Umjesto pet projekata, BiH kandidovala dva

Vlasti BiH, ali i zemalja regiona, treba da pripreme projekte koje će prezentovati na samitu u Beču, 27. avgusta.

Bosna i Hercegovina 04.08.2015 | 13:33
Umjesto pet projekata, BiH kandidovala dva

Kako saznaje N1, Bosna i Hercegovina je 31. jula Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Evropske komisije kandidovala dva projekta.

Riječ je o izgradnji graničnog prelaza i mosta na Savi, Odžak - Svilaj, čija je vrijednost 109 miliona evra, od čega je grant Evropske komisije 22 miliona.

Drugi projekat je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, vrijednosti 105 miliona evra, uz evropski grant od 21 milion evra.

Ranije je najavljeno da će BiH kandidovati pet projekata, među kojima su autoput Gradiška-Banjaluka-Travnik-Lašva,koridora Pet Ce od Šamca do Čapljine, gradnja sarajevskog aerodroma, te proširenje plovnog puta na Savi, uz izgradnju luka u Šamcu i Brčkom.

Ostalo je nejasno zašto je BiH kandidovala samo dva projekta, ako su ranije najavljivali veći broj projekata. Kako je potvrđeno za N1, BiH je ispunila sve zahtjeve koje je tražila Evropska unija, uoči Bečkog samita, na kojem treba da budu odobreni regionalni infrastrukturni projekti, za koje je Unija spremna da izdvoji milijardu evra.

Zauzvrat, BiH je morala formirati Državni investicijski komitet, usvojena Transportna strategija, te usaglašena jedinstvena lista prioritetnih projekata.

Izvor: N1

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Lemi

04.08.2015 11:41

Što ne pitate, evo odmah tri koja fale: Međunarodni aerodrom Trebinje, Fabrika električnih automobila, Hidroelektrane na Drini! Jel' dosta, imam ja još?

ODGOVORITE
Name

Re lemi

04.08.2015 13:41

Dobri su ti sva tri projekta ali projekat električnih automobila treba da ima prioritet jer ima osiguran plasman za pošte NJemačke, jer NJemačka je velika zemlja a nema autoindustriju pa bilo trebalo požuriti da konkurencija neuzme tržište.

Name

dipl ing

04.08.2015 11:44

Imam dobar projekat, kome mogu da se obratim? Tunel i dva velelepna mosta. Ukupna dužina te dionice je do 15km. Spaja Bosanski Petrovac sa Ličkom magistralom. Iz Petrovca na ličku magistralu bi se stizalo za manje od 10 minuta. Preko Oštrelja i kroz Drvar se sada ide dva sata. Drugi projekat je hidroelektrana na Uncu.

ODGOVORITE
Name

Sova

04.08.2015 12:35

Ja imam samo jedan ali zlata vrijedan! Projekat za izgradnju velikog velelepnog zatvora za nase politicare i tajkune...

ODGOVORITE
Name

lopovi

04.08.2015 14:46

Sigurno se lopovi nisu mogli dogovoriti.

ODGOVORITE