реванш утакмицу трећег преткола Лиге Европе против белгијског Стандарда из Лијежа на Олимпијском стадиону "Асим Ферхатовић Хасе - Кошево" у Сарајеву, до сада је одиграо велики број утакмици у европским такмичењима.

Популарни Жељо до сада знао је елиминисати веома квалитетне европске клубове, али је неријетко губио и од тимова који су скоро непознати у Европи.

Прво учествовање Жељезничара на неком од европских такмичења било је у сезони 1971/72. Након што је у сезони освојио друго мјесто Жељезничар је наступио у првој сезони европског такмичења Купа УЕФА.

У првом колу је избачен белгијски Бриж укупним резултатом 4:3, а даље су падали Болоња, шкотски Сент Џонстон, да би у четвртфиналу на пенале Жељо испао од мађарског Ференцвароша.

Највећи успјех у европским такмичењима Жељезничар је постигао у сезони 1984/85. Наиме, те сезоне Жељо је под водством Ивице Осима био надомак финала купа УЕФА. У првом колу Жељезничар је играо са бугарским Сливеном. Бугари су славили на свом терену 1:0 да би у реваншу у Сарајеву доживјели дебакл, било је 5:1 за Жељу.

Друго коло доноси швајцарски Сион. Након побједе на "Грбавици" од 2:1, у другом мечу Жељо је успио очувати минималну предност, ремизирајући 1:1. У наредној рунди плави су играли против Универзитатее. У првом мечу Румуни су били бољи са 2:0, али је Жељезничар у реваншу побиједио са 4:0.

Улазак међу осам најбољих је био велики успјех. На "Грбавици" су савладани увијек неугодне екипе тадашњег Совјетског савеза. Динамо из Минска је поражен резултатом 2:0, да би у реваншу Жељо одиграо 1:1. У полуфиналу противник је био Видеотон, екипа која је до тада елиминисала великане попут Манчестер јунајтеда, ПСЖ-а и београдског Партизан којег је поразила чак са 5:0.

У првој утакмици у Секешфехервару Мађари су водили са 2:0, да би тадашњи репрезентативац Харис Шкоро постигао гол за смањење водства. У финишу Видеотон повећава предност. Крајњи исход овог меча гласио је 3:1.

Препуна "Грбавица" дочекала је реванш 24. априла 1984. године у величанственој атмосфери. Головима Бахтића и Ћурића Жељо је био једном ногом у финалу елитног европског такмичења. Играо се 87. минут када су Мађари постигли погодак и наставили европско такмичење за велико разочарење армије "плавих" навијача.

Жељезничар је играо и у Купу европских шампиона, и то након освојене титуле 1972. године. У сезони 1972/73 против енглеског тима Дерби Каунтија изгубио је обје утакмице, у гостима 0:2, док је на "Кошеву" било 1:2.

Након независности Босне и Херцеговине и формирања Премијер лиге БиХ Жељезничар је готово па стални учесник европских такмичења. У претходним годинама Жељезничар се састајао са шкотским Килмарноком (домаћи терен: 1:1, гостујући: 0:1), пољском Вислом (0:0, 1:3), бугарским Левским (0:0, 0:4), кипарским Анортозисом (1:0, 3:1), шкотским Хартсом (0:0, 0:2) и бугарским Литексом (1:2, 0:7).

Највећи послијератни успјех је постигнут у сезони 2002/03. када је Жељезничар дошао до треће претколо, тада плеј-оф Лиге шампиона. Најприје је побијеђен Акранес укупним резултатом 4:0. Након тога Жељо је у двије утакмице био бољи од норвешког представника Лилестрома, да би на крају пред 40.000 гледалаца на стадиону "Кошево" угостио енглески Њукасл. Нажалост, није било снаге за нешто више па је Жељо испао укупним резултатом 0:5. Након испадања из Лиге шампиона Жељо наставља такмичење у Купу УЕФА, али несретно испада од шпанске Малаге укупним резултатом 0:1.

Иако је у сезони 2004/05. изборио учествовање у Купу УЕФА због недобијања УЕФА лиценце, Жељезничару је ускраћен излазак у Европу.

Након освајања титуле 2010. године Жељезничар је играо у другом претколу Лиге шампиона против Хапоела из Тел Авива. На "Блумфилд" стадиону у Тел Авиву поражен је са 0:5, док је на "Кошеву" било 0:1.

Освајање Купа БиХ 2011. године и трећа позиција у првенству осигурала је Жељезничару наступ у другом претколу Европске лиге. Жељезничар је елиминисао Схерифф из Тираспола укупним резултатом 1:0. У трећем претколу Жељезничар је поражен у првој утакмици од Маццаби Тел Авив резултатом 0:2, док је у гостима декласиран са 0:6.

У сезони 2012/2013. Жељо је у другом претколу Лиге шампиона елиминисан од словенског Марибора, укупним скором од 2:6, а годину касније од Викторије Плзена, укупним резултатом 4:6.

Прошле сезоне Жељезничар је у првом претколу Лиге Европе укупним скором побиједио Ловћен из Црне Горе са 1:0 а у другом претколу је елиминисан од македонског Металурга. На "Кошеву" је било 2:2, што је и укупан резултат двомеча, па су Македонци прошли захваљујући головима у гостима.

У текућој сезоне плави су у првом претколу Лиге Европе побиједили Балцан са 3:0 укупним резултатом након чега су у другом такмичарском кругу елиминисали и фаворизовани мађарски Ференцварош, побједама са 1:0 у гостима и 2:0 у реванш утакмици на олимпијском стадиону "Кошево".

Подсјетимо, Стандард је прошлог четвртка у првој утакмици трећег преткола у Лијежу побиједио Жељезничар са 2:1. Реванш меч заказан је за вечерас на највећем бх. стадиону са почетком у 20 сати.

Коментари / 0

Оставите коментар