Данас почиње 55. Сабор трубача у Гучи

Традиционлни Сабор трубача у Гучи почеће данас и трајаће до 9. августа, а организатори на овој манифестацији очекују више од пола милиона гостију.

Србија 03.08.2015 | 08:02
Данас почиње 55. Сабор трубача у Гучи

Према речима домаћина овогодишње, 55. манифестације, Слободана Јоловића, посетиоци су почели да пристижу са свих страна."Из иностранства, за сада, дошли су гости из Француске, Русије, Словеније и Македоније", рекао је Јоловић Тањугу.

Јоловић је најавио да ће највећу трубачку фешту на Балкану подизањем саборске заставе, уз химну манифестације "Са Овчара и Каблара" код споменика трубачу свечано отворити министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Домаћин наводи да ће Љајић обићи Музеј трубе, камп Туристичке организације и локацију где ће бити изграђен Дом трубача, поред хотела "Ас".

Јоловић је нагласио да ће ове године труба бити враћена Гучи, да неће бити турбо-фолка и концерата естрадних звезда.Према његовим речима, наступе ће имати оркестри Дејана Петровића, Дејана Лазаревића и Дејана Јевђића.

"Такође, концерте ће одржати Горан Бреговић, Сања Илић Балканика, Екрем Мамутовић, Марко Марковић и Елвис Ајдиновић", рекао је Јоловић.

Гуча је престоница трубе од 1961. године, када је први пут одржан Драгачевски сабор.Један је од највећих и најпосећенијих музичких фестивала у Европи, најзначајнијих културно-уметничких догађаја аутентичног народног стваралаштва, јединствене музике српских и балканских трубачких оркестара.

Драгачевски Сабор трубача у Гучи нашао се на интернет страници популарног магазина „Нешнел џиографик" (Натионал Геограпхиц) међу 10 најбитнијих догађаја у свету.

Организатори манифестације су Центар за културу и спорт у Гучи и истоимена месна заједница, покровитељи су Влада Србије и општина Лучани, а највећу трубачку фешту помажу и бројни спонзори.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крајишник

03.08.2015 08:13

Те дуваче нека додју слушати румунски Цигани, то је њихова музика а не моја. Мене интересују крајишке пјесме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

03.08.2015 09:13

Иди љути крајишниче у Хрватску па пуштај ако смијеш, хахаха