Билећки студенти траже обећане стипендије

Група билећких студената окупила се испред зграда локалне управе, како би од челних људи Билеће сазнали шта је са њиховим стипеднијама за протеклу школску годину пошто им ниједна није уплаћена.

Република Српска 04.08.2015 | 20:28
Билећки студенти траже обећане стипендије

Билећки студенти надлежним у Општини поставили су питање гдје је 150 хиљада марака колико је одлуком Скупштине издвојено за студентске стипендије и због чега им у овој школској години није уплаћена ниједна. Одговор су добили да новца у каси нема и да се чека уплата од „Хидролектрана на Требишњици“, која се наводно очекује у септембру, а да ће умјесто 10 стипендија добити новац у висини од пет.

„Они су нама гарантовали да ће до краја године бити исплаћено 5 стипеднија свима. Дакле од тих 150 хиљада, ако би расподијелили на 10 стипендија то би био мали износ па су преполовили на пет, те ће као свима бити исплаћено. Међутим, опет остаје нелогично питање гдје је 150 хиљада из буџета. То је нека основна логичка конструкција, ако нешто постоји, ако је усвојено, а усвојено је, а не постоје те паре“, рекао је Милош Бајовић, студент Факултета политичких наука.

Гојко Радмиловић, студент Екологије и заштите животне средине, каже да он и његове колеге стипендијема могу подмирит неке од трошкове студирања који нису мали.

„Нисмо примили ниједну стипендију за ову годину. Свакако да ми стипендија значи, а многи студнетима значи и много више“, навео је Радмиловић.

Билећка општина вјероватно је једина у Републици Српској која издаваја стипедније за све студнете који конкуришу, без било каквог критеријума, па се на списку налази преко 290 имена било да су бруцоши или апсолвенти, односно да ли студирају на приватном или државном факултету.

„Ја сам се први изненадио да је 290 студената на платном списку стипендија у Општини и нисам могао да схватим одакле толико. Онда је била прича да примају и приватни факултети, да нема никаквог критеријума", навео је Чедомир Салатић, студнет Архитектуре.

Представнике билећких студената примио је потпредсједник Скупштине општине Немања Папић јер је начелник Миљан Алексић био одсутан.

„Оно што смо могли да им обећамо, а има заосталих дуговања за стипендије, да ће до краја године бити измирена, а да ће свакако бити приоритет при исплатама из буџета и да већ у септембру могу очекивати један дио исплате дуговања“, каже Папић.

Нови састанак студената и представника Општине заказан је за септембар, а у Општини Билећа навели су да ће од народне школске године постојати критеријуми за додјелу стипендија.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xx

04.08.2015 18:20

Лијепи ногица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХерЗика

04.08.2015 18:36

Како их није срамота паре тразити, па знају ли они колико то обецање стипендија само коста!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разумни

04.08.2015 18:41

И у ЛОПАРАМА а и свугдје је тако , начелници планирају и обећавају нарочито у години избора а онда , за све има новца само за стипендије нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

04.08.2015 20:41

Цуј бице исплацене до краја године.....а до тада ко зив ко мртав.Занима ме јел касни плата Алексицу!

ОДГОВОРИТЕ