Бивши Звездин ас поручио свом клубу: Угледајте се на Партизан!

Није лако црвено-белима ових дана. Почетак сезоне почео је бурно, раном елиминацијом из Европе, са два ремија у три одиграна првенствена кола, а све то док је финансијска криза у клубу изузетно озбиљна. Некадашњи фудбалер Црвене звезде Никола Лазетић у разговору за „Блиц” открио своје незадовољство актуелним дешавањима у табору из којег је потекао.

Фудбал 05.08.2015 | 19:00
Бивши Звездин ас поручио свом клубу: Угледајте се на Партизан!

Лазетић је истакао да му је посебно засметало што се доводе непроверени странци, а занемарују Звездина деца.

„То је јако лоше. И ја сам као клинац отишао из Звезде јер се шанса давала неким другим играчима, па смо скоро сви из моје генерације неким заобилазним путем направили добре каријере. Има таквих примера сада и више, ево Ожеговић је показао шта зна против Сампрдорије, погледајте ту и омладинца Максимовића... Ма примера је много. Шанса младим играчима мора да се пружа”, рекао је Лазетић.

Овај 37-годишњак родом из Косовске Митровице је поручио да Божовић не сме да дозволи себи да због морања да направи резултат занемари младе фудбалере.

„Притисак је на тренеру, јер ма како се он звао - Звезда је већа од њега. Увек ће се у Звезди тражити титула и са тиме мора да се помири када долази у клуб. Али сматрам да се мора пружити шанса тренеру, а не да се мења на шест месеци, за то време не може ништа да промени. Мора и да му се помогне са квалитетним младим играчима, да он на дуже стазе може да направи систем”, рекао је Лазетић.

Некадашњи везиста сматра да Звезда мора да преломи и да на две или три године остави титулу у другом плану и да јој приоритет буде стварање тима за дуже време.

„Треба да се формира млад тим који не мора да побеђује. Да се полако надограђује из сезону. Али свака управа прави исту грешку, када доће обећа титулу ма колико то нереално било, и онда је нормално да је навијачи терају када је не освоји. Звезди треба неко ко ће стати испред навијача и рећи - нећемо освојити титулу, али ћемо играти леп фудбал и полако изградити од младих играча тим", јасан је бивши фудбалер Фебербахчеа, Лација, Кјева, Ђенове, Ливорна, Сијене и Торина, који је до турског шампионата стигао преко Будућности из Ваљева, Железника, Војводине и Обилића.

Лазетић је ипак истакао да не може први тим да буде сачињен само од младих играча, и рекао је да би Звезда требала да се угледа на Партизан.

„Сад ће се можда многи звездаши наљутити на мене, јер то никад није пријатно чути, али мислим да се Звезда мора угледати на Партизан. Они су пронашли савршен баланс између младих и искуснијих играча, већ годинама у назад имају Сашу Илића, Вукића, Крстајића, који су били ту да искуством помогну младим играчима, али и да их заштите од притиска. Када не иде, они изађу пред навијаче и новинаре, и својом појавом служе као штит младима. Јер они су већ доказани играчи и то нико не може да им узме. А када се побеђује, онда у први план гурну играче којима је то потребније, коме треба да се подигне самопоуздање, па и цена. У таквом окружењу су настали Љајић, Марковић, Митровић... Играчи који су после продати за много новца”, објашњава бивши фудбалер.

Лазетић подсећа на сезону 2009/10, када је смењен Владимир Петровић са места тренера иако је у том тренутку Црвена звезда била прва у шампионату Србије, па је на крају Партизан освојио титулу.

„Код нас не постоји никакав систем. Сетићу се само сезоне када сам ја играо у Звезди, тим састављен од релативно неискусних играча из треће лиге. Имали смо добар баланс, лепо смо се уклопили, и имали тренера који је огроман звездаш и који је са свима стрпљиво радио. Побеђивали смо буквално сваку утакмицу једва, са 1:0 или 2:1, али смо били први до пред самог краја. Тада је направљена стравична грешка и смењен је Пижон, али смо ипак на крају успели да узмемо Куп. Уместо тај тим да се надогради, да се задрже најбољи играчи и уз пар појачања следеће сезоне проба да се узме титула, продато је осам играча а доведено осам нових и цео поступак је почео испочетка. То Звезда не сме да ради”, рекао је Лазетић.

Он је повукао и паралелу између Пижона и Лалатовића:

„Без обзира што је имао неке грешке, Лалатовић је успео нешто да направи. Морао је да остане барем две године, да заврши започето, али он није имао уопште добар играчки кадар, био је без подршке управе и на крају је смењен. Сада је доведен Божовић, сјајан тренер са пуно искуства, али ће по свему судећи и он брзо изгорети. Када је ова управа решила да ангажује Божовића, морала је да му доведе адекватна појачања месец дана пре почетка првенства, а не овако. Прави се много грешака”, казао је Лазетић.

Њему је засметала и реорганизација у омладинској школи Црвене звезде, где је недавно постављен Драган Младеновић за директора.

„Ево, ја знам конкретно да се ризикује са једном од најталентованијих генерација још од распада Југославије, ако не и пре. Нећу да причам о именима, то знају они који прате Звезду, али у том тиму постоји барем 10 играча са огромним талентом. Они освајају све турнире на којима се појављују, и сада им је промењен тренер због ове реорганизације омладинске школе, и на место човека који са том децом ради годинама и који их познаје у најситније детаље доведен је човек који је почетник. Такве ствари не смеју да се раде”, закључио је Лазетић.

Коментари / 0

Оставите коментар