Rekorderka: Na vlasti do 2021. godine

Angela Merkel (61), nemačka kancelarka, mogla bi da obori rekord Helmuta Kola, koji je 16 godina bio na čelu vlade u Berlinu.

Svijet 03.08.2015 | 08:08
Rekorderka: Na vlasti do 2021. godine

Prema informacijama nedeljnika „Špigl“, Merkelova je već ušla u priču oko predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2017. na kojima bi mogla da osvoji novi četvorogodišnji mandat.

Ona je na vlast prvi put došla 2005, kao prva predsednica vlade u nemačkoj istoriji i od tada joj je rejting među sunarodnicima bio konstantno dobar.

Bizmark  U Nemačkoj je rekorder po vremenu provedenom na čelu vlade u Berlinu kancelar Oto fon Bizmark, koji je bio 19 godina na vlasti, od 1891. do 1890.  

U novije doba tom rekordu se približio Kol, koji je kao i Bizmark ujedinio nemačke zemlje.   Gerhard Šreder, koji je zamenio Kola na funkciji, sastavio je solidnih sedam godina vlasti, ali rejtinzi ni Kola ni Šredera ne mogu da se mere sa podrškom koju među Nemcima danas ima Merkelova.

Zbog toga ne bi bilo čudno da posle četvrtog usledi i peti mandat kojim bi kancelarka srušila Bizmarkov rekord. Šef kampanje  Merkelova je već dogovorila sastanak sa Piterom Tauberom, generalnim sekretarom njene Hrišćanskodemokratske unije, koji će biti vođa predizborne kampanje.  

Albig: kako protiv nje?

Torsten Albig, prvi čovek nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn, nije baš popularan u svojoj Socijaldemokratskoj partiji, a izjavom pre desetak dana izazvao je pravi bes u stranci.

On tvrdi da nema smisla kandidovati se protiv Merkelove na sledećim izborima jer „bismo bili glupi ako bismo mislili da možemo da pobedimo“.

Iz opozicione stranke Levica poručili su mu da „ulizivanjem Merkelovoj“ uništava nemačku demokratiju.

On je odbio da za Rojters direktno prokomentariše tvrdnje „Špigla“.- Luda letnja sezona traje, zar niste primetili? - napisao je umesto odgovora Tauber na Tviteru.  

Merkelova je navodno već razgovarala o izbornim planovima i sa Horstom Zejhoferom, liderom demohrišćanima sestrinske Hrišćanskosocijalne unije.  

Zvanična objava nove kandidature kancelarke ne očekuje se pre 2016, iako je Merkelova u govoru koji je održala prošle godine u Kelnu već nagovestila da će juriti četvrti mandat.

Ona nema ozbiljnih rivala u zemlji, što zapadni mediji ne vide kao signal autokratije kao u slučaju Vladimira Putina, predsednika Rusije. Merkelova je trenutno na odmoru u Alpima.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tito

03.08.2015 07:04

Sieg heil!

ODGOVORITE
Name

Ja

03.08.2015 07:08

Mislim ljudi, nacrtajte joj brcice i ista je Hitler! Kao sto je i dokazano!

ODGOVORITE
Name

On

03.08.2015 07:28

Pljunuta caca!

Name

Bosanac

03.08.2015 07:55

Meni liči na oronulog medu.

ODGOVORITE