Прича: Од велике наде њемачког фудбала до ђубретара!

Стрмоглав пад Кевина Паневица! Знао је да игра, али и да попије, поједе...

Фудбал 09.08.2015 | 08:20
Прича: Од велике наде њемачког фудбала до ђубретара!

Милион је оваквих прича у сваком кутку планете. Имао је таленат, свет под ногама, али није озбиљно загризао и фудбалска каријера је прошла поред њега. Кевин Паневиц само је један од бројних примера колико грешке заиста могу да буду скупе.

Паневиц је наиме као клинац важио за једног од танелтованијих везиста у земљи препуној талента – Немачкој. Ханза из Ростока га је приметила још као тинејџера и довела кад му је било 16 година. Одмах је и дебитовао у четвртој лиги за други тим клуба са севера. У истој тој сезони почео је транира са првим тимом. Мало му је требало да се наметне. Већ 2. новембра против Сенкт Паулија био је у стартних 11 Ханзе у Цвајти. Имао је 18 година.

Ханза је додуше одмах испала у трећу лигу, али је Паневиц то најбоље искористио. У наредној сезони одиграо је 35 од 38 утаккмица. Награда је стигла у виду позива за камп У19 репрезентације Немачке. Бундеслига је звала.

Али Кевин је имао проблеме. Био је склон гојењу. Сваког четвртка морао је на мерење. Није смео да пебаци границу од 84 килограма. Лукави дечак имао је обичан и да пред само мерење добро запне на тренингу у нади да ће знојем избацити вишак. Наравно више пута је ухваћен у греху. Нажалост брза храна и слаткиши нису му били једини порок. Трансфер у Вердер је био договорен, али је пропао када је Паневиц усликан мртав пијан у бару.
"Изгубио сам битку са самим собом. Био ми је потребан неко ко ће да ме пази 25 сата денвно", говорио је касније за Билд.

Већ следеће сезоне почео је лагани пад у заборав. Само 11 мечева код тренера Петера Фолмана, па селидба у други тим. Када је Фолман отишао наследник Волфганг Волф му је пружио нову шансу. На терени Паневиц се није захвалио.

Тврдоглави тиранин Феликс Магат га се ипак сећао из најбољих дана. Био је уверен да ће као неспорни ауторитет моћи да дисциплинује проблематичног Паневица. Позвао га је у Волфсбург. Грдно се преварио. Већ у октобру Магат је рекао: "То је пропала прича. Паневиц је пукао. Жали се на дијареју, а успео је да се угоји четири или пет килограма. То баш и није уобичајено".

Сам Паневиц је и даље био уверен да ће успети да се домогне велике сцене. Али после године на маргинама и само два меча за У23 тим Вукова схватио је да професионални фудбал није за њега. Вратио се у четвртолигаша Гослар, али ни тамо није успео упркос обећавајућем старту у коме се видело да зна више од осталих. Био је то и дефинитиван крај фудбалске каријере.

Паневиц и његова девојка Џил у октобру треба да добију прво дете. Кевин данас игра за шестолигаша Алтгленике и чека посао. Аплицирао је да буде ђубретар.
"Направио сам много грешака и сваку сам скупо платио, али немам проблем с тим. Ту књигу сам затворио, сада желим да живим обичан живот", смирено ће Паневиц, који ће, ако и добије посао, устајати у 6.30 изјутра.

Како сам каже – пре коју годину се тад враћао из ноћних провода.

Коментари / 0

Оставите коментар