Brojkama se krije da je sezona propala!

Proteklih dana su turistički radnici u Srpskoj obavještavali javnost da je ovogodišnja ljetna sezona uspješna, jer je registrovani broj noćenja u odnosu na prethodnu godinu veći za skoro 25 odsto.

Republika Srpska 06.08.2015 | 09:49
Brojkama se krije da je sezona propala!

Međutim ono što su svi prećutali, čini se i namjerno, je činjenica da zbog poplava turističke ljetnje seozone u Srpskoj prošle godine nije ni bilo.

Domaći turizam je godinama u problemu i predstavlja samo opterećenje za republičke i opštinske budžete.

Infrastrukturalna ulaganja su minimalna, sistematski pristup u stvaranju rješenja ne postoji, turističke organizacije na svim nivoima novac koji dobijaju sa budžeta troše na putovanja, sajamske posjete i organizaciju takozvanih „tradicionalnih“ kotlićijada, fišijada, i sličnih „jada“, dok je realna turistička ponuda svedena na manifestacije i ugostiteljske ustanove koje možemo nabrojati na prste jedne ruke.

To potvrđuje i činjenica da je broj registrovanih turističkih posjeta u maju i junu ove godine tek nešto iznad prosjeka u istom periodu 2013. godine, a skoro identičan broju posjeta u 2012. godini.

Ni prethodne godine ne iskaču iz ovih okvira, pa se broj noćenja u Republici Srpskoj tokom ljeta već godinama kreće od 55 do 63 hiljade mjesečno dok je broj turista koji posjete Srpsku u tom periodu od 23 do 25 hiljada mjesečno, bez vidljive tendencije rasta.

Izvor: Magazin Istina

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mladen

06.08.2015 08:02

Koji su ovo jadnici.

ODGOVORITE
Name

Adrenalin

06.08.2015 08:14

Turistička org Banjaluke,dok god ima političke kadrove,nema budućnosti.

ODGOVORITE
Name

pelcer224

06.08.2015 08:31

Kod vas je sve crno i predstavljate sve crno samo nek se nesto kaze. Eto pokrenite vi neki biznis u turizmu organizujte posao platite radnike, platite obaveze... Lose je jer jednostavno narod sve manje ima para mogucnosti da se putuje, da nesto obidje i slicno. Nema trzista. Nek su svi nesposobni samo vi sposobni...

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

06.08.2015 08:50

Priča o stranim turistima i turizmu u RS je jedna velika sprdačina.Šta uopšte znači BROJ NOĆENJA? Recimo,iz Bugarske već dve godine dolaze Bugarski radnici u Fabriku Duvana Banja Luka gdje obavljaju nekakve poslove i budu smješteni u banjalučkim hotelima.Njih desetak borave čak i po dvadesetak dana pet šest puta u godini i tako samo oni ostvare oko hiljadu noćenja! Takvih slučajeva ima sigurno još.Šta mi uopšte imamo ponuditi stranim turistima? Splavarenje i rafting? Ma daj,to je malo.Nema ništa bez porodičnog turizma a splavarenje i rafting to zasigurno nisu.Na Kozaru je trebalo dovući vodu i napraviti nekoliko olimpijskih bazena (ljeti temperatura d0 30C,zelenilo,šetanja,pravi odmor) tako da kapaciteti ne budu popunjeni samo na mjesec dva skijanja.Napraviti nešto kao Zlatibor.To isto napraviti i na Jahorini.Ali koće to osmisliti i uraditi? Barašin? Vlada RS? Nema od toga ništa.Oni imaju viziju samo za desetak dana unaprijed,osim za sebe i svoje džepove.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

06.08.2015 08:53

Samo SNSD klipani mogu industrijsku razvijenu opštinu pokušati pretvoriti u turističku destinaciju.

ODGOVORITE
Name

hipster

06.08.2015 09:33

U Turistickoj Organizaciji RS sve kadar do kadra zaposlen nije ni cudo sto nam je turizam ovako 'razvijen'.

ODGOVORITE