Умјесто пет пројеката, БиХ кандидовала два

Власти БиХ, али и земаља региона, треба да припреме пројекте које ће презентовати на самиту у Бечу, 27. августа.

Босна и Херцеговина 04.08.2015 | 13:33
Умјесто пет пројеката, БиХ кандидовала два

Како сазнаје Н1, Босна и Херцеговина је 31. јула Генералном директорату за сусједство и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР) Европске комисије кандидовала два пројекта.

Ријеч је о изградњи граничног прелаза и моста на Сави, Оџак - Свилај, чија је вриједност 109 милиона евра, од чега је грант Европске комисије 22 милиона.

Други пројекат је изградња моста на Сави код Градишке, вриједности 105 милиона евра, уз европски грант од 21 милион евра.

Раније је најављено да ће БиХ кандидовати пет пројеката, међу којима су аутопут Градишка-Бањалука-Травник-Лашва,коридора Пет Це од Шамца до Чапљине, градња сарајевског аеродрома, те проширење пловног пута на Сави, уз изградњу лука у Шамцу и Брчком.

Остало је нејасно зашто је БиХ кандидовала само два пројекта, ако су раније најављивали већи број пројеката. Како је потврђено за Н1, БиХ је испунила све захтјеве које је тражила Европска унија, уочи Бечког самита, на којем треба да буду одобрени регионални инфраструктурни пројекти, за које је Унија спремна да издвоји милијарду евра.

Заузврат, БиХ је морала формирати Државни инвестицијски комитет, усвојена Транспортна стратегија, те усаглашена јединствена листа приоритетних пројеката.

Извор: Н1

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Леми

04.08.2015 11:41

Што не питате, ево одмах три која фале: Међународни аеродром Требиње, Фабрика електричних аутомобила, Хидроелектране на Дрини! Јел' доста, имам ја још?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре леми

04.08.2015 13:41

Добри су ти сва три пројекта али пројекат електричних аутомобила треба да има приоритет јер има осигуран пласман за поште Њемачке, јер Њемачка је велика земља а нема аутоиндустрију па било требало пожурити да конкуренција неузме тржиште.

Name

дипл инг

04.08.2015 11:44

Имам добар пројекат, коме могу да се обратим? Тунел и два велелепна моста. Укупна дужина те дионице је до 15км. Спаја Босански Петровац са Личком магистралом. Из Петровца на личку магистралу би се стизало за мање од 10 минута. Преко Оштреља и кроз Дрвар се сада иде два сата. Други пројекат је хидроелектрана на Унцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

04.08.2015 12:35

Ја имам само један али злата вриједан! Пројекат за изградњу великог велелепног затвора за насе политицаре и тајкуне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопови

04.08.2015 14:46

Сигурно се лопови нису могли договорити.

ОДГОВОРИТЕ