Анализа: Има ли пилота у Партизановом авиону?!

Оно што боде очи је то што би припреме требало да почну 17. августа, а ни на једно горуће питање навијачи Партизана немају одговор! 

Кошарка 05.08.2015 | 00:00
Анализа: Има ли пилота у Партизановом авиону?!

Кошаркашки клуб Партизан тренутно преживљава вероватно најтеже дана у последњих 20-ак година. После прве сезоне без трофеја после много сезона, екипу је напустила готова половина играча и то она која је носила игру и без које ни пласман у полуфинале Јадранске лиге не би био могућ. Новца у клубу нема, а како ствари стоје, осим генералног спонзора НИС-а, на видику нема других извора финансирања у том смислу и то додатно отежава ионако незавидну ситуацију пред почетак нове сезоне.

Чаробни штапић прошле сезоне није имао ни трофејни стручњак Душко Вујошевић којем је истекао уговор у јуну, а управа му још није понудила продужетак сарадње. Притиснути тешком ситуацијом црно-бели су још у јуну одустали од учешћа у Еврокупу, вероватно први пут у историји су повукли такав потез и то је још једно болно сведочанство о ономе што се дешава у кошаркашком гиганту из Хумске.

У клубу већ неко време најављују скупштину на којој би требало да се реши, односно буде одговорено на питање у ком смеру ће да иде Партизан у наредном периоду и како. Оно што боде очи је то што би припреме требало да почну 17. августа, а ни на једно горуће питање навијачи Партизана немају одговор.

Званичних информација из клуба скоро да и нема, осим изјава Вујошевића који је и током сезоне једини био спреман да изађе у јавност, ма како многи тумачили неке његове ставове. И тако, у ситуацији у којој мало ко жели нешто конкретно да каже, појавио се простор за разноразне шпекулације и "чаршијске приче" који се ионако најбоље примају на овим просторима.

Од тога ко је крив за одлазак талентованог центра Николе Милутинова из клуба без обештећења, преко информације да ће на предстојећој скупштини да "лети перје" до гласина да Вујошевић неће остати у клубу, да је спремна већ замена, односно нови тренер са којим ће наводно доћи нешто новца и појачања.

А истина је, као и увек, вероватно негде на средини.

У једном од ретких јавних иступа председник клуба Предраг Даниловић негирао је да ће на тој фамозној седници скупштине бити некаквих тектонских потреса.
"Биће Скупштине када се вратим са одмора, почетком августа, али никакве ванредне на којој ће бити поднета оставка или на којој ће неко добити оставку. Реч је о редовном скупу на ком ће се разговарати о сутрашњици клуба и превазилажењу кризе", рекао је недавно председник Партизана.

Времена за чекање, јасно је то, више нема. Не да није пет до 12, већ је 12 и пет, сат наставља да куца, а ништа се не мења. Оно што је било јасно још у јуну да Партизан ове сезоне једноставно неће моћи да скроји тим са шампионским амбицијама, сада је само питање како ће се формулисати тај нови концепт. Мада, ако неко уме да ради са младим играчима, то је Вујошевић, али је велико питање колико ће младих и талентованих играча имати на располагању на почетку припрема. Уз, наравно, претпоставку да, у складу са најавама, неће бити промена на клупи.

Управо су недостатак новца и лоша искуства са неким играчима утицала на то да и током овог лета црно-бели имају неуспешне преговоре са потенцијалним појачањима.
"Изгубио се кредибилитет да се чека новац, а то је прво што треба да се изгради. Инерција је узела негативан ток. Нисмо до краја искористили када су ствари биле позитивне, а сада су отишле у другом смеру. Партизан је огромна традиција, навијачи имају огромну вредност и освешћени су и знају зашто се дешавају одређене ствари. Морамо у тешкој ситуацији, када свако показује своје право лице, да издржимо", истакао је недавно Вујошевић.

У овом тренутку најважније је да се управа Партизана размрда и убаци у две брзине више, јер је пред њом период у којем ће морати да донесе неке важне одлуке. Битно је и да се јасно каже да ли тренер који је до сада водио екипу и даље има подршку или не, као и да ли је председник клуба спреман да у наредном периоду "гризе" за клуб и више него до сада. И није проблем једна сезона без трофеја у Хумској, ако се заузме јасан курс и каже да је Партизан спреман да жртвује још једну или две године да са младим играчким кадром гради екипу која ће једног дана да буде шампионска.

И наравно, да свако ради свој посао, како би тренер могао да буде фокусиран на оно што се дешава на терену, а управа да проба да ишчупа најтрофејнији кошаркашки клуб у Србији из финансијских недаћа.

Једноставно говорећи, Партизан сада стварно мора да пресече, јер би најгоре било задржавања оваквог "статуса кво". Забадање главе у песак и игнорисање проблема сигурно неће донети ништа добро Партизану. Црно-бели су, сада је то јасно као дан, пре неколико година пропустили велику шансу да више од деценије доминације искористе за најбољи начин, не само у спортском, већ и у економском смислу. Сада су поново на прекретници, а "луксуз" да направе лошу стратешку одлуку више немају.

Коментари / 0

Оставите коментар