Мирјанић у Семберији обећао помоћ пољопривредницима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић похвалио је пољопривредне произвођаче и прерађиваче у Семберији које је посјетио и најавио подршку њиховом развоју.

Република Српска 05.08.2015 | 18:40
Мирјанић у Семберији обећао помоћ пољопривредницима

"То су они произвођачи за које вриједи предузимати све мјере неопходне да се усмјери подршка да би се у Републици Српској производило модерније, боље, квалитетније и више", рекао је Мирјанић.

Он је посјетио пољопривредног произвођача Славенка Петровића у селу Дијелови, који се бави пластеничком производњом поврћа, за којег је министар рекао да је неимар и "школски примјер" како треба радити у пољопривреди.

Процјењује се да на подручју Семберије има 30 хектара пластеничке, заштићене производње поврћа.

Мирјанић је, након посјете "Натура фуду" из Балатуна, рекао да је ријеч о мањој прерађивачкој индустрији која ће убудуће постати фактор развоја примарне пољопривредне производње.

Врло позитивне оцјене ресорни министар дао је и за фарму Остоје Николића у Батковићу који има 170 грла и дневну производњу млијека од 1.500 литара.

Мирјанић је посебно похвалио што се на овој фарми узгајају млада грла, док бројне фарме у Српској увозе овако квалитетна грла.

Остојић је, као и власник Месне индустрије "ЗП комерц" у Вршанима Љубиша Росић, обавијестио министра да великим произвођачима недостаје земље на којој би произвели довољно сточне хране, за одржавање производње и за њен развој.

Мирјанић је са Росићем посјетио фарме и њиве на којима ове године, уз наводњавање, доспијева већ други усјев и у разговору са новинарима истакао да таквим успјешним произвођачима треба подршка.

Росић је рекао да очекује подршку ресорног министарства како би обезбиједио још 100 хектара земљишта за подизање нове фарме, на којој би било отворено 20 нових радних мјеста.

У "ЗП Вршани" запослено је 160 радника, а годишње се производи 30.000 товљених свиња и 4.000 товљених јунади.

Министар Мирјанић је током боравка у Бијељини посјетио и Пољопривредну задругу "Повртарство" из Доњег Црњелова која окупља 120 коопераната.

Директор ове задруге Мићо Живић рекао је да на тржишту региона постоји велики интерес за пољопривредне производе из Семберије, а посебно су тражени црвена паприка "рога" и однедавно плави патлиџан.

Према његовим ријечима, пољопривредницима Семберије најважнија је добра организација за пласман производа, а ове године уговорено је 1.600 тона поврћа за прерађиваче од Републике Српске и Србије до Словеније.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

адвокат

05.08.2015 17:54

Цим заврсимо аеродром у Требињу,иде исплата постицаја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгаљевац

05.08.2015 21:54

Молим господина Министра да обидје Перу Спасојевица да висе не кука...ко нека зентураца само кука, најмање ради од свих сељака који се баве производњом, има несто мало само ајд нек се казе да има да ради...Министре иди следеци пут код њега Бога ти...Поздрав за све вриједне сељаке, људе који раде, производе и доприносе на селу(сељаци)

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаудеамус

06.08.2015 05:24

Како ствари стоје, Министарство постоји ради 5 до 10 приватника који покупе сав подстицај а сад хоће да им неко поклони и земљу, само по 100 хектара. Зна ли министар да и други треба да живе, да хране своју дјецу, да их школују? Зна ли министар да пола произвођача у Семберији (оних који имају по хектар или два) ове јесени неће имати ни клипа кукуруза убрати због суше, а неће добити ни марке помоћи. Зато што требају да се одрекну своје земље у корист "кулака". Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежевић

06.08.2015 05:30

Зна ли министар да са милионом марака које да једном од ових набројаних, може усрећити, помоћи и подићи стотину мањих домаћинстава (породица) са по 10 хиљада, јер многима само мало недостаје да "крену". А првима милион ништа не значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.08.2015 09:15

Мирјаниц, лазов ко и његов сеф Милокрад.

ОДГОВОРИТЕ