Ако не буде пара, неће бити ни рада!

Уколико им до петка не исплате бар једну од заосталих 17 плата, радници бањалучког "Космоса" ступиће у генерални штрајк.

Република Српска 05.08.2015 | 07:34
Ако не буде пара, неће бити ни рада!

Запослени овог бањалучког предузећа у више наврата ове године одржавали су штрајкове упозорења, али сада је очито "дара превршила меру".

- Ми не можемо више да радимо бесплатно. Желимо да радимо, али не можемо да радимо за џабе - каже за "Новости" председник једног од синдиката "Космоса" Жељко Николић.

Радници, ипак, остављају могућност да одлуку о генералном штрајку суспендују, уколико би им до петка била исплаћена бер једна зарађена плата.

- Од управе предузећа смо сазнали да улажу напоре да од добијеног новца од последњег посла који смо обавили, а од чега је наплаћено 160.000 КМ, исплате бар једну плату - каже Николић.

В. д. директора Душан Вјештица саопштио је да менаџмент предузећа свакодневно ради на томе да до генералног штрајка не дође и да се радницима исплати плата, односно да се деблокира рачун предузећа.

ДУГОВИ ОД 2011. ГОДИНЕ

Неисплаћене плате радницима "Космоса" односе се на период из 2011. и 2012. године. У међувремену, формирана је радна група Владе Републике Српске, која је задужена за анализу стања у "Космосу" и која треба да утврди да ли је било незаконитости у пословању овог предузећа у претходних пет година.

Радници "Космоса" били су пет месеци у штрајку, смењено им је руководство, како су и тражили, након тога су почели да раде, а за цели период су добили само накнаду за превоз за један месец. Осим бившег руководства, радници за садашњу ситуацију у којој су се нашли криве и Владу Српске и ресорно министарство.

Председник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулић каже да је уверен да радници "Космоса" својим радом могу да наплате бар 80 одсто средстава потребних за исплату личних доходака.
У то верују и радници, али проблем су заостале плате за које нема новца. Ипак, надају се да ће бити посла, а ако буде посла, биће и плата.

- Немамо неку велику наду да ће нам до петка бити исплаћена плата. Ми ћемо ићи у штрајк, а чим се буду обезбедила средства и исплати нам се плата, спремни смо да штрајк прекинемо - каже председник синдиката Жељко Николић.

Укупне обавезе "Космоса" према радницима на крају прошле године износиле су 3.396.505 КМ и односе се на плате, регрес и друге накнаде.

Обавезе за порезе и доприносе на крају прошле године износиле су 8.205.424 КМ, без обрачунатих камата, док дуг према добављачима износи 556.676 КМ. Порески дуг "Космоса" тренутно износи 10 милиона марака.

Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

преварени радници

05.08.2015 07:01

Радници Космоса су преварени и даље их вуку за нос јер је намјера властодрзаца да га дају буд засто и узму земљисте јер хоце да ту граде "Бањалуцко Дедиње". То се вец зна дуго, није дзаба Зељко Ковацевиц ту изградио топлану спремљену за будуце виле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕЉЕ

05.08.2015 07:14

ЗЕЛИМ ВАМ ДА ЈОС 16 ГОДИНА РАДИТЕ ,А ДА НЕ ДОБИЈЕТЕ ПЛАТУ И НАРАВНО ОБОРИТЕ СВЕ РЕКОРДЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

05.08.2015 08:43

Шта све неће наш народ издржати,страшно. Рекорд је на дохват руке а и пензије че чекати до смрти јер нису уплачене.Зато наши инспектори живе ко бубрег у лоју.

Name

бивши

05.08.2015 09:01

Умјесто да сви одете у зграду владе и све истјерате напоље, ви кукајте до бесвјести. И једите бајат хљеб ако га уопште имате за појести сваки дан. Ако до сад нисте схватили да са овим бандитима нема преговора онда сте збиља стока.

ОДГОВОРИТЕ