Ako ne bude para, neće biti ni rada!

Ukoliko im do petka ne isplate bar jednu od zaostalih 17 plata, radnici banjalučkog "Kosmosa" stupiće u generalni štrajk.

Republika Srpska 05.08.2015 | 07:34
Ako ne bude para, neće biti ni rada!

Zaposleni ovog banjalučkog preduzeća u više navrata ove godine održavali su štrajkove upozorenja, ali sada je očito "dara prevršila meru".

- Mi ne možemo više da radimo besplatno. Želimo da radimo, ali ne možemo da radimo za džabe - kaže za "Novosti" predsednik jednog od sindikata "Kosmosa" Željko Nikolić.

Radnici, ipak, ostavljaju mogućnost da odluku o generalnom štrajku suspenduju, ukoliko bi im do petka bila isplaćena ber jedna zarađena plata.

- Od uprave preduzeća smo saznali da ulažu napore da od dobijenog novca od poslednjeg posla koji smo obavili, a od čega je naplaćeno 160.000 KM, isplate bar jednu platu - kaže Nikolić.

V. d. direktora Dušan Vještica saopštio je da menadžment preduzeća svakodnevno radi na tome da do generalnog štrajka ne dođe i da se radnicima isplati plata, odnosno da se deblokira račun preduzeća.

DUGOVI OD 2011. GODINE

Neisplaćene plate radnicima "Kosmosa" odnose se na period iz 2011. i 2012. godine. U međuvremenu, formirana je radna grupa Vlade Republike Srpske, koja je zadužena za analizu stanja u "Kosmosu" i koja treba da utvrdi da li je bilo nezakonitosti u poslovanju ovog preduzeća u prethodnih pet godina.

Radnici "Kosmosa" bili su pet meseci u štrajku, smenjeno im je rukovodstvo, kako su i tražili, nakon toga su počeli da rade, a za celi period su dobili samo naknadu za prevoz za jedan mesec. Osim bivšeg rukovodstva, radnici za sadašnju situaciju u kojoj su se našli krive i Vladu Srpske i resorno ministarstvo.

Predsednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić kaže da je uveren da radnici "Kosmosa" svojim radom mogu da naplate bar 80 odsto sredstava potrebnih za isplatu ličnih dohodaka.
U to veruju i radnici, ali problem su zaostale plate za koje nema novca. Ipak, nadaju se da će biti posla, a ako bude posla, biće i plata.

- Nemamo neku veliku nadu da će nam do petka biti isplaćena plata. Mi ćemo ići u štrajk, a čim se budu obezbedila sredstva i isplati nam se plata, spremni smo da štrajk prekinemo - kaže predsednik sindikata Željko Nikolić.

Ukupne obaveze "Kosmosa" prema radnicima na kraju prošle godine iznosile su 3.396.505 KM i odnose se na plate, regres i druge naknade.

Obaveze za poreze i doprinose na kraju prošle godine iznosile su 8.205.424 KM, bez obračunatih kamata, dok dug prema dobavljačima iznosi 556.676 KM. Poreski dug "Kosmosa" trenutno iznosi 10 miliona maraka.

Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

prevareni radnici

05.08.2015 07:01

Radnici Kosmosa su prevareni i dalje ih vuku za nos jer je namjera vlastodrzaca da ga daju bud zasto i uzmu zemljiste jer hoce da tu grade "Banjalucko Dedinje". To se vec zna dugo, nije dzaba Zeljko Kovacevic tu izgradio toplanu spremljenu za buduce vile.

ODGOVORITE
Name

ZELJE

05.08.2015 07:14

ZELIM VAM DA JOS 16 GODINA RADITE ,A DA NE DOBIJETE PLATU I NARAVNO OBORITE SVE REKORDE...

ODGOVORITE
Name

Zero

05.08.2015 08:43

Šta sve neće naš narod izdržati,strašno. Rekord je na dohvat ruke a i penzije če čekati do smrti jer nisu uplačene.Zato naši inspektori žive ko bubreg u loju.

Name

bivši

05.08.2015 09:01

Umjesto da svi odete u zgradu vlade i sve istjerate napolje, vi kukajte do besvjesti. I jedite bajat hljeb ako ga uopšte imate za pojesti svaki dan. Ako do sad niste shvatili da sa ovim banditima nema pregovora onda ste zbilja stoka.

ODGOVORITE