Bivši Zvezdin as poručio svom klubu: Ugledajte se na Partizan!

Nije lako crveno-belima ovih dana. Početak sezone počeo je burno, ranom eliminacijom iz Evrope, sa dva remija u tri odigrana prvenstvena kola, a sve to dok je finansijska kriza u klubu izuzetno ozbiljna. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Nikola Lazetić u razgovoru za „Blic” otkrio svoje nezadovoljstvo aktuelnim dešavanjima u taboru iz kojeg je potekao.

Fudbal 05.08.2015 | 19:00
Bivši Zvezdin as poručio svom klubu: Ugledajte se na Partizan!

Lazetić je istakao da mu je posebno zasmetalo što se dovode neprovereni stranci, a zanemaruju Zvezdina deca.

„To je jako loše. I ja sam kao klinac otišao iz Zvezde jer se šansa davala nekim drugim igračima, pa smo skoro svi iz moje generacije nekim zaobilaznim putem napravili dobre karijere. Ima takvih primera sada i više, evo Ožegović je pokazao šta zna protiv Samprdorije, pogledajte tu i omladinca Maksimovića... Ma primera je mnogo. Šansa mladim igračima mora da se pruža”, rekao je Lazetić.

Ovaj 37-godišnjak rodom iz Kosovske Mitrovice je poručio da Božović ne sme da dozvoli sebi da zbog moranja da napravi rezultat zanemari mlade fudbalere.

„Pritisak je na treneru, jer ma kako se on zvao - Zvezda je veća od njega. Uvek će se u Zvezdi tražiti titula i sa time mora da se pomiri kada dolazi u klub. Ali smatram da se mora pružiti šansa treneru, a ne da se menja na šest meseci, za to vreme ne može ništa da promeni. Mora i da mu se pomogne sa kvalitetnim mladim igračima, da on na duže staze može da napravi sistem”, rekao je Lazetić.

Nekadašnji vezista smatra da Zvezda mora da prelomi i da na dve ili tri godine ostavi titulu u drugom planu i da joj prioritet bude stvaranje tima za duže vreme.

„Treba da se formira mlad tim koji ne mora da pobeđuje. Da se polako nadograđuje iz sezonu. Ali svaka uprava pravi istu grešku, kada doće obeća titulu ma koliko to nerealno bilo, i onda je normalno da je navijači teraju kada je ne osvoji. Zvezdi treba neko ko će stati ispred navijača i reći - nećemo osvojiti titulu, ali ćemo igrati lep fudbal i polako izgraditi od mladih igrača tim", jasan je bivši fudbaler Feberbahčea, Lacija, Kjeva, Đenove, Livorna, Sijene i Torina, koji je do turskog šampionata stigao preko Budućnosti iz Valjeva, Železnika, Vojvodine i Obilića.

Lazetić je ipak istakao da ne može prvi tim da bude sačinjen samo od mladih igrača, i rekao je da bi Zvezda trebala da se ugleda na Partizan.

„Sad će se možda mnogi zvezdaši naljutiti na mene, jer to nikad nije prijatno čuti, ali mislim da se Zvezda mora ugledati na Partizan. Oni su pronašli savršen balans između mladih i iskusnijih igrača, već godinama u nazad imaju Sašu Ilića, Vukića, Krstajića, koji su bili tu da iskustvom pomognu mladim igračima, ali i da ih zaštite od pritiska. Kada ne ide, oni izađu pred navijače i novinare, i svojom pojavom služe kao štit mladima. Jer oni su već dokazani igrači i to niko ne može da im uzme. A kada se pobeđuje, onda u prvi plan gurnu igrače kojima je to potrebnije, kome treba da se podigne samopouzdanje, pa i cena. U takvom okruženju su nastali Ljajić, Marković, Mitrović... Igrači koji su posle prodati za mnogo novca”, objašnjava bivši fudbaler.

Lazetić podseća na sezonu 2009/10, kada je smenjen Vladimir Petrović sa mesta trenera iako je u tom trenutku Crvena zvezda bila prva u šampionatu Srbije, pa je na kraju Partizan osvojio titulu.

„Kod nas ne postoji nikakav sistem. Setiću se samo sezone kada sam ja igrao u Zvezdi, tim sastavljen od relativno neiskusnih igrača iz treće lige. Imali smo dobar balans, lepo smo se uklopili, i imali trenera koji je ogroman zvezdaš i koji je sa svima strpljivo radio. Pobeđivali smo bukvalno svaku utakmicu jedva, sa 1:0 ili 2:1, ali smo bili prvi do pred samog kraja. Tada je napravljena stravična greška i smenjen je Pižon, ali smo ipak na kraju uspeli da uzmemo Kup. Umesto taj tim da se nadogradi, da se zadrže najbolji igrači i uz par pojačanja sledeće sezone proba da se uzme titula, prodato je osam igrača a dovedeno osam novih i ceo postupak je počeo ispočetka. To Zvezda ne sme da radi”, rekao je Lazetić.

On je povukao i paralelu između Pižona i Lalatovića:

„Bez obzira što je imao neke greške, Lalatović je uspeo nešto da napravi. Morao je da ostane barem dve godine, da završi započeto, ali on nije imao uopšte dobar igrački kadar, bio je bez podrške uprave i na kraju je smenjen. Sada je doveden Božović, sjajan trener sa puno iskustva, ali će po svemu sudeći i on brzo izgoreti. Kada je ova uprava rešila da angažuje Božovića, morala je da mu dovede adekvatna pojačanja mesec dana pre početka prvenstva, a ne ovako. Pravi se mnogo grešaka”, kazao je Lazetić.

Njemu je zasmetala i reorganizacija u omladinskoj školi Crvene zvezde, gde je nedavno postavljen Dragan Mladenović za direktora.

„Evo, ja znam konkretno da se rizikuje sa jednom od najtalentovanijih generacija još od raspada Jugoslavije, ako ne i pre. Neću da pričam o imenima, to znaju oni koji prate Zvezdu, ali u tom timu postoji barem 10 igrača sa ogromnim talentom. Oni osvajaju sve turnire na kojima se pojavljuju, i sada im je promenjen trener zbog ove reorganizacije omladinske škole, i na mesto čoveka koji sa tom decom radi godinama i koji ih poznaje u najsitnije detalje doveden je čovek koji je početnik. Takve stvari ne smeju da se rade”, zaključio je Lazetić.

Komentari / 0

Ostavite komentar