Nole predvodi dominaciju teniskih očeva!

Obojica osvajača Gren slemova ove godine su očevi, pa se pred US open postavlja pitanje hoćemo li imati „Tata Slem“?

Tenis 02.08.2015 | 14:20
Nole predvodi dominaciju teniskih očeva!

Novak Đoković slavio je na Australija openu i Vimbldonu, a na Rolan Garosu je trijumfovao Stan Vavrinka koji je takođe ponosni otac.

Ono što je još zanimljivije je da je ove godine jedini igrač koji je igrao Gren slem finale, a koji nije otac Endi Mari koji je poražen u Melburnu od Đokovića.

U Partizu je Novak izgubio od Vavrinke, a u Londonu je Federer, otac četvoro dece, izgubio od Đokovića. Najbolji teniser sveta savetovao je tokom Vimbldona igrače da osnuju porodicu ako žele da poprave svoju igru. Iako je taj savet bio šala, kada se pogleda ova statistika ne deluje tako.

I ranije se dešavalo da očevi osvajaju Gren slemove, pa su tako šampioni postajali Beker, Agasi i Konors. Ali, nikada u isto vreme nije postojalo toliko očeva koji su osvojili Gren slemove.

Tokom 80-ih i 90-ih se Ivan Lendl čak pitao da li je moguće biti otac i profesionalni teniser u isto vreme. Ali, sada je definitivno dobio odgovor.

Vavrinka je oba Gren slema osvojio kao otac, a isti broj Gren slemova u ulozi očeva imaju i Đoković i Federer.

Jedan od faktora koji objašnjava ovu pojavu mogla bi da bude i činjenica da su sada stariji igrači uspešniji nego ranije. Ali, sve je to individualno. Prošle godine Pit Sampras je rekao da će Novaku biti potrebno vreme da se navikne na očinstvo.

Ali Đoković je izgubio samo nekoliko mečeva od kada je dobio sina Stefana. Ove godine je izgubio samo tri meča i sva tri od, pogađate, očeva – Iva Karlovića, Stana Vavrinke i Rodžera Federera.

„Promenio mi se život i to nabolje. Ali, moja karijera i moj profesionalizam su ostali na istom mestu. Na sreću imam suprugu koja me podržava i razume i imam oko sebe ljude koji zajedno sa mnom žive san, oni mnogo žrtvuju da bih ja bio gde jesam i zahvalan sam im na tome. Mi smo sjajan tim“, rekao je Đoković.

Pre nego što je postao otac, Novak je poslušao savet Federera koji putuje sa svojom porodicom. Srpski teniser je o očinstvu sigurno razgovarao i sa svojim trenerom Borisom Bekerom koji je osvojio jedan od šest Gren slemova kao otac. Novaku uglavnom supruga i sin prave društvo na turnirima.

Svi znaju da nije lako biti otac malom detetu, ali čini se da je sa Đokovićem potpuno druga priča.

„Kada znate da dajete ljubav i svoje vreme svojoj bebi, svom detetu, to vam daje svežinu u glavi. Meni očinstvo zapravo donosi više energije nego što mi odnosi“, rekao je najbolji igrač sveta.

Komentari / 0

Ostavite komentar