ШОК! Атлетика на коленима! Стотине свјетских звезда допинговано!

Свет спорта могао би ових дана да претрпи најјачи ударац откако се људи организовано надмећу у физичким активностима, а ударац стиже управо из "краљице спортова", атлетике.

Остали спортови 02.08.2015 | 22:40
ШОК! Атлетика на коленима! Стотине свјетских звезда допинговано!

Према налазима великог тестирања, 12.000 узорака крви и то узетих од око 5.000 атлетичара у периоду од 2001. до 2012. године, који је обавила Светска анти-допинг агенција а до ког су дошли британски "Сандеј тајмс" и немачка ТВ кућа АРД/ВРД, дошло се до закључка да је постојало "невероватно раширено варање" од стране спортиста и то на највећим такмичења.

Оови подаци су у поседу поменутих медија дошли захваљујући једној особи, "узбуњивачу" који није желео/желела да више ћути о сазнањима о спорним резултатима тестирања. Потом су британски и немачки новинари дали научницма, Робину Парисоту и Мајклу Ешендену, да прегледају те резултате и - њихове оцене су шокантне:

Трећина медаља (146, од којих су 55 биле златне) у надметањима које захтевају издржљивост (дуге трке, али не и само та атлетска надметања) на Олимпијским играма и Светским првенствима од 2001. до 2012. освојено је од стране спортиста чији су тестови дали сумњиве резултате. Никоме од њих медаља није одузета, ради се о засад неоткривеним случајевима

Више од 800 такмичара, дакле сваки седми тестирани, имао је у крви нешто што су поменути стручњаци оценили као "веома налик допингу или, у крајњем случају, абнормално"

Један врхунски британски алтетичар налази се међу седам сумњивих британских резултата овог испитивања

На Олимпијским играма у Лондону 2012. десет медаља освојили су атлетичари/атлетичарке са сумњивим резултатима тестова

Постојала су финала у којима су све три особе које су завршиле на подијуму - имале сумњиве резултате допинг тестова

Чак 80% медаља за Русију у поменутом периоду освојили су, наводе поменути медији, "такмичари су сумњивим резултатима", док се број наводи само код Кенијаца - било је 18 таквих атлетичара из те афричке државе

Јусеин Болт, најбржи спринтер данашњице, није имао сумњиве резултате тестирања

И, коначно, међу закључцима: Атлетичари све више користе трансфузију крву и микро-дозе ЕПО-а (еритропоиетина, који је гликопротеински хормон) како би повећали бројност црвених крвних зрнаца, тиме повећали и капацитет за кисеоник.

"Никада нисам видео тако узнемирујући а ненормални скуп резултата тестирања крви. Изгледа да се много, баш много атлетичара допинговало некажњено, а узнемиравајуће је што је Међународна атлетска федерација (ИААФ) немо седела и дозволила да се ово догоди", рекао је Парисото, док је Ешенден додао да су "атлетичари сада у истој, ђаволској позицији, у којој је бициклизам био када је Ленс Армстронг њиме владао, допингован".

Коментари / 0

Оставите коментар