Priča: Od velike nade njemačkog fudbala do đubretara!

Strmoglav pad Kevina Panevica! Znao je da igra, ali i da popije, pojede...

Fudbal 09.08.2015 | 08:20
Priča: Od velike nade njemačkog fudbala do đubretara!

Milion je ovakvih priča u svakom kutku planete. Imao je talenat, svet pod nogama, ali nije ozbiljno zagrizao i fudbalska karijera je prošla pored njega. Kevin Panevic samo je jedan od brojnih primera koliko greške zaista mogu da budu skupe.

Panevic je naime kao klinac važio za jednog od taneltovanijih vezista u zemlji prepunoj talenta – Nemačkoj. Hanza iz Rostoka ga je primetila još kao tinejdžera i dovela kad mu je bilo 16 godina. Odmah je i debitovao u četvrtoj ligi za drugi tim kluba sa severa. U istoj toj sezoni počeo je tranira sa prvim timom. Malo mu je trebalo da se nametne. Već 2. novembra protiv Senkt Paulija bio je u startnih 11 Hanze u Cvajti. Imao je 18 godina.

Hanza je doduše odmah ispala u treću ligu, ali je Panevic to najbolje iskoristio. U narednoj sezoni odigrao je 35 od 38 utakkmica. Nagrada je stigla u vidu poziva za kamp U19 reprezentacije Nemačke. Bundesliga je zvala.

Ali Kevin je imao probleme. Bio je sklon gojenju. Svakog četvrtka morao je na merenje. Nije smeo da pebaci granicu od 84 kilograma. Lukavi dečak imao je običan i da pred samo merenje dobro zapne na treningu u nadi da će znojem izbaciti višak. Naravno više puta je uhvaćen u grehu. Nažalost brza hrana i slatkiši nisu mu bili jedini porok. Transfer u Verder je bio dogovoren, ali je propao kada je Panevic uslikan mrtav pijan u baru.
"Izgubio sam bitku sa samim sobom. Bio mi je potreban neko ko će da me pazi 25 sata denvno", govorio je kasnije za Bild.

Već sledeće sezone počeo je lagani pad u zaborav. Samo 11 mečeva kod trenera Petera Folmana, pa selidba u drugi tim. Kada je Folman otišao naslednik Volfgang Volf mu je pružio novu šansu. Na tereni Panevic se nije zahvalio.

Tvrdoglavi tiranin Feliks Magat ga se ipak sećao iz najboljih dana. Bio je uveren da će kao nesporni autoritet moći da disciplinuje problematičnog Panevica. Pozvao ga je u Volfsburg. Grdno se prevario. Već u oktobru Magat je rekao: "To je propala priča. Panevic je pukao. Žali se na dijareju, a uspeo je da se ugoji četiri ili pet kilograma. To baš i nije uobičajeno".

Sam Panevic je i dalje bio uveren da će uspeti da se domogne velike scene. Ali posle godine na marginama i samo dva meča za U23 tim Vukova shvatio je da profesionalni fudbal nije za njega. Vratio se u četvrtoligaša Goslar, ali ni tamo nije uspeo uprkos obećavajućem startu u kome se videlo da zna više od ostalih. Bio je to i definitivan kraj fudbalske karijere.

Panevic i njegova devojka Džil u oktobru treba da dobiju prvo dete. Kevin danas igra za šestoligaša Altglenike i čeka posao. Aplicirao je da bude đubretar.
"Napravio sam mnogo grešaka i svaku sam skupo platio, ali nemam problem s tim. Tu knjigu sam zatvorio, sada želim da živim običan život", smireno će Panevic, koji će, ako i dobije posao, ustajati u 6.30 izjutra.

Kako sam kaže – pre koju godinu se tad vraćao iz noćnih provoda.

Komentari / 0

Ostavite komentar