Реалу и Барси богатство, осталима "сића"!

Шпанска Примера не одступа од модела поделе новца за ТВ права по којем Барселона и Реал Мадрид имају потпуну доминацију.

Фудбал 10.08.2015 | 08:00
Реалу и Барси богатство, осталима "сића"!

Мало је фалило да се због сукоба због новца око ТВ права за Примеру не заврши претходна сезона. Последња два кола доведена су у питање када су „заратили“ Влада Шпаније и Фудбалски савез те земље, док су се мањи клубови бунили због новца који добијају Реал Мадрид и Барселона.

У нову сезону улазимо са сличном поделом "плена". Клубови из Примере и Сегунде ће поделилти укупно 1 милион евра, и то 90% иде на прволигашке тимове, а 10% на клубове друге лиге.

Најпопуларнији клубови Шпаније, Реал и Барселона, ће добити од 140 до 160 милиона евра за преносе њихових мечева. Без обзира на то што је пре две године био првак Шпаније, Атлетико Мадрид ће зарадити три пута мање новца од њих!

Мечеви „јорганџија“ и Валенсија вреде 45-55 милиона евра, Севиље и Атлетик Билбаоа 35-40, Виљареала и Малаге 30-35 док ће по 25 до 30 милиона зарадити Реал Сосиједад, Еспањол и Леванте.

Највише је тимова који ће добити 20 до 25 милиона евра, и то су: Селта, Рајо Ваљекано, Хетафе, Гранада, Бетис и Депортиво. Најмање ће добити Спортинг, Еибар и Лас Палмас: 15 до 20 милиона евра.

Лас Палмас и Спортинг ће зарадити готово 600% више новца него претходне сезоне колико су добили у Сегунди, али је онда питање зашто ту судбину са њима не дели и Бетис који је стигао из друге лиге?

Поређења ради, у претходној сезони Премијер лиге од ТВ права је највише зарадио шампион Челси – 99 милиона фунти, док је последњепласирани КПР добио чак 64 милиона фунти.

Која вам се подела новца чини праведнијом?

Коментари / 0

Оставите коментар