Батон: Раније је Ф1 била забавнија!

Возач Мекларена Џенсон Батон рекао је да су подаци који су у данашње време доступни много олакшали посао возачима.

Остали спортови 05.08.2015 | 09:40
Батон: Раније је Ф1 била забавнија!

Бивши возач Вилијамса и Мекларена Хуан Пабло Монтоја недавно је наговестио да би Формула 1 требало да се отараси свих ‘геџета’ као што су сензори на пнеуматицима. Колумбијац, који је веома популаран међу свим љубитељима ауто-мото спорт, том приликом је истакао да би тркање било занимљивије барем за десет процената.

Батон, који се борио са Монтојом од 2001. до 2006. године, истиче да је тренутно водећи у Индикар серији потпуно у праву.

“Када је Хуан Пабло возио у Формули 1 није било свих ти сензора. У то време, када бисте дошли у Формулу 1, све се сводило на учење о свему, о пнеуматицима, како да возите, шта тачно да радите. Није се све сводило на то да вам тим говори да идете до самих граница у једној кривини и како се пнеуматици греју. Сами сте све морали да осетите. И све је тада било забавније. У данашње време, имамо толико више информација, које ћете искористити ако сте новајлија. Али, осећам да сте раније могли да радите више и напредујете, могли сте да одрадите бољи посао од ривала и то би се видело”, рекао је Батон.

Монтоја је прошлог месеца био гост спортске конференције Светске аутомобилске федерације у Мексико Ситију, када је практично напао садашње возаче у Формули 1.

“Возачи су сада лењи. Нема ту никаквог осећаја. Када виде да је температура пнеуматика висока, успоре свој ривам. ‘Пази на гуме, мало успори, пази на кочнице, мало успори’. Све се своди на то. Ако све то одузмете, све ће се сводити на осећај. Ако будете ишли до граница, истрошићете пнеуматике. Возачи и тимови једноставно имају превише информација. У реду је да имате то током тренинга, али не би требало да имају приступ и током трке, то треба да буде питање осећаја. Такође, то би значило да ћемо видети прави таленат код неких возача”, истакао је Монтоја.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 се наставља Великом наградом Белгије 23. августа.

Коментари / 0

Оставите коментар