Baton: Ranije je F1 bila zabavnija!

Vozač Meklarena Dženson Baton rekao je da su podaci koji su u današnje vreme dostupni mnogo olakšali posao vozačima.

Ostali sportovi 05.08.2015 | 09:40
Baton: Ranije je F1 bila zabavnija!

Bivši vozač Vilijamsa i Meklarena Huan Pablo Montoja nedavno je nagovestio da bi Formula 1 trebalo da se otarasi svih ‘gedžeta’ kao što su senzori na pneumaticima. Kolumbijac, koji je veoma popularan među svim ljubiteljima auto-moto sport, tom prilikom je istakao da bi trkanje bilo zanimljivije barem za deset procenata.

Baton, koji se borio sa Montojom od 2001. do 2006. godine, ističe da je trenutno vodeći u Indikar seriji potpuno u pravu.

“Kada je Huan Pablo vozio u Formuli 1 nije bilo svih ti senzora. U to vreme, kada biste došli u Formulu 1, sve se svodilo na učenje o svemu, o pneumaticima, kako da vozite, šta tačno da radite. Nije se sve svodilo na to da vam tim govori da idete do samih granica u jednoj krivini i kako se pneumatici greju. Sami ste sve morali da osetite. I sve je tada bilo zabavnije. U današnje vreme, imamo toliko više informacija, koje ćete iskoristiti ako ste novajlija. Ali, osećam da ste ranije mogli da radite više i napredujete, mogli ste da odradite bolji posao od rivala i to bi se videlo”, rekao je Baton.

Montoja je prošlog meseca bio gost sportske konferencije Svetske automobilske federacije u Meksiko Sitiju, kada je praktično napao sadašnje vozače u Formuli 1.

“Vozači su sada lenji. Nema tu nikakvog osećaja. Kada vide da je temperatura pneumatika visoka, uspore svoj rivam. ‘Pazi na gume, malo uspori, pazi na kočnice, malo uspori’. Sve se svodi na to. Ako sve to oduzmete, sve će se svoditi na osećaj. Ako budete išli do granica, istrošićete pneumatike. Vozači i timovi jednostavno imaju previše informacija. U redu je da imate to tokom treninga, ali ne bi trebalo da imaju pristup i tokom trke, to treba da bude pitanje osećaja. Takođe, to bi značilo da ćemo videti pravi talenat kod nekih vozača”, istakao je Montoja.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja Velikom nagradom Belgije 23. avgusta.

Komentari / 0

Ostavite komentar