Ноле предводи доминацију тениских очева!

Обојица освајача Грен слемова ове године су очеви, па се пред УС опен поставља питање хоћемо ли имати „Тата Слем“?

Тенис 02.08.2015 | 14:20
Ноле предводи доминацију тениских очева!

Новак Ђоковић славио је на Аустралија опену и Вимблдону, а на Ролан Гаросу је тријумфовао Стан Вавринка који је такође поносни отац.

Оно што је још занимљивије је да је ове године једини играч који је играо Грен слем финале, а који није отац Енди Мари који је поражен у Мелбурну од Ђоковића.

У Партизу је Новак изгубио од Вавринке, а у Лондону је Федерер, отац четворо деце, изгубио од Ђоковића. Најбољи тенисер света саветовао је током Вимблдона играче да оснују породицу ако желе да поправе своју игру. Иако је тај савет био шала, када се погледа ова статистика не делује тако.

И раније се дешавало да очеви освајају Грен слемове, па су тако шампиони постајали Бекер, Агаси и Конорс. Али, никада у исто време није постојало толико очева који су освојили Грен слемове.

Током 80-их и 90-их се Иван Лендл чак питао да ли је могуће бити отац и професионални тенисер у исто време. Али, сада је дефинитивно добио одговор.

Вавринка је оба Грен слема освојио као отац, а исти број Грен слемова у улози очева имају и Ђоковић и Федерер.

Један од фактора који објашњава ову појаву могла би да буде и чињеница да су сада старији играчи успешнији него раније. Али, све је то индивидуално. Прошле године Пит Сампрас је рекао да ће Новаку бити потребно време да се навикне на очинство.

Али Ђоковић је изгубио само неколико мечева од када је добио сина Стефана. Ове године је изгубио само три меча и сва три од, погађате, очева – Ива Карловића, Стана Вавринке и Роџера Федерера.

„Променио ми се живот и то набоље. Али, моја каријера и мој професионализам су остали на истом месту. На срећу имам супругу која ме подржава и разуме и имам око себе људе који заједно са мном живе сан, они много жртвују да бих ја био где јесам и захвалан сам им на томе. Ми смо сјајан тим“, рекао је Ђоковић.

Пре него што је постао отац, Новак је послушао савет Федерера који путује са својом породицом. Српски тенисер је о очинству сигурно разговарао и са својим тренером Борисом Бекером који је освојио један од шест Грен слемова као отац. Новаку углавном супруга и син праве друштво на турнирима.

Сви знају да није лако бити отац малом детету, али чини се да је са Ђоковићем потпуно друга прича.

„Када знате да дајете љубав и своје време својој беби, свом детету, то вам даје свежину у глави. Мени очинство заправо доноси више енергије него што ми односи“, рекао је најбољи играч света.

Коментари / 0

Оставите коментар