Danas počinje 55. Sabor trubača u Guči

Tradicionlni Sabor trubača u Guči počeće danas i trajaće do 9. avgusta, a organizatori na ovoj manifestaciji očekuju više od pola miliona gostiju.

Srbija 03.08.2015 | 08:02
Danas počinje 55. Sabor trubača u Guči

Prema rečima domaćina ovogodišnje, 55. manifestacije, Slobodana Jolovića, posetioci su počeli da pristižu sa svih strana."Iz inostranstva, za sada, došli su gosti iz Francuske, Rusije, Slovenije i Makedonije", rekao je Jolović Tanjugu.

Jolović je najavio da će najveću trubačku feštu na Balkanu podizanjem saborske zastave, uz himnu manifestacije "Sa Ovčara i Kablara" kod spomenika trubaču svečano otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Domaćin navodi da će Ljajić obići Muzej trube, kamp Turističke organizacije i lokaciju gde će biti izgrađen Dom trubača, pored hotela "As".

Jolović je naglasio da će ove godine truba biti vraćena Guči, da neće biti turbo-folka i koncerata estradnih zvezda.Prema njegovim rečima, nastupe će imati orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Dejana Jevđića.

"Takođe, koncerte će održati Goran Bregović, Sanja Ilić Balkanika, Ekrem Mamutović, Marko Marković i Elvis Ajdinović", rekao je Jolović.

Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor.Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina „Nešnel džiografik" (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

03.08.2015 10:13

Te duvače neka dodju slušati rumunski Cigani, to je njihova muzika a ne moja. Mene interesuju krajiške pjesme.

ODGOVORITE
Name

role

03.08.2015 11:13

Idi ljuti krajišniče u Hrvatsku pa puštaj ako smiješ, hahaha