БиХ: Недовољна домаћа производња

БиХ домаћом производњом задовољава тек четвртину својих потреба за храном, док све остало увози.

Босна и Херцеговина 02.08.2015 | 10:35
БиХ: Недовољна домаћа производња

Осим што због прекомјерног увоза хране годишње губе милијарде, домаћи произвођачи упозоравају да храна која се увози у великој мјери не задовољава ни основне критеријуме квалитета, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Према документу "Информација о стању прехрамбене индустрије у ФБиХ у 2014. години", коју је припремило федерално Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, укупан увоз робе током 2014. године износио је око 15,78 милијарди КМ, од чега на увоз пољопривредно-прехрамбених производа отпада око 2,72 милијарде КМ.

Тако је удио пољопривредно-прехрамбених производа у односу на укупан увоз робе у БиХ заступљен са 17,28 одсто.

Подаци показују да је на нивоу БиХ увоз живих животиња, изузев перади, чак 60 пута већи од извоза, док из ФБиХ уопште није било извоза живих животиња.

"Увоз меса, осим меса перади, је веома велики и од тога се скоро двије трећине увозе у ФБиХ", наводи се у информацији.

Извор: Вечерњи лист

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бањалука

02.08.2015 08:44

Купуј домаце, помози Босни и бх. Економији... тако подрзавамо насе фирме, и тако долазе нова радња мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лобирање

02.08.2015 09:29

Када производјаци сконтају да лобирањем политицара могу скинути увознике са трона онда це се и десити помак по овом питању, до тада ми купујемо оно сто нам се намеце, било добро или смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

02.08.2015 14:44

Кад народ сконта да бира погрешне...

Name

Марија

02.08.2015 09:30

Никоме не препоруцујем да се бави производњом у овој дрзави,све сто произведемо се много јефтиније мозе набавити у иностранству. Зато сто наса дрзава не брине о производјацима,уопсте. На залост,то знам из лицног искуства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залост

02.08.2015 09:36

Доказ , колике смо патриоте. Уста пуна РС и БИХ , а руци Карловацко , Јелен , Ефес. Е , мој народе као да ми немамо дјецу. Изгледа да само нама , тудзе сунце боље сја !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

02.08.2015 10:18

Да би се развијала домаца производња треба створити услове,а основни је да се створи нормалан систем вриједности,да се елиминисе криминал и корупција,да се дрзавни апарат смањи и постане функционалан,да дрзава стимулисе призводњу посебно ону коју данас увозимо,да се утврди које су насе стратеске предности и да се стимулисе производња за извоз.Дрзава мора да постане инструмент онога сто садасње политицке партије сматрају опаснисцу,јер кад цовјек поцне да ради и зиви од свог рада поцеце да размисља и схватице да им садасњи паразити од политицара не требају.У овим условима нити постоје услови нити сигурност у инвестирању тако да и домаци и страни инвеститори бојкотују садасњу власт и улагања се десавају само на спекулативном нивоу или ангазовању радне снаге на робовским принципима.

ОДГОВОРИТЕ