Mirjanić u Semberiji obećao pomoć poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić pohvalio je poljoprivredne proizvođače i prerađivače u Semberiji koje je posjetio i najavio podršku njihovom razvoju.

Republika Srpska 05.08.2015 | 18:40
Mirjanić u Semberiji obećao pomoć poljoprivrednicima

"To su oni proizvođači za koje vrijedi preduzimati sve mjere neophodne da se usmjeri podrška da bi se u Republici Srpskoj proizvodilo modernije, bolje, kvalitetnije i više", rekao je Mirjanić.

On je posjetio poljoprivrednog proizvođača Slavenka Petrovića u selu Dijelovi, koji se bavi plasteničkom proizvodnjom povrća, za kojeg je ministar rekao da je neimar i "školski primjer" kako treba raditi u poljoprivredi.

Procjenjuje se da na području Semberije ima 30 hektara plasteničke, zaštićene proizvodnje povrća.

Mirjanić je, nakon posjete "Natura fudu" iz Balatuna, rekao da je riječ o manjoj prerađivačkoj industriji koja će ubuduće postati faktor razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje.

Vrlo pozitivne ocjene resorni ministar dao je i za farmu Ostoje Nikolića u Batkoviću koji ima 170 grla i dnevnu proizvodnju mlijeka od 1.500 litara.

Mirjanić je posebno pohvalio što se na ovoj farmi uzgajaju mlada grla, dok brojne farme u Srpskoj uvoze ovako kvalitetna grla.

Ostojić je, kao i vlasnik Mesne industrije "ZP komerc" u Vršanima LJubiša Rosić, obavijestio ministra da velikim proizvođačima nedostaje zemlje na kojoj bi proizveli dovoljno stočne hrane, za održavanje proizvodnje i za njen razvoj.

Mirjanić je sa Rosićem posjetio farme i njive na kojima ove godine, uz navodnjavanje, dospijeva već drugi usjev i u razgovoru sa novinarima istakao da takvim uspješnim proizvođačima treba podrška.

Rosić je rekao da očekuje podršku resornog ministarstva kako bi obezbijedio još 100 hektara zemljišta za podizanje nove farme, na kojoj bi bilo otvoreno 20 novih radnih mjesta.

U "ZP Vršani" zaposleno je 160 radnika, a godišnje se proizvodi 30.000 tovljenih svinja i 4.000 tovljenih junadi.

Ministar Mirjanić je tokom boravka u Bijeljini posjetio i Poljoprivrednu zadrugu "Povrtarstvo" iz Donjeg Crnjelova koja okuplja 120 kooperanata.

Direktor ove zadruge Mićo Živić rekao je da na tržištu regiona postoji veliki interes za poljoprivredne proizvode iz Semberije, a posebno su traženi crvena paprika "roga" i odnedavno plavi patlidžan.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednicima Semberije najvažnija je dobra organizacija za plasman proizvoda, a ove godine ugovoreno je 1.600 tona povrća za prerađivače od Republike Srpske i Srbije do Slovenije.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

advokat

05.08.2015 17:54

Cim zavrsimo aerodrom u Trebinju,ide isplata posticaja...

ODGOVORITE
Name

Dragaljevac

05.08.2015 21:54

Molim gospodina Ministra da obidje Peru Spasojevica da vise ne kuka...ko neka zenturaca samo kuka, najmanje radi od svih seljaka koji se bave proizvodnjom, ima nesto malo samo ajd nek se kaze da ima da radi...Ministre idi sledeci put kod njega Boga ti...Pozdrav za sve vrijedne seljake, ljude koji rade, proizvode i doprinose na selu(seljaci)

ODGOVORITE
Name

gaudeamus

06.08.2015 05:24

Kako stvari stoje, Ministarstvo postoji radi 5 do 10 privatnika koji pokupe sav podsticaj a sad hoće da im neko pokloni i zemlju, samo po 100 hektara. Zna li ministar da i drugi treba da žive, da hrane svoju djecu, da ih školuju? Zna li ministar da pola proizvođača u Semberiji (onih koji imaju po hektar ili dva) ove jeseni neće imati ni klipa kukuruza ubrati zbog suše, a neće dobiti ni marke pomoći. Zato što trebaju da se odreknu svoje zemlje u korist "kulaka". Žalosno.

ODGOVORITE
Name

Knežević

06.08.2015 05:30

Zna li ministar da sa milionom maraka koje da jednom od ovih nabrojanih, može usrećiti, pomoći i podići stotinu manjih domaćinstava (porodica) sa po 10 hiljada, jer mnogima samo malo nedostaje da "krenu". A prvima milion ništa ne znači.

ODGOVORITE
Name

Nikola

06.08.2015 09:15

Mirjanic, lazov ko i njegov sef Milokrad.

ODGOVORITE