MUP sumnjiči Dragu Nedića i Radmilu Čojo

Jedinica za privredni kriminalitet MUP-a RS podnijela je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci izvještaj protiv Radmile Čojo, zamjenika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i Drage Nedića, direktora Instituta "Dr Vaso Butozan", te Biljane Pećanac, zaposlene u ovom institutu, zbog sumnje u zloupotrebu položaja i nesavjesnog rada u službi.

Republika Srpska 04.08.2015 | 18:55
MUP sumnjiči Dragu Nedića i Radmilu Čojo

Izvještaj je vezan za slučaj "Pekabesko", kada je zbog prekomjernog učešća fosvata u proizvodima prošle godine ovom makedonskom proizvođaču bio zabranjen uvoz proizvoda u BiH.

Kako piše u izvještaju MUP-a RS, u kojem navode inicijale osumnjičenih, policija Čoju tereti da je van snage stavila Naredbu o zabrani uvoza ovih proizvoda iako je znala da metoda koja je to utvrdila nije akreditovana i tako preduzeću iz Prnjavora koje je bilo njihov generalni zastupnik omogućila pribavljanje protivpravne imovinske koristi.

Na ovaj način ovaj slučaj dobio je sasvim neočekivan zaokret, jer su iz preduzeća "Leburić komerc", koje je uvozilo "Pekabeskove" proizvode, tvrdili da uvoz, kroz pogrešno tumačenje pravilnika koči upravo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, zbog čega su najavili višemilionske tužbe.

"Isto lice je propustilo da pokrene postupak za donošenje naredbe o zabrani prometa namirnica dva proizvođača, jednog iz Srbije i jednog iz Hrvatske, iako je znalo da su njihovi proizvodi na osnovu rezultata izvršenih ispitivanja označeni kao zdravstveno neispravni, čime je omogućilo njihovo stavljanje u promet na tržištu BiH i RS", navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Sa druge strane, Nediću se na teret stavlja da je kao direktor instituta ovlaštenog za kontrolu zdravstvene ispravnosti proizvoda potpisao izvještaje o ispitivanju i ispravnosti po metodi koja je zastarjela i koja nije akreditovana. Trećeprijavljena Biljana Nedić, koja je takođe zaposlena u ovom institutu, je putem te metode došla do rezultata, s kojima je makedonskom proizvođaču mesa ponovo dozvoljen uvoz.

Nedić nam je danas negirao sve navode, dodajući kako se sve korištene metode za analizu koriste i u EU te da posljednji pravilnici koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede i smjernice Agencije za bezbjednost hrane BiH definitivno potvrđuju da je Veterinarski institut i ranije radio ispravno i da sada radi u skladu s propisima. "Čak je i Vlada RS donijela zaključak da su pravilnici i metode usklađene s pravilnicima BiH i EU i da su smjernice Agencije za bezbjednost hrane dostavljene svim institucijama radi jedinstvene primjene", kazao je Nedić, koji je poručio kako će ova ustanova, kao i zaposleni u njoj, dokazati da su postupali u skladu sa zakonom.

Radmila Čojo nije htjela komentarisati izvještaj, a u preduzeću "Leburić komerc" nam se niko nije javljao na telefon.

(Nezavisne)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

busac123

04.08.2015 17:16

Vi iz mupa koji ste radili tumacenje situacije namjerno i tendenciozno zanemerujete cinjenicu da ste prve rezultate dobili iz instituta za javno zdravstvo a da se analize i danas rade po metodi po kojoj su radili u butozanu a za koje teretite odgovornevu butozanu! Pitajte ko je pokusao reketiratileburica a ne sto pokusavate svaliti sve na vrsne strucnjake, bitange potplacene mupovske! Po kojem zakonu ste vi ovlasteni da uopste vrsite ovakvu istragu!

ODGOVORITE
Name

neko ce u bajbok

04.08.2015 19:08

Trebalo bi i vrsnog strucnjaka Peju Djurasinovica ispitati, i on se oglasavao putem medija

Name

Bravo za Lukača

04.08.2015 17:21

Dosta je i harala ta Radmila lopina svjetska .. u zatvor sa tim smećem!

ODGOVORITE
Name

Batman

04.08.2015 20:13

Opet sitna boranija strada a kitovi i dalje "cerupaju" RS.

ODGOVORITE
Name

Xes

04.08.2015 22:15

Koje , likove politicarke mi imamo.

ODGOVORITE
Name

posteno

05.08.2015 06:58

Licno znam ovu. upropastila je sve sto moze .

ODGOVORITE
Name

Veterinar

05.08.2015 09:27

Takvi lopovi se rijetko radaju. Ta radmila je unistila veterinu u RS.!! A nedic je posebna prica. Uvijek je gurao i podrzavao odredene lobije u RS , naravno uz nadoknadu.

ODGOVORITE
Name

Bokser

06.08.2015 19:03

Pa Radmila bi u svakoj normalnoj drzavi bila u zatvoru a ona pomocnik ministra,..

ODGOVORITE