Логика ваља или не ваља радити није хришћанска

Илиндан је хришћански и народни празник који се слави 20. јула по јулијанском календару, односно 2. августа по грегоријанском календару. Посвећен је Светом пророку Илији.

Србија 02.08.2015 | 14:21
Логика ваља или не ваља радити није хришћанска

Илија је у Старом Завету призивао кишу, тачније захваљујући његовим молитвама након периода суше пала је киша. Одатле и назив Илија Громовник.

А уобичајено веровање је и да се на Светог Илију не сме радити, како не би били кажњени.

Рад у току празника

"У народу се иначе мисли да кад је црвено слово да не треба радити. Својим нерадом човек се неће приближити Богу. Уколико је то време испуњено молитвом, уколико је ујутру тог дана ишао на литургију, онда то има смисла и оправдања" каже за портал СрбијаДанас.цом теолог Павле Карастојковић.

"Уопште, логика да се уопште нешто ваља и не ваља није аутентично хришћанска", додао је Карастојковић.

"За велике празнике се више посећује црква. Такође, пошто је недеља, нерадни је дан, више се црква посећује, па и на Илиндан", додао је саговорник.

Славља за време Илиндана

"Пошто венчање подразумева славље, за време поста се не праве венчања. Крштења се, са друге стране, обављају и то током целе године независно од тога да ли постови трају или не", рекао је теолог Карастојковић.

Свети Илија у нашој традицији

У српским песмама, Илија решава спор земље и неба о правди и кривди, пошто је неко време боравио на земљи и спознао да је "кривда на земљици црно".

Илија кажњава људе за њихове грехове, затварајући небо на три године тако да сунце не греје, а киша не пада; шаље богиње. У народним представама, Илија је домаћин грома, муња и кише.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар