Штајерска дугује новац "Џејмсу Бонду"

Аустријска покрајина Штајерска није платила обећаних 100.000 евра дотације за нови филм о шпијуну Џемсу Бонду, чији је један део сниман у твом делу Аустрије.

Занимљивости 03.08.2015 | 14:19
Штајерска дугује новац "Џејмсу Бонду"

Агентима је поручено, како преноси бечки дневник "Курир", да ће новац бити прослеђен чим буде сигурно да је "једино штајерско место снимања препознатљиво у филму као место у Штајерској". Из Штајерске истичу да је то тако договорено споразумом о дотацијама.

У јануару ове године у Штајерској су сви били срећни што ће нови филм из серије Џејмса Бонда бити сниман у тој покрајини. Тадашњи референт за туризам, а данас председник покрајине Херман Ссиценхоефер казао је да ће "007 постати амбасадор Штајерске", а шеф "Синестирија" Енрико Јакоби оценио да је то "врхунац за Штајерску као земљу филма".

Два дана снимане су сцене на језеру Алтаузе, а за то су обећане дотације у висини од 100.000 евра од "Синестирија", као и даљих 50.000 евра од Туристичког савеза Аузерерланд. Филмска екипа наставила је потом снимање у покрајини Тирол, од које је за 31 дан боравка имала обећање за дотације од 550.000 евра.

Док је Тирол испунио своја обећања и новац пребацио, "Синестирија" одуговлачи са испуњавањем обавеза. Док домаћа филмска продукција своје филмове даје унапред на гледање то се не може очекивати од екипе филма "Спектар", због чега власти у Штајерској чекају на светску премијеру 24. филма о Џејмсу Бонду, планирану 6. новембра.

Ако Алтаузе буде препознатљив, како наглашавају, дотације ће бити исплаћене, а уколико у монтирању испадну ти кадрови - нема новца. "Најраније на дан премијере ћемо видети шта се појављује у филму. Ако немамо среће онда ће сцене из Аузеа бити исечене, а за то нећемо платити 100.000 евра", поручују из канцеларије секретаријата за туризам Штајерске.

У Тиролу надлежне власти не брину да им Џејмс Бонд неће донети жељене маркетиншке ефекте. "Маркетиншке ефекте имали смо већ самим снимањем и с тим у вези медијским извештавањем широм глобуса", нагласава Јоханес Кек из "Сине Тирола".

За време снимања у Тиролу је филмска екипа потрошила у тој покрајини 8,9 милиона евра, указао је он. Кек је уверен да се само снимање Бонда у Тиролу исплатило, јер је "Џејмс Бонд највећа марка у филмском свету".

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар