Analiza: Šta se, zapravo, dešava u Zvezdi i šta slijedi?!

Posle zemljotresa u petak i skandiranja “Uprava napolje”, Zvezdu nastavljaju da potresaju “manji udari” koji se neće stati dok se, seizmološkim rečnikom rečeno, tlo u potpunosti ne smiri. A to će biti teško. Jako teško.

Fudbal 03.08.2015 | 21:20
Analiza: Šta se, zapravo, dešava u Zvezdi i šta slijedi?!

Novi jači udar je bio juče na vanrednoj sednici upravnog odbora kluba kada su direktor Zvezdan Terzić i trener Miodrag Božović nudili ostavke. One su odbijene, što samo znači da će se potresi nastaviti. I to već danas na nastavku zasedanja UO. Ostaje samo da se vidi šta će smiriti tlo pod “Marakanom”. Kako sada stvari stoje to može da se desi samo ako uprava podnese ostavku.

Ako je suditi po jučerašnjem i današnje zasedanje će biti mukotrpno. Predstavnici navijača, koji daju najviše predstavnika u skupštini kluba, su insistirali da sadašnja uprava podnese ostavke. A eksponenta aktuelnog rukovodstva vide u Zvezdanu Terziću. Dok kao novi lider Zvezde figurira Nebojša Čović koji uspešno vodi košarkašku sekciju Zvezde.

Čović je prema nekim navodima spreman da preuzme klub, ali želi potpunu promenu upravnog odbora. Međutim izgleda da u ovom trenutku nije blizu preuzimanja uloge prvog čoveka crveno-belih. Naročito jer u ostaku uprave ima opoziciju pošto je i on, bar zvanično, deo sadašnje garniture pa po njihovom mišljenju i on treba da ode ako idu svi.

Iako je cela situacija ostala nedefinisana u nedelju, jasno je da navijači neće pristati na to da sadašnja uprava ostane i da su spremni da na svakom meču da traže ostavke. Naročito jer je protiv Radničkog ceo stadion skandirao “Uprava napolje”, a ne samo severna tribina što je bio svojevrstan plebiscit zvezdaške javnosti. Time je i predstavnicima navijača u organima kluba jasno poručeno na čemu treba da insistiraju i da sada takav stav ne može olako da se menja.

Za takav stav imaju podršku još nekih članova upravnog odbora koji je podeljen. Utisak je da su na jednoj strani Nebojša Čović i Branislav Đurđević, dok su na drugoj praktično ostali članovi, izuzev predstavnika veterana i nadzornog odbora. To klub dovodi u situaciju iz koje će teško izaći dogovorom.

Samim tim izbori su u ovom trenutku sve izvesniji, a problem bi mogao da nastane u datumu njihovog održavanja. U upravi su spremni da testiraju poverenje članova, ali tek na zimu. Smatraju da je sada prerano jer su tri kola prošla, rivali nisu odmakli, situacija može da se popravi i igrački i bodovno, pojačanja još dolaze, a slede i izbori u FSS za koje veruju da će Zvezdi doneti bolji tretman u kući fudbala. Time bi i pozicija aktuelne uprave bila ojačana u zvezdaškoj javnosti.

- Analizirali smo igre i rezultate na početku sezone. Složni smo u oceni da tim ne igra kako očekuju Upravni odbor i zvezdaška javnost, ali smo složni i u oceni da imamo potencijal za titulu - praktično je potvrdio takav stav predsednik Svetozar Mijailović posle sednice u nedelju.

Sa druge strane predstavnici navijača žele promene što pre, pa i izbore. Pritom im nije cilj da se stvara velika tenzija oko kluba, jer smatraju da je ova uprava uradila koliko je mogla, ali da to jednostavno nije dovoljno. Takođe, ne žele nove afere poput one na Vračaru, niti prelazne rokove sa ogromnim brojem "promašaja", a smatraju da ima još vremena da se ozbiljnim rezovima stvari promene na bolje i donesu rezultat ove sezone.

Sadašnja uprava, međutim, ne želi da prihvati odogovornost za rad kluba i učinak ekipe do izbora koji bi u tom slučaju bili u oktobru. Smatraju da bi to do te mere poremetilo stvari u tom periodu da onda predstavnici navijača treba da preuzmu odgovornost ili deo upravnog odbora koji to podržava.

Ipak, ako do konsenzusa ne dođe mogao bi da usledi otvoren sukob na relaciji uprava - navijači, a ko u takvim sukobima na “Marakani” izađe kao pobednik nije potrebno posebno isticati. Snazi glasa Zvezdinog navijača niko, pa ni mnogo veća imena nisu mogla da se odupru.

Ali tim sukobom bi samo klub izgubio. Toga su svi svesni i zato mora da se nađe rešenje, pa nije nemoguće da sednica UO započeta u nedelju potraje nekoliko dana i izrodi neko, treće, potpuno novo rešenje...

Komentari / 0

Ostavite komentar