Analiza: Ima li pilota u Partizanovom avionu?!

Ono što bode oči je to što bi pripreme trebalo da počnu 17. avgusta, a ni na jedno goruće pitanje navijači Partizana nemaju odgovor! 

Košarka 05.08.2015 | 00:00
Analiza: Ima li pilota u Partizanovom avionu?!

Košarkaški klub Partizan trenutno preživljava verovatno najteže dana u poslednjih 20-ak godina. Posle prve sezone bez trofeja posle mnogo sezona, ekipu je napustila gotova polovina igrača i to ona koja je nosila igru i bez koje ni plasman u polufinale Jadranske lige ne bi bio moguć. Novca u klubu nema, a kako stvari stoje, osim generalnog sponzora NIS-a, na vidiku nema drugih izvora finansiranja u tom smislu i to dodatno otežava ionako nezavidnu situaciju pred početak nove sezone.

Čarobni štapić prošle sezone nije imao ni trofejni stručnjak Duško Vujošević kojem je istekao ugovor u junu, a uprava mu još nije ponudila produžetak saradnje. Pritisnuti teškom situacijom crno-beli su još u junu odustali od učešća u Evrokupu, verovatno prvi put u istoriji su povukli takav potez i to je još jedno bolno svedočanstvo o onome što se dešava u košarkaškom gigantu iz Humske.

U klubu već neko vreme najavljuju skupštinu na kojoj bi trebalo da se reši, odnosno bude odgovoreno na pitanje u kom smeru će da ide Partizan u narednom periodu i kako. Ono što bode oči je to što bi pripreme trebalo da počnu 17. avgusta, a ni na jedno goruće pitanje navijači Partizana nemaju odgovor.

Zvaničnih informacija iz kluba skoro da i nema, osim izjava Vujoševića koji je i tokom sezone jedini bio spreman da izađe u javnost, ma kako mnogi tumačili neke njegove stavove. I tako, u situaciji u kojoj malo ko želi nešto konkretno da kaže, pojavio se prostor za raznorazne špekulacije i "čaršijske priče" koji se ionako najbolje primaju na ovim prostorima.

Od toga ko je kriv za odlazak talentovanog centra Nikole Milutinova iz kluba bez obeštećenja, preko informacije da će na predstojećoj skupštini da "leti perje" do glasina da Vujošević neće ostati u klubu, da je spremna već zamena, odnosno novi trener sa kojim će navodno doći nešto novca i pojačanja.

A istina je, kao i uvek, verovatno negde na sredini.

U jednom od retkih javnih istupa predsednik kluba Predrag Danilović negirao je da će na toj famoznoj sednici skupštine biti nekakvih tektonskih potresa.
"Biće Skupštine kada se vratim sa odmora, početkom avgusta, ali nikakve vanredne na kojoj će biti podneta ostavka ili na kojoj će neko dobiti ostavku. Reč je o redovnom skupu na kom će se razgovarati o sutrašnjici kluba i prevazilaženju krize", rekao je nedavno predsednik Partizana.

Vremena za čekanje, jasno je to, više nema. Ne da nije pet do 12, već je 12 i pet, sat nastavlja da kuca, a ništa se ne menja. Ono što je bilo jasno još u junu da Partizan ove sezone jednostavno neće moći da skroji tim sa šampionskim ambicijama, sada je samo pitanje kako će se formulisati taj novi koncept. Mada, ako neko ume da radi sa mladim igračima, to je Vujošević, ali je veliko pitanje koliko će mladih i talentovanih igrača imati na raspolaganju na početku priprema. Uz, naravno, pretpostavku da, u skladu sa najavama, neće biti promena na klupi.

Upravo su nedostatak novca i loša iskustva sa nekim igračima uticala na to da i tokom ovog leta crno-beli imaju neuspešne pregovore sa potencijalnim pojačanjima.
"Izgubio se kredibilitet da se čeka novac, a to je prvo što treba da se izgradi. Inercija je uzela negativan tok. Nismo do kraja iskoristili kada su stvari bile pozitivne, a sada su otišle u drugom smeru. Partizan je ogromna tradicija, navijači imaju ogromnu vrednost i osvešćeni su i znaju zašto se dešavaju određene stvari. Moramo u teškoj situaciji, kada svako pokazuje svoje pravo lice, da izdržimo", istakao je nedavno Vujošević.

U ovom trenutku najvažnije je da se uprava Partizana razmrda i ubaci u dve brzine više, jer je pred njom period u kojem će morati da donese neke važne odluke. Bitno je i da se jasno kaže da li trener koji je do sada vodio ekipu i dalje ima podršku ili ne, kao i da li je predsednik kluba spreman da u narednom periodu "grize" za klub i više nego do sada. I nije problem jedna sezona bez trofeja u Humskoj, ako se zauzme jasan kurs i kaže da je Partizan spreman da žrtvuje još jednu ili dve godine da sa mladim igračkim kadrom gradi ekipu koja će jednog dana da bude šampionska.

I naravno, da svako radi svoj posao, kako bi trener mogao da bude fokusiran na ono što se dešava na terenu, a uprava da proba da iščupa najtrofejniji košarkaški klub u Srbiji iz finansijskih nedaća.

Jednostavno govoreći, Partizan sada stvarno mora da preseče, jer bi najgore bilo zadržavanja ovakvog "statusa kvo". Zabadanje glave u pesak i ignorisanje problema sigurno neće doneti ništa dobro Partizanu. Crno-beli su, sada je to jasno kao dan, pre nekoliko godina propustili veliku šansu da više od decenije dominacije iskoriste za najbolji način, ne samo u sportskom, već i u ekonomskom smislu. Sada su ponovo na prekretnici, a "luksuz" da naprave lošu stratešku odluku više nemaju.

Komentari / 0

Ostavite komentar