МУП сумњичи Драгу Недића и Радмилу Чојо

Јединица за привредни криминалитет МУП-а РС поднијела је Окружном тужилаштву у Бањалуци извјештај против Радмиле Чојо, замјеника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, и Драге Недића, директора Института "Др Васо Бутозан", те Биљане Пећанац, запослене у овом институту, због сумње у злоупотребу положаја и несавјесног рада у служби.

Република Српска 04.08.2015 | 18:55
МУП сумњичи Драгу Недића и Радмилу Чојо

Извјештај је везан за случај "Пекабеско", када је због прекомјерног учешћа фосвата у производима прошле године овом македонском произвођачу био забрањен увоз производа у БиХ.

Како пише у извјештају МУП-а РС, у којем наводе иницијале осумњичених, полиција Чоју терети да је ван снаге ставила Наредбу о забрани увоза ових производа иако је знала да метода која је то утврдила није акредитована и тако предузећу из Прњавора које је било њихов генерални заступник омогућила прибављање противправне имовинске користи.

На овај начин овај случај добио је сасвим неочекиван заокрет, јер су из предузећа "Лебурић комерц", које је увозило "Пекабескове" производе, тврдили да увоз, кроз погрешно тумачење правилника кочи управо Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, због чега су најавили вишемилионске тужбе.

"Исто лице је пропустило да покрене поступак за доношење наредбе о забрани промета намирница два произвођача, једног из Србије и једног из Хрватске, иако је знало да су њихови производи на основу резултата извршених испитивања означени као здравствено неисправни, чиме је омогућило њихово стављање у промет на тржишту БиХ и РС", наводи се у саопштењу МУП-а РС.

Са друге стране, Недићу се на терет ставља да је као директор института овлаштеног за контролу здравствене исправности производа потписао извјештаје о испитивању и исправности по методи која је застарјела и која није акредитована. Трећепријављена Биљана Недић, која је такође запослена у овом институту, је путем те методе дошла до резултата, с којима је македонском произвођачу меса поново дозвољен увоз.

Недић нам је данас негирао све наводе, додајући како се све кориштене методе за анализу користе и у ЕУ те да посљедњи правилници које је донијело Министарство пољопривреде и смјернице Агенције за безбједност хране БиХ дефинитивно потврђују да је Ветеринарски институт и раније радио исправно и да сада ради у складу с прописима. "Чак је и Влада РС донијела закључак да су правилници и методе усклађене с правилницима БиХ и ЕУ и да су смјернице Агенције за безбједност хране достављене свим институцијама ради јединствене примјене", казао је Недић, који је поручио како ће ова установа, као и запослени у њој, доказати да су поступали у складу са законом.

Радмила Чојо није хтјела коментарисати извјештај, а у предузећу "Лебурић комерц" нам се нико није јављао на телефон.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

бусац123

04.08.2015 17:16

Ви из мупа који сте радили тумацење ситуације намјерно и тенденциозно занемерујете цињеницу да сте прве резултате добили из института за јавно здравство а да се анализе и данас раде по методи по којој су радили у бутозану а за које теретите одговорневу бутозану! Питајте ко је покусао рекетиратилебурица а не сто покусавате свалити све на врсне струцњаке, битанге потплацене муповске! По којем закону сте ви овластени да уопсте врсите овакву истрагу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко це у бајбок

04.08.2015 19:08

Требало би и врсног струцњака Пеју Дјурасиновица испитати, и он се огласавао путем медија

Name

Браво за Лукача

04.08.2015 17:21

Доста је и харала та Радмила лопина свјетска .. у затвор са тим смећем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

04.08.2015 20:13

Опет ситна боранија страда а китови и даље "церупају" РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xес

04.08.2015 22:15

Које , ликове политицарке ми имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

05.08.2015 06:58

Лицно знам ову. упропастила је све сто мозе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеринар

05.08.2015 09:27

Такви лопови се ријетко радају. Та радмила је унистила ветерину у РС.!! А недиц је посебна прица. Увијек је гурао и подрзавао одредене лобије у РС , наравно уз надокнаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боксер

06.08.2015 19:03

Па Радмила би у свакој нормалној дрзави била у затвору а она помоцник министра,..

ОДГОВОРИТЕ