Ђилас писао Спарсима: Бобану је и Србија сан!

Председник КСС Драган Ђилас упутио је писмо Сан Антонио Спарсима, поводом одлуке да клуб из НБА лиге забрани наступ Бобану Марјановићу на Европском првенству.

Кошарка 05.08.2015 | 17:20
Ђилас писао Спарсима: Бобану је и Србија сан!

Додатним прегледима у Тексасу, због којих је српски центар напустио припреме националног тима, утврђено је да Бобан има оток, али не и фрактуру кости стопала.

Челници Спарса искористили су право уговором између Светске кошаркашке федерације и НБА да забране свом играчу да наступи на предстојећем првенству Старог континентна од 5. до 20. септембра.

САС је бившем играчу Црвене звезде, са којим је потписао једногодишњи уговор, забранио тренирање и било какве физичке напоре у наредних месец дана, а МВП првог дела прошлогодишње Евролиге на повређеној нози носи ортопедску чизму.

У писму упућеном генералном менаџеру петостуког шампиона НБА лиге Роберту Буфорду, између осталог, наводи се да челници КСС у потпуности поштују одлуку Сан Антониа, и да ће је апсоулно уважити ако она буде коначна, као и да верују у извештај клупског лекара који је прегледао Марјановића у Сједињеним Америчким Државама.

Ипак, како је Бобан без икаквих проблема испуњавао своје професионалне обавезе последњих неколико месеци, наш Савез није сагласан са америчком екипом само око коначне дијагнозе српског и америчког медицинског тима – пошто лекари који већ годинама прате Марјановића, и прате његово здравствено стање на дневном нивоу, сматрају да је стање његових стопала апсолутно идентично ономе од пре три, од пре две или од пре једне године.

Писмо председника Кошаркашког савеза Србије преносимо у целости:

"Поштовани господине Буфорд,

Пре свега желим да истакнем да је за српску кошарку огромно признање одлука тако великог клуба као што је Сан Антонио Спурс да ангажује Бобана Марјановића. Сигуран сам да је Бобанов сан био да заигра једног дана у НБА и да му се тај сан и остварио. Такође сам сигуран да је Бобанов сан био и да заигра за национални тим Србије.

Веома уважавамо Ваше лекаре који су прегледали Бобана. И верујемо да то што су они уочили у вези са стањем његових стопала заиста представља њихово реално мишљење. За нас је изузетно важно што су они потврдили медицинске налазе наших стручњака, као и доктора који су га прегледали у Милану, да Бобан нема никакве фрактуре кости стопала или било какву сличну повреду.

Ипак, постоји једна изузетно битна ствар у процени око које се не слажу. Лекари који већ годинама прате Бобана и прате његово здравствено стање на дневном нивоу сматрају да је стање његових стопала апсолутно идентично ономе од пре три, од пре две или од пре једне године. Са таквом здравственом ситуацијом Бобан је играо кошарку у Црвеној звезди и ове сезоне постао играч који је својим партијама апсолутно заслужио титулу коју је добио – МВП првог дела Евролиге. Као што знате, он је пре само пет недеља играо и једну велику ревијалну утакмицу у Београду без икаквих проблема и сигурни смо да се његово стање није погоршало у медјувремену док је паузирао и одмарао се од кошаркашких напора.

Надам се да се слажете са нашим мишљењем да је такав став апсолутно логичан и аргументован. Зато верујемо да, без обзира на све лекарске оцене, Бобан Марјановић може без икаквог страха да игра за наш национални тим.

Не оспоравамо право Сан Антониа да на основу уговора НБА и ФИБА не дозволи наступ Бобана Марјановића за наш национални тим. Ми ћемо, ако то буде коначан став, то апсолутно поштовати. Апелујемо да се још једном размотре сви аргументи које смо дали и сагледају могућности под којима би Бобан ипак могао да заигра на Европском првенству и помогне Србији да се пласира на Олимпјске игре следеће године. Верујемо да би после успешног наступа наше репрезентације на том првенству и сам Бобан дошао у Сан Антонио са већим самопоуздањем и да би дао већи допринос борби Вашег тима за још једно освајање титуле првака у најквалитетнијем кошаркашком такмичењу на свету.

С поштовањем, Драган Ђилас

Председник Кошаркашки савез Србије".

Коментари / 0

Оставите коментар