Рекордерка: На власти до 2021. године

Ангела Меркел (61), немачка канцеларка, могла би да обори рекорд Хелмута Кола, који је 16 година био на челу владе у Берлину.

Свијет 03.08.2015 | 08:08
Рекордерка: На власти до 2021. године

Према информацијама недељника „Шпигл“, Меркелова је већ ушла у причу око предизборне кампање за парламентарне изборе 2017. на којима би могла да освоји нови четворогодишњи мандат.

Она је на власт први пут дошла 2005, као прва председница владе у немачкој историји и од тада јој је рејтинг међу сународницима био константно добар.

Бизмарк  У Немачкој је рекордер по времену проведеном на челу владе у Берлину канцелар Ото фон Бизмарк, који је био 19 година на власти, од 1891. до 1890.  

У новије доба том рекорду се приближио Кол, који је као и Бизмарк ујединио немачке земље.   Герхард Шредер, који је заменио Кола на функцији, саставио је солидних седам година власти, али рејтинзи ни Кола ни Шредера не могу да се мере са подршком коју међу Немцима данас има Меркелова.

Због тога не би било чудно да после четвртог уследи и пети мандат којим би канцеларка срушила Бизмарков рекорд. Шеф кампање  Меркелова је већ договорила састанак са Питером Таубером, генералним секретаром њене Хришћанскодемократске уније, који ће бити вођа предизборне кампање.  

Албиг: како против ње?

Торстен Албиг, први човек немачке покрајине Шлезвиг-Холштајн, није баш популаран у својој Социјалдемократској партији, а изјавом пре десетак дана изазвао је прави бес у странци.

Он тврди да нема смисла кандидовати се против Меркелове на следећим изборима јер „бисмо били глупи ако бисмо мислили да можемо да победимо“.

Из опозиционе странке Левица поручили су му да „улизивањем Меркеловој“ уништава немачку демократију.

Он је одбио да за Ројтерс директно прокоментарише тврдње „Шпигла“.- Луда летња сезона траје, зар нисте приметили? - написао је уместо одговора Таубер на Твитеру.  

Меркелова је наводно већ разговарала о изборним плановима и са Хорстом Зејхофером, лидером демохришћанима сестринске Хришћанскосоцијалне уније.  

Званична објава нове кандидатуре канцеларке не очекује се пре 2016, иако је Меркелова у говору који је одржала прошле године у Келну већ наговестила да ће јурити четврти мандат.

Она нема озбиљних ривала у земљи, што западни медији не виде као сигнал аутократије као у случају Владимира Путина, председника Русије. Меркелова је тренутно на одмору у Алпима.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тито

03.08.2015 07:04

Сиег хеил!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.08.2015 07:08

Мислим људи, нацртајте јој брцице и иста је Хитлер! Као сто је и доказано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

03.08.2015 07:28

Пљунута цаца!

Name

Босанац

03.08.2015 07:55

Мени личи на оронулог меду.

ОДГОВОРИТЕ