BiH: Nedovoljna domaća proizvodnja

BiH domaćom proizvodnjom zadovoljava tek četvrtinu svojih potreba za hranom, dok sve ostalo uvozi.

Bosna i Hercegovina 02.08.2015 | 10:35
BiH: Nedovoljna domaća proizvodnja

Osim što zbog prekomjernog uvoza hrane godišnje gube milijarde, domaći proizvođači upozoravaju da hrana koja se uvozi u velikoj mjeri ne zadovoljava ni osnovne kriterijume kvaliteta, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Prema dokumentu "Informacija o stanju prehrambene industrije u FBiH u 2014. godini", koju je pripremilo federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ukupan uvoz robe tokom 2014. godine iznosio je oko 15,78 milijardi KM, od čega na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda otpada oko 2,72 milijarde KM.

Tako je udio poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na ukupan uvoz robe u BiH zastupljen sa 17,28 odsto.

Podaci pokazuju da je na nivou BiH uvoz živih životinja, izuzev peradi, čak 60 puta veći od izvoza, dok iz FBiH uopšte nije bilo izvoza živih životinja.

"Uvoz mesa, osim mesa peradi, je veoma veliki i od toga se skoro dvije trećine uvoze u FBiH", navodi se u informaciji.

Izvor: Večernji list

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

02.08.2015 08:44

Kupuj domace, pomozi Bosni i bh. Ekonomiji... tako podrzavamo nase firme, i tako dolaze nova radnja mjesta

ODGOVORITE
Name

Lobiranje

02.08.2015 09:29

Kada proizvodjaci skontaju da lobiranjem politicara mogu skinuti uvoznike sa trona onda ce se i desiti pomak po ovom pitanju, do tada mi kupujemo ono sto nam se namece, bilo dobro ili smece.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

02.08.2015 14:44

Kad narod skonta da bira pogrešne...

Name

Marija

02.08.2015 09:30

Nikome ne preporucujem da se bavi proizvodnjom u ovoj drzavi,sve sto proizvedemo se mnogo jeftinije moze nabaviti u inostranstvu. Zato sto nasa drzava ne brine o proizvodjacima,uopste. Na zalost,to znam iz licnog iskustva.

ODGOVORITE
Name

Zalost

02.08.2015 09:36

Dokaz , kolike smo patriote. Usta puna RS i BIH , a ruci Karlovacko , Jelen , Efes. E , moj narode kao da mi nemamo djecu. Izgleda da samo nama , tudze sunce bolje sja !

ODGOVORITE
Name

Osvit

02.08.2015 10:18

Da bi se razvijala domaca proizvodnja treba stvoriti uslove,a osnovni je da se stvori normalan sistem vrijednosti,da se eliminise kriminal i korupcija,da se drzavni aparat smanji i postane funkcionalan,da drzava stimulise prizvodnju posebno onu koju danas uvozimo,da se utvrdi koje su nase strateske prednosti i da se stimulise proizvodnja za izvoz.Drzava mora da postane instrument onoga sto sadasnje politicke partije smatraju opasniscu,jer kad covjek pocne da radi i zivi od svog rada pocece da razmislja i shvatice da im sadasnji paraziti od politicara ne trebaju.U ovim uslovima niti postoje uslovi niti sigurnost u investiranju tako da i domaci i strani investitori bojkotuju sadasnju vlast i ulaganja se desavaju samo na spekulativnom nivou ili angazovanju radne snage na robovskim principima.

ODGOVORITE