Đilas pisao Sparsima: Bobanu je i Srbija san!

Predsednik KSS Dragan Đilas uputio je pismo San Antonio Sparsima, povodom odluke da klub iz NBA lige zabrani nastup Bobanu Marjanoviću na Evropskom prvenstvu.

Košarka 05.08.2015 | 17:20
Đilas pisao Sparsima: Bobanu je i Srbija san!

Dodatnim pregledima u Teksasu, zbog kojih je srpski centar napustio pripreme nacionalnog tima, utvrđeno je da Boban ima otok, ali ne i frakturu kosti stopala.

Čelnici Sparsa iskoristili su pravo ugovorom između Svetske košarkaške federacije i NBA da zabrane svom igraču da nastupi na predstojećem prvenstvu Starog kontinentna od 5. do 20. septembra.

SAS je bivšem igraču Crvene zvezde, sa kojim je potpisao jednogodišnji ugovor, zabranio treniranje i bilo kakve fizičke napore u narednih mesec dana, a MVP prvog dela prošlogodišnje Evrolige na povređenoj nozi nosi ortopedsku čizmu.

U pismu upućenom generalnom menadžeru petostukog šampiona NBA lige Robertu Bufordu, između ostalog, navodi se da čelnici KSS u potpunosti poštuju odluku San Antonia, i da će je apsoulno uvažiti ako ona bude konačna, kao i da veruju u izveštaj klupskog lekara koji je pregledao Marjanovića u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, kako je Boban bez ikakvih problema ispunjavao svoje profesionalne obaveze poslednjih nekoliko meseci, naš Savez nije saglasan sa američkom ekipom samo oko konačne dijagnoze srpskog i američkog medicinskog tima – pošto lekari koji već godinama prate Marjanovića, i prate njegovo zdravstveno stanje na dnevnom nivou, smatraju da je stanje njegovih stopala apsolutno identično onome od pre tri, od pre dve ili od pre jedne godine.

Pismo predsednika Košarkaškog saveza Srbije prenosimo u celosti:

"Poštovani gospodine Buford,

Pre svega želim da istaknem da je za srpsku košarku ogromno priznanje odluka tako velikog kluba kao što je San Antonio Spurs da angažuje Bobana Marjanovića. Siguran sam da je Bobanov san bio da zaigra jednog dana u NBA i da mu se taj san i ostvario. Takođe sam siguran da je Bobanov san bio i da zaigra za nacionalni tim Srbije.

Veoma uvažavamo Vaše lekare koji su pregledali Bobana. I verujemo da to što su oni uočili u vezi sa stanjem njegovih stopala zaista predstavlja njihovo realno mišljenje. Za nas je izuzetno važno što su oni potvrdili medicinske nalaze naših stručnjaka, kao i doktora koji su ga pregledali u Milanu, da Boban nema nikakve frakture kosti stopala ili bilo kakvu sličnu povredu.

Ipak, postoji jedna izuzetno bitna stvar u proceni oko koje se ne slažu. Lekari koji već godinama prate Bobana i prate njegovo zdravstveno stanje na dnevnom nivou smatraju da je stanje njegovih stopala apsolutno identično onome od pre tri, od pre dve ili od pre jedne godine. Sa takvom zdravstvenom situacijom Boban je igrao košarku u Crvenoj zvezdi i ove sezone postao igrač koji je svojim partijama apsolutno zaslužio titulu koju je dobio – MVP prvog dela Evrolige. Kao što znate, on je pre samo pet nedelja igrao i jednu veliku revijalnu utakmicu u Beogradu bez ikakvih problema i sigurni smo da se njegovo stanje nije pogoršalo u medjuvremenu dok je pauzirao i odmarao se od košarkaških napora.

Nadam se da se slažete sa našim mišljenjem da je takav stav apsolutno logičan i argumentovan. Zato verujemo da, bez obzira na sve lekarske ocene, Boban Marjanović može bez ikakvog straha da igra za naš nacionalni tim.

Ne osporavamo pravo San Antonia da na osnovu ugovora NBA i FIBA ne dozvoli nastup Bobana Marjanovića za naš nacionalni tim. Mi ćemo, ako to bude konačan stav, to apsolutno poštovati. Apelujemo da se još jednom razmotre svi argumenti koje smo dali i sagledaju mogućnosti pod kojima bi Boban ipak mogao da zaigra na Evropskom prvenstvu i pomogne Srbiji da se plasira na Olimpjske igre sledeće godine. Verujemo da bi posle uspešnog nastupa naše reprezentacije na tom prvenstvu i sam Boban došao u San Antonio sa većim samopouzdanjem i da bi dao veći doprinos borbi Vašeg tima za još jedno osvajanje titule prvaka u najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju na svetu.

S poštovanjem, Dragan Đilas

Predsednik Košarkaški savez Srbije".

Komentari / 0

Ostavite komentar