Влада “једнократно” брине о наталитету

Док поједине земље у региону мајкама са троје и више дјеце додјељују сталне изворе помоћи, у Републици Српској се вишечлане породице и даље могу надати једнократним врстама помоћи и дјечијем додатку који престаје кад дијете постане пунољетно.

Република Српска 02.08.2015 | 11:13
Влада “једнократно” брине о наталитету

Представници вишечланих породица годинама упозоравају да оно што им држава даје, није довољно, а надлежни кажу да би помогли више, али нема довољно новца.

У међувремену број становника Српске се прогресивно смањује.

Мајке које у Српкој роде треће и четврто дијете од државе добију једнократну помоћ од 650 односно 500 конвертибилних марака, а друго, треће и четврто дијете добијају дјечији додатак.

Од осталих мјера пронаталне политике, кажу у Министарству породице омладине и спорта реализују бесплатне уџбенике за одличну дјецу из вишечланих породица.

“У новој стратегији са породицу је предвиђено и бесплатни уџбеници за свако рођено дијете биће предложено бесплатни уџбеници за свако треће дијете током деветогодишњег школовања”, каже министар за породицу Јасмина Давидовић.

Из Удружења вишечланих породица међутим поручују да те мјере нису довољне за повећање природног прираштаја.

Црна Гора је усвојила закон према коме све мајке са троје или више дјеце имају право на доживотну пензију у износу од 70 процената просјечне плате а то је износ од око 330 евра.

Крајње је вријеме, кажу у Удружењу “Четири плус” да и РС уведе мјере сталне помоћи или помоћи при стамбеном збрињавању вишечланих породица.

“Нажалост, за коју годину неће имати коме да плате: биће средстава али неће имати коме да плате да рађају дјецу. Једнократне помоћи нису никакво рјешење, то буде и прође. Треба системски законски рјешавати и трајно”, поручује предсједник Удружења “Четири плус” Јован Радовановић.

Једнократне и сличне врсте помоћи су безначајне, кажу мајке, јер се не поштују ни законски загарантована права.

Здравка Поповић је постала мајка прије скоро 30 година. Тада су жене рађале дјецу и одлазиле на трудничко боловање без страха да ће због тога добити отказ. Пита се, како жене данас уопште успију да рађају и одгоје дијете.

“Јако лоше. Ништа! Не брину уопште о трудницама, зато се дјеца и не рађају. Посла нема и што је најгоре жене чим остану трудне добијају отказ. То је жалосно”, каже Поповићева.

Сталне врсте помоћи су више пута разматране и у РС, али се за константна издвајања вишечланим породицама није нашло новца. У међувремену број становника РС се смањује, а од 2002. године природни прираштај је негативан.

Сваке године број рођених беба мањи је за око 300, па је због недостатка ученика више десетина подручних школа затворено.

(БН ТВ)