Realu i Barsi bogatstvo, ostalima "sića"!

Španska Primera ne odstupa od modela podele novca za TV prava po kojem Barselona i Real Madrid imaju potpunu dominaciju.

Fudbal 10.08.2015 | 08:00
Realu i Barsi bogatstvo, ostalima "sića"!

Malo je falilo da se zbog sukoba zbog novca oko TV prava za Primeru ne završi prethodna sezona. Poslednja dva kola dovedena su u pitanje kada su „zaratili“ Vlada Španije i Fudbalski savez te zemlje, dok su se manji klubovi bunili zbog novca koji dobijaju Real Madrid i Barselona.

U novu sezonu ulazimo sa sličnom podelom "plena". Klubovi iz Primere i Segunde će podelilti ukupno 1 milion evra, i to 90% ide na prvoligaške timove, a 10% na klubove druge lige.

Najpopularniji klubovi Španije, Real i Barselona, će dobiti od 140 do 160 miliona evra za prenose njihovih mečeva. Bez obzira na to što je pre dve godine bio prvak Španije, Atletiko Madrid će zaraditi tri puta manje novca od njih!

Mečevi „jorgandžija“ i Valensija vrede 45-55 miliona evra, Sevilje i Atletik Bilbaoa 35-40, Viljareala i Malage 30-35 dok će po 25 do 30 miliona zaraditi Real Sosijedad, Espanjol i Levante.

Najviše je timova koji će dobiti 20 do 25 miliona evra, i to su: Selta, Rajo Valjekano, Hetafe, Granada, Betis i Deportivo. Najmanje će dobiti Sporting, Eibar i Las Palmas: 15 do 20 miliona evra.

Las Palmas i Sporting će zaraditi gotovo 600% više novca nego prethodne sezone koliko su dobili u Segundi, ali je onda pitanje zašto tu sudbinu sa njima ne deli i Betis koji je stigao iz druge lige?

Poređenja radi, u prethodnoj sezoni Premijer lige od TV prava je najviše zaradio šampion Čelsi – 99 miliona funti, dok je poslednjeplasirani KPR dobio čak 64 miliona funti.

Koja vam se podela novca čini pravednijom?

Komentari / 0

Ostavite komentar