Vlada “jednokratno” brine o natalitetu

Dok pojedine zemlje u regionu majkama sa troje i više djece dodjeljuju stalne izvore pomoći, u Republici Srpskoj se višečlane porodice i dalje mogu nadati jednokratnim vrstama pomoći i dječijem dodatku koji prestaje kad dijete postane punoljetno.

Republika Srpska 02.08.2015 | 11:13
Vlada “jednokratno” brine o natalitetu

Predstavnici višečlanih porodica godinama upozoravaju da ono što im država daje, nije dovoljno, a nadležni kažu da bi pomogli više, ali nema dovoljno novca.

U međuvremenu broj stanovnika Srpske se progresivno smanjuje.

Majke koje u Srpkoj rode treće i četvrto dijete od države dobiju jednokratnu pomoć od 650 odnosno 500 konvertibilnih maraka, a drugo, treće i četvrto dijete dobijaju dječiji dodatak.

Od ostalih mjera pronatalne politike, kažu u Ministarstvu porodice omladine i sporta realizuju besplatne udžbenike za odličnu djecu iz višečlanih porodica.

“U novoj strategiji sa porodicu je predviđeno i besplatni udžbenici za svako rođeno dijete biće predloženo besplatni udžbenici za svako treće dijete tokom devetogodišnjeg školovanja”, kaže ministar za porodicu Jasmina Davidović.

Iz Udruženja višečlanih porodica međutim poručuju da te mjere nisu dovoljne za povećanje prirodnog priraštaja.

Crna Gora je usvojila zakon prema kome sve majke sa troje ili više djece imaju pravo na doživotnu penziju u iznosu od 70 procenata prosječne plate a to je iznos od oko 330 evra.

Krajnje je vrijeme, kažu u Udruženju “Četiri plus” da i RS uvede mjere stalne pomoći ili pomoći pri stambenom zbrinjavanju višečlanih porodica.

“Nažalost, za koju godinu neće imati kome da plate: biće sredstava ali neće imati kome da plate da rađaju djecu. Jednokratne pomoći nisu nikakvo rješenje, to bude i prođe. Treba sistemski zakonski rješavati i trajno”, poručuje predsjednik Udruženja “Četiri plus” Jovan Radovanović.

Jednokratne i slične vrste pomoći su beznačajne, kažu majke, jer se ne poštuju ni zakonski zagarantovana prava.

Zdravka Popović je postala majka prije skoro 30 godina. Tada su žene rađale djecu i odlazile na trudničko bolovanje bez straha da će zbog toga dobiti otkaz. Pita se, kako žene danas uopšte uspiju da rađaju i odgoje dijete.

“Jako loše. Ništa! Ne brinu uopšte o trudnicama, zato se djeca i ne rađaju. Posla nema i što je najgore žene čim ostanu trudne dobijaju otkaz. To je žalosno”, kaže Popovićeva.

Stalne vrste pomoći su više puta razmatrane i u RS, ali se za konstantna izdvajanja višečlanim porodicama nije našlo novca. U međuvremenu broj stanovnika RS se smanjuje, a od 2002. godine prirodni priraštaj je negativan.

Svake godine broj rođenih beba manji je za oko 300, pa je zbog nedostatka učenika više desetina područnih škola zatvoreno.

(BN TV)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Arnel

01.08.2015 21:42

Nama ne trebaju ratovi u BiH, nas će ionako uništiti bijela kuga,na državu ove veličine samo 4 miliona stanovnika pa to je premalo dok jedan prosječan evropski grad ima više stanovnika nego cijela BiH.

ODGOVORITE
Name

rale

01.08.2015 22:00

A novim zakonom o radu smanjili pordiljsko odsustvo za trece dijete sa godinu i po na godinu dana.sramota,zar tako hoce da postaknu radjanje?

ODGOVORITE
Name

xxxl

01.08.2015 22:15

Znam iz iskistava imamo dvoje djece da bi dobio djeci dodatak nesmijes imat na sebi nikakviu nekretninu(zemlju,kucu,stan) automobill da je vrijednost ispod 3500 km. to jest da si bas prosjak. Dok u zemljama recimo Austrija svedno dal si stranac il njihov drzavljanin sa milionskim bogastvom imate ista prava za djecu. J...ti ovaku l...sku zemlju. Djecu ucim da idu sto dalje iz ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

Bilion

02.08.2015 03:37

Ma da, a kada predložiš ukidanje entiteta RS i FBiH i reoganizaciju BiH onda NE! Ovo je savršeno! Možemo mi ovako. Neka se ništa ne mjenja. Hah...sve je ovo posljedica nakaradno postavljene države.....

Name

Umro

02.08.2015 00:38

Ne cudi me ovaj odnos politicara.Ja sam penzioner invalid a odbijaju mi sve i svasta jos od prije 10 godina kad sam propao sa zanatskim poslom.Imam 60 god i sad sto mi terete penziju odbijat ce oko 30 god.do moje 90te ako dozivim.Treba zakon o bankrotu fizickih lica a ne daju razbojnici.

ODGOVORITE
Name

BL

02.08.2015 01:25

Svaki dan nestaje 136 srba,rat je majka kuga ne prašta.

ODGOVORITE
Name

roditelj

02.08.2015 07:34

Ali Dodik svome sinu daje tri miliona KM, PA SKUPOCENA SVADBA, pa vile i sl. sve od narodnih pare. Eto vam roditelji predsednika!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

02.08.2015 10:38

Ova vlada izgleda više brine o mortalitetu.

ODGOVORITE
Name

cale

02.08.2015 11:31

Ovo je sr... od drzave, spasavaj se ko moze

ODGOVORITE
Name

tigar

02.08.2015 11:38

Vlada RS svoim sistemom za podsticaj nataliteta ocigledno radi u talu sa vehabijama jer prave vise prostora za njihovo razmnozavanje.

ODGOVORITE
Name

Komšo.

02.08.2015 13:47

KAD SE NEKI MINISTAR ODREKAO DNEVNICE U KORIST BOLESNE DJECE!!!!

Name

velja

02.08.2015 22:03

Braco mila, koliko su truli ovi nasi politicari pa to je za Ginisa Kakava su ..... prodavace nase organe(bubrege) samo da maznu lovu.

ODGOVORITE
Name

ivana

04.01.2016 11:20

Do kada ce majke cekati isplatu jednokretne pomoci od vlade a prosle godine su rodile

ODGOVORITE