Бројкама се крије да је сезона пропала!

Протеклих дана су туристички радници у Српској обавјештавали јавност да је овогодишња љетна сезона успјешна, јер је регистровани број ноћења у односу на претходну годину већи за скоро 25 одсто.

Република Српска 06.08.2015 | 09:49
Бројкама се крије да је сезона пропала!

Међутим оно што су сви прећутали, чини се и намјерно, је чињеница да због поплава туристичке љетње сеозоне у Српској прошле године није ни било.

Домаћи туризам је годинама у проблему и представља само оптерећење за републичке и општинске буџете.

Инфраструктурална улагања су минимална, систематски приступ у стварању рјешења не постоји, туристичке организације на свим нивоима новац који добијају са буџета троше на путовања, сајамске посјете и организацију такозваних „традиционалних“ котлићијада, фишијада, и сличних „јада“, док је реална туристичка понуда сведена на манифестације и угоститељске установе које можемо набројати на прсте једне руке.

То потврђује и чињеница да је број регистрованих туристичких посјета у мају и јуну ове године тек нешто изнад просјека у истом периоду 2013. године, а скоро идентичан броју посјета у 2012. години.

Ни претходне године не искачу из ових оквира, па се број ноћења у Републици Српској током љета већ годинама креће од 55 до 63 хиљаде мјесечно док је број туриста који посјете Српску у том периоду од 23 до 25 хиљада мјесечно, без видљиве тенденције раста.

Извор: Магазин Истина

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Младен

06.08.2015 08:02

Који су ово јадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адреналин

06.08.2015 08:14

Туристичка орг Бањалуке,док год има политичке кадрове,нема будућности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пелцер224

06.08.2015 08:31

Код вас је све црно и представљате све црно само нек се несто казе. Ето покрените ви неки бизнис у туризму организујте посао платите раднике, платите обавезе... Лосе је јер једноставно народ све мање има пара могуцности да се путује, да несто обидје и слицно. Нема трзиста. Нек су сви неспособни само ви способни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

06.08.2015 08:50

Прича о страним туристима и туризму у РС је једна велика спрдачина.Шта уопште значи БРОЈ НОЋЕЊА? Рецимо,из Бугарске већ две године долазе Бугарски радници у Фабрику Дувана Бања Лука гдје обављају некакве послове и буду смјештени у бањалучким хотелима.Њих десетак бораве чак и по двадесетак дана пет шест пута у години и тако само они остваре око хиљаду ноћења! Таквих случајева има сигурно још.Шта ми уопште имамо понудити страним туристима? Сплаварење и рафтинг? Ма дај,то је мало.Нема ништа без породичног туризма а сплаварење и рафтинг то засигурно нису.На Козару је требало довући воду и направити неколико олимпијских базена (љети температура д0 30Ц,зеленило,шетања,прави одмор) тако да капацитети не буду попуњени само на мјесец два скијања.Направити нешто као Златибор.То исто направити и на Јахорини.Али коће то осмислити и урадити? Барашин? Влада РС? Нема од тога ништа.Они имају визију само за десетак дана унапријед,осим за себе и своје џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

06.08.2015 08:53

Само СНСД клипани могу индустријску развијену општину покушати претворити у туристичку дестинацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хипстер

06.08.2015 09:33

У Туристицкој Организацији РС све кадар до кадра запослен није ни цудо сто нам је туризам овако 'развијен'.

ОДГОВОРИТЕ