Анализа: Шта се, заправо, дешава у Звезди и шта слиједи?!

После земљотреса у петак и скандирања “Управа напоље”, Звезду настављају да потресају “мањи удари” који се неће стати док се, сеизмолошким речником речено, тло у потпуности не смири. А то ће бити тешко. Јако тешко.

Фудбал 03.08.2015 | 21:20
Анализа: Шта се, заправо, дешава у Звезди и шта слиједи?!

Нови јачи удар је био јуче на ванредној седници управног одбора клуба када су директор Звездан Терзић и тренер Миодраг Божовић нудили оставке. Оне су одбијене, што само значи да ће се потреси наставити. И то већ данас на наставку заседања УО. Остаје само да се види шта ће смирити тло под “Мараканом”. Како сада ствари стоје то може да се деси само ако управа поднесе оставку.

Ако је судити по јучерашњем и данашње заседање ће бити мукотрпно. Представници навијача, који дају највише представника у скупштини клуба, су инсистирали да садашња управа поднесе оставке. А експонента актуелног руководства виде у Звездану Терзићу. Док као нови лидер Звезде фигурира Небојша Човић који успешно води кошаркашку секцију Звезде.

Човић је према неким наводима спреман да преузме клуб, али жели потпуну промену управног одбора. Међутим изгледа да у овом тренутку није близу преузимања улоге првог човека црвено-белих. Нарочито јер у остаку управе има опозицију пошто је и он, бар званично, део садашње гарнитуре па по њиховом мишљењу и он треба да оде ако иду сви.

Иако је цела ситуација остала недефинисана у недељу, јасно је да навијачи неће пристати на то да садашња управа остане и да су спремни да на сваком мечу да траже оставке. Нарочито јер је против Радничког цео стадион скандирао “Управа напоље”, а не само северна трибина што је био својеврстан плебисцит звездашке јавности. Тиме је и представницима навијача у органима клуба јасно поручено на чему треба да инсистирају и да сада такав став не може олако да се мења.

За такав став имају подршку још неких чланова управног одбора који је подељен. Утисак је да су на једној страни Небојша Човић и Бранислав Ђурђевић, док су на другој практично остали чланови, изузев представника ветерана и надзорног одбора. То клуб доводи у ситуацију из које ће тешко изаћи договором.

Самим тим избори су у овом тренутку све извеснији, а проблем би могао да настане у датуму њиховог одржавања. У управи су спремни да тестирају поверење чланова, али тек на зиму. Сматрају да је сада прерано јер су три кола прошла, ривали нису одмакли, ситуација може да се поправи и играчки и бодовно, појачања још долазе, а следе и избори у ФСС за које верују да ће Звезди донети бољи третман у кући фудбала. Тиме би и позиција актуелне управе била ојачана у звездашкој јавности.

- Анализирали смо игре и резултате на почетку сезоне. Сложни смо у оцени да тим не игра како очекују Управни одбор и звездашка јавност, али смо сложни и у оцени да имамо потенцијал за титулу - практично је потврдио такав став председник Светозар Мијаиловић после седнице у недељу.

Са друге стране представници навијача желе промене што пре, па и изборе. Притом им није циљ да се ствара велика тензија око клуба, јер сматрају да је ова управа урадила колико је могла, али да то једноставно није довољно. Такође, не желе нове афере попут оне на Врачару, нити прелазне рокове са огромним бројем "промашаја", а сматрају да има још времена да се озбиљним резовима ствари промене на боље и донесу резултат ове сезоне.

Садашња управа, међутим, не жели да прихвати одоговорност за рад клуба и учинак екипе до избора који би у том случају били у октобру. Сматрају да би то до те мере пореметило ствари у том периоду да онда представници навијача треба да преузму одговорност или део управног одбора који то подржава.

Ипак, ако до консензуса не дође могао би да уследи отворен сукоб на релацији управа - навијачи, а ко у таквим сукобима на “Маракани” изађе као победник није потребно посебно истицати. Снази гласа Звездиног навијача нико, па ни много већа имена нису могла да се одупру.

Али тим сукобом би само клуб изгубио. Тога су сви свесни и зато мора да се нађе решење, па није немогуће да седница УО започета у недељу потраје неколико дана и изроди неко, треће, потпуно ново решење...

Коментари / 0

Оставите коментар