Bilećki studenti traže obećane stipendije

Grupa bilećkih studenata okupila se ispred zgrada lokalne uprave, kako bi od čelnih ljudi Bileće saznali šta je sa njihovim stipednijama za proteklu školsku godinu pošto im nijedna nije uplaćena.

Republika Srpska 04.08.2015 | 20:28
Bilećki studenti traže obećane stipendije

Bilećki studenti nadležnim u Opštini postavili su pitanje gdje je 150 hiljada maraka koliko je odlukom Skupštine izdvojeno za studentske stipendije i zbog čega im u ovoj školskoj godini nije uplaćena nijedna. Odgovor su dobili da novca u kasi nema i da se čeka uplata od „Hidrolektrana na Trebišnjici“, koja se navodno očekuje u septembru, a da će umjesto 10 stipendija dobiti novac u visini od pet.

„Oni su nama garantovali da će do kraja godine biti isplaćeno 5 stipednija svima. Dakle od tih 150 hiljada, ako bi raspodijelili na 10 stipendija to bi bio mali iznos pa su prepolovili na pet, te će kao svima biti isplaćeno. Međutim, opet ostaje nelogično pitanje gdje je 150 hiljada iz budžeta. To je neka osnovna logička konstrukcija, ako nešto postoji, ako je usvojeno, a usvojeno je, a ne postoje te pare“, rekao je Miloš Bajović, student Fakulteta političkih nauka.

Gojko Radmilović, student Ekologije i zaštite životne sredine, kaže da on i njegove kolege stipendijema mogu podmirit neke od troškove studiranja koji nisu mali.

„Nismo primili nijednu stipendiju za ovu godinu. Svakako da mi stipendija znači, a mnogi studnetima znači i mnogo više“, naveo je Radmilović.

Bilećka opština vjerovatno je jedina u Republici Srpskoj koja izdavaja stipednije za sve studnete koji konkurišu, bez bilo kakvog kriterijuma, pa se na spisku nalazi preko 290 imena bilo da su brucoši ili apsolventi, odnosno da li studiraju na privatnom ili državnom fakultetu.

„Ja sam se prvi iznenadio da je 290 studenata na platnom spisku stipendija u Opštini i nisam mogao da shvatim odakle toliko. Onda je bila priča da primaju i privatni fakulteti, da nema nikakvog kriterijuma", naveo je Čedomir Salatić, studnet Arhitekture.

Predstavnike bilećkih studenata primio je potpredsjednik Skupštine opštine Nemanja Papić jer je načelnik Miljan Aleksić bio odsutan.

„Ono što smo mogli da im obećamo, a ima zaostalih dugovanja za stipendije, da će do kraja godine biti izmirena, a da će svakako biti prioritet pri isplatama iz budžeta i da već u septembru mogu očekivati jedan dio isplate dugovanja“, kaže Papić.

Novi sastanak studenata i predstavnika Opštine zakazan je za septembar, a u Opštini Bileća naveli su da će od narodne školske godine postojati kriterijumi za dodjelu stipendija.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xx

04.08.2015 18:20

Lijepi nogica

ODGOVORITE
Name

HerZika

04.08.2015 18:36

Kako ih nije sramota pare traziti, pa znaju li oni koliko to obecanje stipendija samo kosta!?

ODGOVORITE
Name

Razumni

04.08.2015 18:41

I u LOPARAMA a i svugdje je tako , načelnici planiraju i obećavaju naročito u godini izbora a onda , za sve ima novca samo za stipendije nema.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

04.08.2015 20:41

Cuj bice isplacene do kraja godine.....a do tada ko ziv ko mrtav.Zanima me jel kasni plata Aleksicu!

ODGOVORITE